Оказаната първа помощ на Милен Цветков била правилна, смятат от БЧК

Помощта в такъв момент крие голям риск и за двете страни
22 апр 2020 21:05, Красимир Ангелов
63

Кадри от охранителни камери в района показват какво се случва на кръстовището между улица Хенрих Ибсен и булевард Черни връх в минутите след сблъсъка, при който загина Милен Цветков. Очевидци се притичват на помощ, за да помогнат на пострадалия в катастрофата журналист. Записът показва как с помощта на няколко човека той излиза от автомобила си.

Още по темата
Очевидецът Тодор Петров разказа за инцидента от първо лице. "Изведнъж състоянието му се влоши, легна на земята, опитаха се да му правят сърдечни масажи, но не много успешно", обясни той.

Оказването на първа помощ след подобен инцидент крие голям риск и за двете страни - и за тези, които помагат, и за тези, които се нуждаят помощ. Според Симеон Йорданов от Българския червен кръст при катастрофата с Милен Цветков доброволците са действали правилно.

"Изместването на човека на по-безопасно място, на тротоара е било, за мен, правилно. Лекарите са казали, че вече е било въпрос на време", посочи Йорданов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

В подобни ситуации най-важно е да се установи контакт с пострадалия, веднага след това се подава сигнал към 112. При нужда до идването на спешния екип се прави сърдечен масаж и обдишване. Ако пострадалият не може да се движи се изважда внимателно.

А междуврменно започна инспекция в района на катастрофата. От Европейския център за транспортни политики проверяват маркировката, знаците и широчината на платната.

Целта е да се изготви доклад, който да бъде изпратен на институтуциите, за да може да се избегнат инциденти, свързани с пътната обстановка. Докладът няма да повлияе на разследването на катастрофата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари