Над 300 хил. са заразени с коронавирус у нас, сметна доц. Мангъров

При мерките в България може да чакаме още месеци
Обновена: 23 апр 2020 16:03 | 23 апр 2020 16:02, Веселина Йорданова
334
Над 300 хил. са заразени с коронавирус у нас, сметна доц. Мангъров
Снимка: БГНЕС

В България се установяват повече заразени, защото се правят повече изследвания. За момента може да се каже, че в нашата страна по най-скромни преценки има над 300 000 души, които вече са били заразени. Това каза доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в Инфекциозната болница в София, пред БНР.

По думите му в това, че се установяват хора, които в момента отделят вируса, няма нищо ново, досега не сме ги били установили.

Още по темата
За момента най-масовото изследване, което се прави в нашата страна, е на основата на интернет платформа, в която 16 лаборатории от цялата страна регистрират своите резултати, уточни доц. Атанас Мангъров.

"Които до момента са направили около 2 500 теста, от които са установени около 120 души, срещали се с коронавируса. Това за момента е най-достоверното серологично проучване, което се прави и продължава да се прави. Тази цифра - 300 хиляди души, се основава на данните от това проучване", обясни той.

Сегашните мерки забавят разпространението на коронавируса и при тези мерки може да чакаме още месеци, даже повече, като не е изключен втори пик на заболеваемостта, коментира специалистът, който беше част от разпуснатия Медицински съвет към правителството, който изготви експертен доклад с препоръки за борба с коронавируса.

"Много е възможно, защото в някои страни, които се бяха затворили много плътно, когато се отвориха, започна възобновяване на новите случаи", посочи той на въпрос за възможността да се получи втора вълна заради изкуственото задържане на разпространението на вируса.

Според него, за да стигнем до ниво, когато може да очакваме затихване на тази епидемия, хората, които са се срещали с вируса, трябва да станат над 70 на сто от населението на страната, което прави някъде около 4 милиона.

Доц. Атанас Мангъров подчерта, че не е необходимо да се изследва 70 на сто от населението и направи паралел с представителните извадки при социологическите проучвания по време на избори. "Да се намерят няколко представителни извадки, хората в тях да се изследват и да се установи колко голям процент от населението се е срещал с вируса", предложи той.

В над 90 на сто от случаите те ще прекарат заболяването безсимптомно, без да разберат. Много малка част от тях ще се разболеят истински. Децата не са в тази група, коментира Мангъров във връзка с възобновените имунизации и страховете на родители от безсимтомно протичане на коронавируса при децата.

По думите му смисълът на все по-масовите изследвания с PCR тестове е да се изолират хората, които се установяват като положителни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


334
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
19
 
29
 
! Отговори
seira преди 4 години
"ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ" = ПАРАВАН ЗА УЗАКОНЯВАНЕТО НА ФАШИСТКА ДИКТАТУРА В БЪЛГАРИЯ!!!НАРОДЕ!!!!!
265
11
 
10
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
Искаме си Годжи, Годжи, Годжи.........
264
34
 
23
 
! Отговори
Мангьров преди 4 години
Да го тестват задължително за дрога и алкохол преди всяко интервю...
263
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен278Ако доцентът иска даже че 300000 са го преболедували с минимум хоспитализиране и минимум смъртни случаи, то оттук неизбежно следва да си направим единственият възможен извод, че мерките са били перфектни!!
262
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо вече не може да каже Мангъра. Не е фактор!Света се промени. Дори и Шведите ще се съобразяват с новите реалности, без значение какво и как правят.Разликите не са определящи за следващите поне година до създаване на ваксината.Не зная за какво е този рев. Обърнахме се на вирусолози, математици, статистици и играем стратези, на процеси които не са под контрол на който и да е умник с клавиатура.Но да се ориентираме, в новите реалности, никой нищо не споделя. Има или не вирус, има нови реалнос
261
24
 
30
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 4 години
Единственият професионалист , който знае и казва истината , но на Тиквеникът *** , това не му допадна , а ще слушаме всяка сутрин тъпизмите на Годжи ...
260
28
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във всяка държава си имат по един Мангъров,които говори каквото си иска знаейки че няма да има никакви последствия и отговорност за него ако нещата не се случат по неговият сценарий.Това е както във всяко село има по един които казва че е полезно да се пие ракия нон-стоп,но няма да поеме никаква отговорност ако го послушам разболея се и умра от цироза.
259
14
 
