Рискова ли е била първата помощ при Милен Цветков?

Лекар: Едва 23-24% от населението ни е обучено да оказва първа помощ
Обновена: 23 апр 2020 10:17 | 23 апр 2020 10:14, Анисия Иванова
236

Минувачи и шофьори се притекоха на помощ на Милен Цветков в минутите след фаталния сблъск с джипа, управляван от 22-годишния Кристиан Николов.

Те го извадиха от смачканата кола и опитаха да му окажат първа помощ. Защитата на Кристиан Николов изтъква това като причина за фаталния край на телевизионния водещ.

"Всяка помощ може да бъде и рискова на моменти, но си има ясни правила. Както беше видно от всички записи, хубавото е, че много хора се притекоха на помощ, но имаше и такива, които продължиха пътя си. Първото нещо, което правим, е да ограничим движението на мястото на инцидента - да вземем мерки за безопасност. Много автомобили продължиха движението си", коментира д-р Пенчо Пенчев, който е експерт в дирекция "Социално-здравна политика" в БЧК.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че първо оценяваме основните жизнени показатели, дали пострадалият е в съзнание. Проверяваме дишането и след това сърдечната дейност.

"Ако при такава тежка катастрофа човекът все още е в съзнание, но предполагаме, че може да има травма на главата или гръбначния стълб, е по-добре да изчакаме пристигането на Спешна помощ, тъй като разполагат с шийна яка и спинална дъска - могат да евакуирaт пострадалия без да увредят шийни прешлени и прешлени на гръбначния стълб", обясни д-р Пенчев в "България сутрин".

Експертът от БЧК допусна, че забавянето в позвъняването на Спешна помощ се дължи на това, че очевидците на катастрофата не са преминали обучителен курс и не знаят как точно да реагират.

"Една четвърт от населението е обучено да оказва спешна помощ. Около 23-24% от населението е обучено. Тези базови знания избледняват с времето. Хората нямат инициативата да дойдат, да се поинтересуват и да минат през такива курсове", посочи още д-р Пенчев.


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРИ ТАЗИ СКОРОСТ ЛИ?
154
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е И? АКО ....ПОЛОВИН ЧОВЕК ЩЕШЕ ДА Е...
153
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АМИ АКО ..... КОЛАТА БЕШЕ СЕ ВЗРИВИЛА ???
152
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сега ще видите колко много коментаритихичко ще обясняват как е било много важно да се изчакат медицитеи на тях е платено не само на адвокатите
151
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
започна се - първата линия на отбраната с паричките на мама
150
1
 
6
 
! Отговори
- преди 1 година
С**ун + Вода = Сапунка.Сапунка+Рая = Промивка!Промивка + Власт = БезваказаностБезнаказаност + Държава = МутроландияМутроландия + ......... = ............... / оставям на Вашето въображение/
149
2
 
6
 
! Отговори
Дидо преди 1 година
До защитата на нар-ком-Забрави да добавиш също че е бил ретрограден Меркюрий.Освен това трябва задължителен тест за коронавирус на очевидците. Може някой да го е заразил
148
3
 
22
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Задейства се герберската машина за да бъде спасена оная дето е на мама синчето. На края ще изкарат Милен Цветков виновен за катастрофата !!!
147
4
 
3
 
! Отговори
В интерес на истинат преди 1 година
В такива случаи обикновено хората се опитват да помогнат, но ако пострадалият е в тежко състояние, най-добре е да се повика линейка и полиция, и да се изчака да дойдат, освен ако не става въпрос за пожар !
146
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се, че и сега е така относно курса по БЧК. Но повечето го взимат на майтап, там са заради документа, който ще им даде право да седнат зад волана.
145
1
 
20
 
! Отговори
Бръм преди 1 година
Накрая ще изкарат, че Милен се е самоубил.....Само като чета и слушам какво почна да се говори по вестници, ТВ и прочие.....В тая държава всичко е възможно...
144
1
 
20
 
! Отговори
няма такава държава преди 1 година
Боже-е-е....наркомана искал да продължи образованието си в чужбина...да му дадели такава възможност.....ужасс...!!!!И аз вярвам, че първо ще го осъдят на по-висока присъда, с право на обжалване и докато се стихне общественото възмущение, присъдата ще му е намалена на една-две години в някое общежитие...в тая държава тоз филм сме го гледали....таман няколко пъти.....
143
1
 
23
 
! Отговори
защитата на нар-ком- преди 1 година
защитата на наркома да вземе предвид:- позицията на слънцето ,което е заслепило маминото синче- влажността на въздуха която е дала ускорение на аудито- неравният тротоар на който са сложили Милен и е причинил допълнително травми - задължително пролетната миграция на птиците - просто защото така.
142
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименНапротив, хората помогнали на Милен да излезе от смазания автомобил, са действали напълно адекватно!
141
2
 
8
 
! Отговори
До 140 Анонимен преди 1 година
"Сатурн, Плутон и Марс са виновни, подредили са се кофтиии. Леле никога няма да се избави България от ***, които убиват и вредят на хората и не признават правила и закони!"Уран е в квадратура спрямо Слънцето в Лъв на Милен Цветков. За април астролозите писаха в общите хороскопи Лъвовете да се пазят от автомобилни катастрофи. Уран е фокусната точка на Тау квадратурата Уран-Сатурн-Слънце.
140
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди години, не знам дали това е така и сега, всеки кандидат-шофьор минаваше на курс по първа помощ точна в БЧК. Всеки, който има шофьорска книжка трябва да знае и как се реагира при аварирал автомобил. Нищо от наученото не се вижда по разпространените клипове!Ставаме все по-невежи...
139
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сатурн, Плутон и Марс са виновни, подредили са се кофтиии. Леле никога няма да се избави България от ***, които убиват и вредят на хората и не признават правила и закони!
138
3
 
28
 
! Отговори
Искам справедливост преди 1 година
Милен Цветков е бил с разкъсана аорта, травма на белите дробове и счупени ребра. И да не го бяха преместили, шансът му е бил никакъв
137
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
как да не го извадят от колата - ами ако го бяха оставили и колата беше избухнала в пламъци ??????
136
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност е имало хора да пресичат. 6-*** души. Добре, че мутрата не е отнесъл и тях.