Дъмпинг от Европа унищожава българското производство

Нелоялна ли е конкуренцията в ЕС?
23 апр 2020 07:00,
186
Дъмпинг от Европа унищожава българското производство
Снимка: БГНЕС

Производителите в Европа търсят реализация, но на дъмпингови цени, това прави конкуренцията нелоялна - под себестойността на българските производители. Преработвателите търсят по-евтина суровина, но това е унищожително за нашето животновъдство, коментира председателят на Асоциацията на млекопреработвателите (АМ) у нас Димитър Зоров по БНТ.

Още по темата


България има по-добри от вносните продукти
в асортиментите, които произвеждаме – киселото мляко, кашкавалът и бялото саламурено сирене, произведени по БДС, са без аналог, смята Зоров.

Той беше категоричен, че изказванията на някои от представителите на веригите, че родните производители използват вносно сухо мляко за суровина, не са истина.

„Този път българския потребител има възможността и  гаранцията да получи млечни продукти от 100% българско мляко", обясни Зоров по отношение на постановлението на Министерски съвет (МС), според което веригите трябва да отделят повече място за родна продукция.

Той изрази своята подкрепа към Министерството на земеделието и МС и поясни, че още от миналата година в Гърция са задължени със закон да произвеждат продуктите си от гръцко мляко.

По думите му мярката не насочена специално към преработвателите, а по-скоро към намиране на реализация на суровото мляко на фермерите. Председателят на АМ цитира  данни, според които заетите в сектора наброяват около 100 хил. души.

В отговор на въпрос дали кризата с коронавируса у нас е ударила сектора, Зоров поясни, че е имало проблеми още преди появата на COVID-19.

Според него най-голяма полза от приетата мярка ще имат производителите на суровини, зеленчуци и сурово мляко. Ключовото за икономиката пък ще бъде, че парите ще останат да се генерират в България, данъците от тези средства пък ще отидат в бюджета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
1
 
! Отговори
До гаро преди 4 години
Русия, молдова и украйна не са света, шумкар с капаци на очите.
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 81:Румъния не е света брат, върви в Швейцария, върви в Испания, а на горе в Русия ще ти се заварти шапката, там майстин всичко е 100% истинско.
46
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българското сирене и кашкавал са толкова качествени, че могат да ти запушат качествено за няколко години кръвоносните съдове заради качествените хидрогинирани растителни мазнини.Именно по тази причина НЕ купувам такива продукти.Цените са космически!Как в холандия беше по-качествена и по-евтина продукцията?Фалит за бг млечната индустрия!
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЯМА ТОЛКОВА КРАВИ , за да има толкова подукция от краве мляко ...съответно овче ....а като прчета БИВОЛСКО направооооо...
44
13
 
8
 
! Отговори
Гаро преди 4 години
Имах възможност да обиколя света....Никъде,ама никъде не срещнах по качествена ще го кажа общо - селскостопанска продукция и месо!!!
43
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък си харесвам българските млечни продукти. Е, взимам от скъпите де.Не правя реклама, ама наблизо има една млекарница равногор - сирената са ми оттам.За кисело мляко - родопчанка.Веднъж направих грешка взех сръбски кашкавал, много ми го хвалеха. Нито беше евтин, нито хубав - отиде за готвене.
42
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека да има дъмпинг, за да съсипят алчните гадове, продавщи на космически цени млечните продукти.Цените тук са по- високи от тези в западна Европа!
41
1
 
23
 
! Отговори
Това е положението преди 4 години
Субсидиите за селско стопанство ги лапат такива,като майката на онова Айно,дето уби Милен Цветков.Същите лапачи са в "бизнес делегациите" при официалните посещения на властта в чужбина.Скъпите возила,дето прочуствено изброяваше премиера са основно на такива лапачи.Отказаха хората да гледат и за лични нужди - изтрепаха им животните.Откъде суровина за"родно"производство?Ще купувам това, което е вкусно, изгодно и възможно най-малко вредно.Печалбата за европейските производители е именно субсидията
40
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Млечни продукти от 100% българско мляко" -голям смях.....и изобщо като чуя да говори председател но браншава асоциация , спирам телевизора - нали , нахални и отвратителни....
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 70За какъв монопол на олигарски говориш?В млечната промишленост производителите сигурно са над 100.Или просто си плещиш заучени фрази.
38
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Винету БорисOFFА имало ли е държава с президент с прякор чорапа и свекървата?
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е българско а европейско производство вие сте част от ЕС, малoyминици.
36
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 60 ГРАД КОЗЛОДУЙ - За какви комунисти бълнуваш бе, те комунисти за цяр не останаха, къде ги тия комунисти. Ама едно си баба знае едно си бае вече трийсет години
35
0
 
21
 
! Отговори
Митко преди 4 години
Мите, Зоре, кажи колко досега получи със свързаните си фирми от ЕВРОПЕЙСКИ пари? 60-100 милиона? Какъв ти е проблема с европейското тогава? Дават ти пари, ама искаш да щавиш и българите, нали? Качественото не го ли изнасяш в чужбина? Май да, а? А дъщеря ти дето уби един и осакати друг по късна доба как е? И тя си живее живота с европейските пари на тия същите дето произвеждат евтино, нали?
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яжте асфалт.
33
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм много съгласен че ядеме качествено наше сирене... масово са абсолютни ментаци и от 6 и от 11 лева.
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що намесваш Путин, бе, . Това са наши български работи, които ние трябва да си решим
31
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре съгласен съм да е българско, ама ве палмово. И като знам какъв е контрола ми се реве. А цените са ката с 5*. Сирене по 16-20 лв. за кг., кашковол по 25 лв. за кг., масло по 10-12 лв. за кг. Навън съм намирал по евтини неща и то от малки мандри. Идете до Сърбия, Македония, Гърция, Турция - там е по-евтино и на много добро качество. Ако си мислят, че като го сложат в суперитеи аз ще им плащам безумните цени при съмнителен контрол и качество. А работниците им взимат по 800 лв. заплати.
30
3
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Може ли някой форумен психолог да ме прегледа? Имам чувството, че не съм добре психически.
29
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 32 Историк - Защо твърдиш, че всичко родно е негодно? Презз соца се произвеждаха храни деликатеси по качество, но на достъпни народни цени. Хубаво узряло сирене от сто процента овчо мляко днес трудно ще намериш. Вземи създърмата - вече не е същото качество; И трудно се намират вече качествени салами. А какви консерви имахме - имаше едни консерви със зелеви сърми - бях нещо ненадминато. Къде е контролът; Къде е българският държавен стандарт (БДС)?