16
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
По-скоро може да се каже, че биха били 300 000 срещнати с вируса, ако не бяха мерките. Сега са доста по-малко, максимум 10 000.
258
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До иванДоцентът иска да каже, че поне 300 хиляди са го преболедували и то без да имаме 60 хиляди хоспитализирани, 3000 на вентилатор и незнам си колко умрели - вместо това имаме празни болници - 270 в болница няма и по 1 на болница, има 40 умрели, което на фона на 300 хиляди е нищожно - с две думи исак да каже, че мерките и щаба са *** работа - борят нещо, което го няма - 0,01% смъртност излиза по тия сметки, и то винаги са тежки съпътстващи заболявания
257
5
 
8
 
! Отговори
друга сметка преди 4 години
Ако сега са 300К значи на принципа на удвояването за една седмица трябва след една седмица да са 600К, а след един месец цялото население да сме готови :)
256
20
 
12
 
! Отговори
до Гешев преди 4 години
Гешев... не се прави на приятно разсеян, защото това е същото, което направи Сидеров...Сезирай се и му повдигни обвинение за съботаж на дейността на щаба и Правителството.
255
6
 
9
 
! Отговори
аноним преди 4 години
Някой води ли сметка на прихваналите вируса от вносителитие - тия дето се върнаха знаем откъде!? Защо за такива 14 дневна карантина нямаше още при минаването на сухопътна, морска граница, терминал на летище? Толкова хотели празни, нямат работа, а те се връщат с парички и могат като за толкова да си платят и хотела!? Ама не, пуснаха ги да си ходят в къщи както могат и сега какво!? Имаме "клъстъри" от заразени!Клъстър на български ще рече смесена сбирщина! Кой носи отговорност за това?
254
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДокторНовия доктор Менгеме
253
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Но защо е цялата тая паника, и защо света е полудял, е въпроса?"Защото глобалната върхушка, истинския управляващ "елит" на планетата иска да се откажем от всякакви човешки права и така да приемем техния Нов световен ред, както го наричат. Това не е нещо, което са измислили вчера, подготовката отдавна си върви. А какво ще представлява този ред само ни загатват от СЗО. Това ще е небивала тирания в човешката история ако хората им го позволят.
252
18
 
21
 
! Отговори
Доктор преди 4 години
Имаше един масов убиец -руснак ( те са най-страшните убийци) , Чекатило , който прилича много на нашия доцент Мангъров. Май и в действителност са родственици.Мангърчето иска да се "пуснем" по вируса , пък накрая който оживял, оживял ! Майната им на умрелите ! така мислеше и Борис Джонсън, така "мислеше" и социалиста -италианец , така "мислеше" и социалиста - испанец ! И....разнасяха труповете си като зеленчуци - с хладилни камиони.
251
1
 
14
 
! Отговори
Подкрепям 241 преди 4 години
Мисля че бяха 230 положителни бързи теста на медиците от Бърза помощ които след тестване с PCR тестове се оказаха 13 от 940 работещи в София (и това е таргет група работеща 24 с болни).Друг пример Банско под 5%, шофьори от градския транспорт 1 на 400, Филиповци 20 на 10000 квартал, полицаи от КПП 3-*** на 1017.Хора Населението на земята е 7,5 милиарда а в момента заразените са 2,5 милиона.По сметките на Мангъров да се заразят 70% означава още 100 години да боледуваме за да стигнем 5,2 милиарда!!!
250
9
 
10
 
! Отговори
42 преди 4 години
До 267Маската пази, колкото можеш да си оградиш лозето с ограда от клечки. Единствено Бог пази, а цял свят не може да умре от вирус, а само от Божия гняв за нашата разгащеност и аморалност.
249
7
 
9
 
! Отговори
Чикатин преди 4 години
Журналистите...нарочно ли винаги му слагате тая снимка на човека ???
248
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже я занижава бройката. Вероято е до милион. Нашенеца докато не осъзнае, че трябва да носи маска за да пази другите, а не себе си, няма да стане. Но, *** го обяснявай на деформациите. За съжаление, философията на нашенеца е - такова животно нема.
247
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДОЦ МАНГЪРОВ ДА СЕ ПАЗИ ОТ УСЛУЖЛИВИ МИНУВАЧИ И БЪРЗИ ДЖИПОВЕ ПО СВЕТОФАРИТЕ.