Рискова ли е била първата помощ при Милен Цветков?

Лекар: Едва 23-24% от населението ни е обучено да оказва първа помощ
Обновена: 23 апр 2020 10:17 | 23 апр 2020 10:14, Анисия Иванова
236

Минувачи и шофьори се притекоха на помощ на Милен Цветков в минутите след фаталния сблъск с джипа, управляван от 22-годишния Кристиан Николов.

Те го извадиха от смачканата кола и опитаха да му окажат първа помощ. Защитата на Кристиан Николов изтъква това като причина за фаталния край на телевизионния водещ.

"Всяка помощ може да бъде и рискова на моменти, но си има ясни правила. Както беше видно от всички записи, хубавото е, че много хора се притекоха на помощ, но имаше и такива, които продължиха пътя си. Първото нещо, което правим, е да ограничим движението на мястото на инцидента - да вземем мерки за безопасност. Много автомобили продължиха движението си", коментира д-р Пенчо Пенчев, който е експерт в дирекция "Социално-здравна политика" в БЧК.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че първо оценяваме основните жизнени показатели, дали пострадалият е в съзнание. Проверяваме дишането и след това сърдечната дейност.

"Ако при такава тежка катастрофа човекът все още е в съзнание, но предполагаме, че може да има травма на главата или гръбначния стълб, е по-добре да изчакаме пристигането на Спешна помощ, тъй като разполагат с шийна яка и спинална дъска - могат да евакуирaт пострадалия без да увредят шийни прешлени и прешлени на гръбначния стълб", обясни д-р Пенчев в "България сутрин".

Експертът от БЧК допусна, че забавянето в позвъняването на Спешна помощ се дължи на това, че очевидците на катастрофата не са преминали обучителен курс и не знаят как точно да реагират.

"Една четвърт от населението е обучено да оказва спешна помощ. Около 23-24% от населението е обучено. Тези базови знания избледняват с времето. Хората нямат инициативата да дойдат, да се поинтересуват и да минат през такива курсове", посочи още д-р Пенчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е, че 90%от шофьорите са привикнали само със зареждане на гориво. Предпоставките на войната по пътищата са много. Полът, възрастта, умората, опитът, здравето, психичното състояние, употребата на лекарства, консумацията на спиртни напитки, наркотици. Някои поотделно и в съвкупност имат решаващо значение за травматизъм характеризиращ се с масовост и лоши условия за обслужване на пострадалите.
159
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Една четвърт от населението е обучено да оказва спешна помощ. Около 23-24% от населението е обучено. Тези базови знания избледняват с времето. Хората нямат инициативата да дойдат, да се поинтересуват и да минат през такива курсове", посочи още д-р Пенчев.-----Лично съм искал да се запиша на такъв курс и докторите ми се изсмяха, обърнаха ми гръб и си тръгнаха, смеейки се. А не мисля, че съм глупав човек. Машинен инженер съм. И то от тогава когато се учише.
158
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя пък лекар.. Абе, чиче, 24% си е кажи-речи почти 1/4 от населението. Не били обучени другите... Ама за какво ни е да сме обучени бе, нали все казвате, че не трябвало да се самолекуваме, не трябвало да се интересуваме, не трябвало да възразяваме на доктори, трябвало само да ги слушаме. От 15 пъти в които съм ходил на доктор, 13 от тях съм успявал да си поставя сам по-точна диагноза. В същото време на всяко влизане в кабинета докторите викат "дай 50 лв". И сега им се искало да ги улесняваме...
157
1
 
5
 
! Отговори
до 172 преди 3 години
Това и ще направят. Въпрос на време е да се привикат доста от "помагачите" като свидетели. После може би ще станат обвинявми. Не разбирали от 1ва помощ?! Като не разбираш, къде пипаш, бе?!
156
2
 
6
 
! Отговори
Е ко сега преди 3 години
Излиза, че някой му е счупил вратните прешлени, докато му е оказвал първа помощ.Ами съдете го за предумишлено убийство тогава!
155
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един от очевидците отиде до багажника на колата, погледна и се отдалечи ....
154
2
 
17
 
! Отговори
Чудя се преди 3 години
Ако автомобилът след няколко секунди изухне в пламъци, а пострадалият е още в него и изгори, тогава пак ли случайните минувачи ще са виновни, че този път не са го извадили навреме!?!??!?
153
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората имат желание да минат такива курсове, но вие сте безгранично алчни за пари. Колко струва обучението б БЧК на бъдещите шофьори на моторни превозни средства и защо трябва да е платено?Няма те ли стам и съвест и от медицински работници, които лекуват вас и вашите деца да искате пари за обучение.
152
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
той е бил НЕСПАСЯЕМ,не го ли разбрахте вече ??!? иначе БЧК си прави реклама
151
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не
150
2
 
5
 
! Отговори
хм преди 3 години
При толкова счупени ребра, все някое се е забило в белия дроб и кой знае още къде....
149
0
 
6
 
! Отговори
Ива преди 3 години
А като се обърне колата - пътища много!
148
1
 
13
 
! Отговори
ГОСТ преди 3 години
Започна се! Сега ще търсим под вола теле ,само и само на мама наркоманчето да отърве кожицата.Ако никой не беше помогнал, пак щеше да има коментари,че е умрял защото никой не му е помогнал.
147
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
За мен, Милен си е отишъл още веднага след удара в колата.Ходенето и сядането на тротоара са остатъчни реакции на организма.
146
0
 
15
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Изобщо не подлагам на съмнение добрите намерения на хората, които са се опитали да му помогнат, нито стопроцентовата вина на наркомана, но в такива случаи най-добре е никой да не се намесва, дкато не дойдат специалистите, освен ако няма пожар или друга абсолютно неотложна причина ! Пак казвам - изобщо не мисля, че в случая това е било причината за фаталния изход !
145
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чета и статия, и коментари си казвам, че каквото е писано - това става. На Милен така му било отбелязано някъде горе в книгата на живота да умре по този нелеп начин. Радвах се, като го виждах по телевизията. За наркомана трябва най-сурова присъда, а за хората, които са се опитали да окажат първа помощ - факт е, че понякога от незнание мооже повече да се навреди на пострадалия, но как да го оставиш да агонизира зад волана. Не знам, много трудни неща ни представвя живота понякога.
144
0
 
17
 
! Отговори
онбашията преди 3 години
наистина ако колата не гори или не тече бензин по-добре е да се чака линейката, обаче аутопсията показа спуката аорта, с такова нещо и веднага да го бяха сложили на операционната маса, пак щеше да умре
143
1
 
1
 
! Отговори
До 153 преди 3 години
А не е ли вярно това ? Аз мисля, че всеки медик-травматолог ще ти каже същото ! Тук не става въпрос за някакво оневиняване на наркоманчето - за мен цялата вина е негова, а просто за здрав разум ! Типично по нашенски обаче, веднага се търсят конспирации в мнения, различни от вашите !
142
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата държавна машина се впрегна да търси начини да смекчи вината на наркомана. За съжаление тия са недосегаеми в България. Погледнете само как след като уж са въвели някакви мерки, само и само фирма "Х" да получи някакви пари сега раздават някякви храни в училищата. Това, което раздават в учебно време, директно се изхвърля, защото не става за ядене. Просто целта е някой да вземе пари. А междувременно "генералите" не казват, но всеки си плаща тестовете в болниците. 10 млрд нов заем -защо?
141
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРИ ТАЗИ СКОРОСТ ЛИ?