Знаем ли как да оказваме първа помощ?

Може ли да навредим в желанието си да помогнем?
22 апр 2020 19:45, Красимир Ангелов
13

В социалните мрежи беше публикуван пореден клип от катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков. На него се вижда как минувачи се опитват да окажат помощ в първите секунди след инцидента и изваждат пострадалия от смачкания автомобил.

Видеото породи редица въпроси, сред които как е правилно да се действа в такава ситуация.

Трябва или не пострадалите да бъдат изваждани от автомобила преди идването на лекарски екип на място или не. И дали в желанието си да помогнем е възможно да навредим.

Темата в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR
коментирахме с експерта Андриан Георгиев от Училище по първа помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ///, 6, 8 и 9Да оставим настрана факта, какво е заварил първият стигнал колата и какво са си казали...Питам, как ще обезопасите колата в средата на кръстовище от следващия джигит, настъпил *** на мошен автомобил и вършеш поне 3 неща едновременно?Ако сте с МПС, да кажем ще спрете пред ударената кола откъм посоката на движение. Но остават още 3 непокрити посоки.Ако карате поне малко кола, едва ли сте пропуснали да забележите онзи тарикатлък с мръсната газ на червено и в насрещното...
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се че не
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудя се как маже българинът да е толкова неосведомен за най-елементарни неща.Ми учете се бе ,хора!
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не може да оправдае действията на тези, които са го `измъкнали` от колата.Дори най-малкото движение може да предизвика огромен вътрешен кръвоизлив и човекът да умре.Ясно е, че са го направили с добри намерения, но това не омаловажава факта, че ако не го бяха пипали можеше сега да е жив.
7
0
 
4
 
! Отговори
Рали преди 3 години
Ами ако Милен е искал да го махнат от колата. В едно от последните интервюта коментираче не иска да умре между смачкани ламарини. Може това да е било последното му желание.
6
1
 
7
 
! Отговори
/// преди 3 години
Човек претърпял катастрофа не се пипа освен в много крайни случаи (колата гори, паднала е в река и др.). Ако не си медицинско лице чакаш медици, защото добрите намерения могат да доведат до много лоши последствия
5
2
 
2
 
! Отговори
пенкелер ганя преди 3 години
да може да навредим, тези които извадиха милен от колата и го влачиха неясно защо до тротоара може да са го убили. в сащ никой не пипа нищо докато не дойддат линийките защото после близките искат екпертиза и съдят "помагачите".
4
0
 
6
 
! Отговори
Съгласен с две, въпр преди 3 години
ако удареният автомобил е с газова уредба не е невъзможно. Относно "Трябва или не пострадалите да бъдат изваждани от автомобила преди идването на лекарски екип на място или не. И дали в желанието си да помогнем е възможно да навредим...", няма еднозначен отговор.Принципно не, но има ли разумен отговор как да се предпази пострадал в кола в средата на кръстовище до идването на екипа?Как да се опази от следващия джигит с трактор захапал телефона, зяпащ в деколтето на девойка отдясно или другаде
3
1
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
има някаква система която при удар да прекъсва достъпа на гориво . Та предполагам че щом в 15-годишната ми градска кола е налична и сработи при удар с 40км/ч , няма как в 2020- та да очаквате холивудски взривове .
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зависи къде е моторът на колата.Ако е отзад - може да еспродира при удар отзад.Ако е отпред вероятността е малка.
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАвтомобилите експлодират само в холивудските бози. Бас държа, че си от хората, според които е възможно човек да си "глътне" езика.