Оказаната първа помощ на Милен Цветков била правилна, смятат от БЧК

Помощта в такъв момент крие голям риск и за двете страни
22 апр 2020 21:05, Красимир Ангелов
63

Кадри от охранителни камери в района показват какво се случва на кръстовището между улица Хенрих Ибсен и булевард Черни връх в минутите след сблъсъка, при който загина Милен Цветков. Очевидци се притичват на помощ, за да помогнат на пострадалия в катастрофата журналист. Записът показва как с помощта на няколко човека той излиза от автомобила си.

Още по темата
Очевидецът Тодор Петров разказа за инцидента от първо лице. "Изведнъж състоянието му се влоши, легна на земята, опитаха се да му правят сърдечни масажи, но не много успешно", обясни той.

Оказването на първа помощ след подобен инцидент крие голям риск и за двете страни - и за тези, които помагат, и за тези, които се нуждаят помощ. Според Симеон Йорданов от Българския червен кръст при катастрофата с Милен Цветков доброволците са действали правилно.

"Изместването на човека на по-безопасно място, на тротоара е било, за мен, правилно. Лекарите са казали, че вече е било въпрос на време", посочи Йорданов пред телевизия Bulgaria ON AIR.

В подобни ситуации най-важно е да се установи контакт с пострадалия, веднага след това се подава сигнал към 112. При нужда до идването на спешния екип се прави сърдечен масаж и обдишване. Ако пострадалият не може да се движи се изважда внимателно.

А междуврменно започна инспекция в района на катастрофата. От Европейския център за транспортни политики проверяват маркировката, знаците и широчината на платната.

Целта е да се изготви доклад, който да бъде изпратен на институтуциите, за да може да се избегнат инциденти, свързани с пътната обстановка. Докладът няма да повлияе на разследването на катастрофата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
34
 
! Отговори
*продължение преди 4 години
Ако му е пръсната аортата, нормалният човек няма как да помогне, само хирург и то в болница има шанс. Но въпросът е, ако покрай теб няма линейка или лекар, задължително трябва да се окаже първа помощ на човек без пулс и дишане, защото мозъкът умира за около 5 минути без пулс, като ако в първите 3 не се окаже помощ, дори и да е оцелее човекът, може да има непоправими щети върху мозъка. Така че да, никой не знае като види на улицата бедстващ колко е зле, но ако не правим нищо, ще е по-зле 100%
59
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората са направили каквото е трябвало. Няма как да знаеш дали колата няма да се запали и да гръмне, така че естествено че трябва да извадиш пострадалия. ВНИМАТЕЛНО! Освен това, когато някой спре да диша, естествено че трябва да направиш сърдечен масаж, ако не го направиш, той така или иначе ще умре. Без дишане и пулс, няма живот, няма такова нещо като временно умрял и всяка секунда закъснение е фатална. Ако му е пръсната аортата, освен ако не си хирург с операционна и инструменти.
58
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, но отвреме навреме не е лошо да ни се напомня, че посткомунизмът не е само обезлюдяване (30% по-малко българи), застаряване (25% по-висока средна възраст), отчаяние (40% бедни), обедняване (заплата 78% от 1989) и най-прозаична мизерия (пенсия 47%),но нещо безкрайно по-зловещо
57
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми то всички кандидат-шофьори се обучават от БЧК!
56
5
 
36
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
БРАВО НА БЧК - това е Много добър Анализ . Така трябва да се Притичаме на Помощ на Хора изпаднали в безпомощно състояние - Така се правеха Обучения по Време на СОЦА -По Стандарти на СЗО .Поздравявам Българския Червен Кръст за Ясната Позиция .Лошото в Случая е че Някаква Неизвестна НПО - Наречена Американски Институт за изследване на Пътните Катастастрофи в България , започна да мери Пътя и Знаците , без Участието на Полиция , Прокурор и Съд - Депутатите за това Избягаха Вчера .
55
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много жалко за човечета, че по такъв брутален начин си отиде. Всеки път като прочета статия за случая и ми се свива сърцето. Ужасно и брутално! Онзи терорист сега си живее живота.
54
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При счупено от 3-то до 11-то ребро, спукан черен дроб и пълен с течност паренхим ... сърдечният масаж е бил тъкмо навременна мярка.Кой плати за глупостите в статията???
53
2
 
43
 
! Отговори
Адвокатско нахалство преди 4 години
Да, ама вижте в Бл.иц какви ги приказва някой си адвокат Любомир Таков, на когото е поверена защитата на Кристиан Николов /кой знае срещу колко стотици хиляди евро/. Според този адвокат, виновни били хората, които са оказали помощ и освен това нямало доказателства, че неговият довереник е карал джипа!Кристианчо пък апелира да го пуснат, за да продължи образованието си!
52
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Перник има тръбопровод(от скъпия)два-три пъти се проби ,пазим го от гербаджията Харизанов да не открадне и нареже тръбите.
51
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Без сигурни данни само предположения подвеждате останалите и пак да питам има ли вода в Перник , или ли европейски доходи?
50
3
 
32
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
До анонимник 45 -един от 80-те процентаMa щото все много знаете, затуй сте на такова дередже
49
4
 
39
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
КРИСТИАН казвал щото искал да продължи оброзованието си и няма да се укрие в затвора му е мястото на тоз убиец
48
2
 
38
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
Не подлежат на наказание лица които не са оказали първа помощ единствено ако са--малолетни-със степен на инвалидност (внимание ако степента на инвалидност не позволява оказването на първа помощ)-ако има непосредствена заплаха за живота на оказващият първа помощАко пострадалият е мотоциклетист задължително се сваля каската ,има специални техники за това които се учат на курсовете по първа помощ.
47
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Германия " общак"
46
7
 
35
 
! Отговори
Реаниматор преди 4 години
Кои са тези от БЧК?? Каква компетентност имат,че дават оценка?
45
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде и някъв "от Германия" ***
44
6
 
45
 
! Отговори
Хипократ преди 4 години
Всички немедицински лица,ако обичат да не коментират,защото хал-хабер си нямат от медицина!!
43
2
 
40
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
Европейски стандарти за оказване на първа помощ при ПТП.Неоказването на първа помощ е наказуемо в цяла Европа.1 обезопасяване на птп-то,2 подаване на сигнал на 112 .3 извеждане на пострадалият на безопасно място- внимание -ако състоянието му го позволява.4 ако е в безсъзнание -стабилно странично положение -с подгънат в коляното крак изпъната назад глава и ръка с дланта надолу под устата в случай че повърне да не аспирира. 5 сърдечен масаж и обдишване само когато няма индикации на пулс.
42
1
 
33
 
! Отговори
Лекар преди 4 години
До # 30 Ха ха ха!! Ало! Май си само един ХАХО!!
41
3
 
32
 
! Отговори
Вини джоунс преди 4 години
Какво значение имат ребрата и каквото и да било, когато няма пулс?