Митниците дават на БЧК 103 000 конфискувани маски за лице

Задържани са на Капитан Андреево и Лесово през април
23 апр 2020 18:50, Анисия Иванова
2
Митниците дават на БЧК 103 000 конфискувани маски за лице
Снимка: Агенция "Митници"

Агенция "Митници" предостави безвъзмездно на Български червен кръст 103 000 защитни маски за лице, отнети в полза на държавата.

Маските са задържани на митническите пунктове Капитан Андреево и Лесово в периода 9 - 14 април тази година, при проверки на влизащи в страната от Турция товарни автомобил и микробус, съобщиха от митниците. 

Според представените транзитни митнически декларации те са превозвали стоки от Турция за различни европейски страни. Откритите при митническите проверки защитни маски са били укрити между товара в превозните средства и не са били декларирани.

С нарушителите са сключени споразумения, маските са отнети в полза на държавата и са допуснати за свободно обращение, без да се облагат с вносно мито.

Защитните маски за лице остават на разпореждане на Българския червен кръст в склад на Агенция "Митници“. Заповедите на директора на Агенция „Митници“ са издадени на основание Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

От митниците съобщават още, че по време на великденските празници митническите служители на МП Капитан Андреево са предотвратили нови пет случая на контрабанда на лични предпазни средства.

При проверки с рентгенова апаратура и последващ физически контрол на товарни автомобили, влизащи в страната от Турция са  задържани близо 218 000 предпазни  маски за лице, 34 000 ръкавици и 2950 защитни костюма. При един от случаите в товарен камион с румънска регистрация, превозващ групажна стока от Турция за Румъния са открити 159 783 предпазни маски, от които 147 250 медицински маски и 12 533 маски от плат. 

Близо 800 от ушитите маски от плат са с логото на известни марки, сред  които на Adidas, Air Jordan, Chicago bulls, Chanel, Nike.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
от кога преди 3 години
едни маски станаха контрабадна стока също като дрогата. Сега нека Тиквата крива да тури акцис и по голям данък за маск, плюс лихва, такса и комисионна.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да им дадът и фурмите които внесоха от ОАЕ уж като бартер за маски да ги пласират маска с фурмичка.