Рискова ли е била първата помощ при Милен Цветков?

Лекар: Едва 23-24% от населението ни е обучено да оказва първа помощ
Обновена: 23 апр 2020 10:17 | 23 апр 2020 10:14, Анисия Иванова
236

Минувачи и шофьори се притекоха на помощ на Милен Цветков в минутите след фаталния сблъск с джипа, управляван от 22-годишния Кристиан Николов.

Те го извадиха от смачканата кола и опитаха да му окажат първа помощ. Защитата на Кристиан Николов изтъква това като причина за фаталния край на телевизионния водещ.

"Всяка помощ може да бъде и рискова на моменти, но си има ясни правила. Както беше видно от всички записи, хубавото е, че много хора се притекоха на помощ, но имаше и такива, които продължиха пътя си. Първото нещо, което правим, е да ограничим движението на мястото на инцидента - да вземем мерки за безопасност. Много автомобили продължиха движението си", коментира д-р Пенчо Пенчев, който е експерт в дирекция "Социално-здравна политика" в БЧК.

Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че първо оценяваме основните жизнени показатели, дали пострадалият е в съзнание. Проверяваме дишането и след това сърдечната дейност.

"Ако при такава тежка катастрофа човекът все още е в съзнание, но предполагаме, че може да има травма на главата или гръбначния стълб, е по-добре да изчакаме пристигането на Спешна помощ, тъй като разполагат с шийна яка и спинална дъска - могат да евакуирaт пострадалия без да увредят шийни прешлени и прешлени на гръбначния стълб", обясни д-р Пенчев в "България сутрин".

Експертът от БЧК допусна, че забавянето в позвъняването на Спешна помощ се дължи на това, че очевидците на катастрофата не са преминали обучителен курс и не знаят как точно да реагират.

"Една четвърт от населението е обучено да оказва спешна помощ. Около 23-24% от населението е обучено. Тези базови знания избледняват с времето. Хората нямат инициативата да дойдат, да се поинтересуват и да минат през такива курсове", посочи още д-р Пенчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 86При разкъсана аорта никакъв адреналин не работи, ти си лъжлив ***.-----Oтде знаеш, че му е била разкъсана аортата? Аутопсия ли му направи?
79
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При разкъсана аорта никакъв адреналин не работи, ти си лъжлив ***.
78
1
 
27
 
! Отговори
Qwerty преди 4 години
Защо навсякъде пише, че хората си минавали с колите без да спират да оказват помощ. Като видя катастрофа и 10 човека около пострадалия защо да спирам и да правя задръстване и калабалък. Може ли всичките едновременно да му помагаме.
77
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който не е разбрал - адреналина в човешкото тяло работи точно по този начин при сериозно травми. Точно за това е и говорил, движел и т.нСтига сте разпъвали дъвки и макарони.При такива сериозни травми няма шанс дори и линейката да е била на съседната улица.
76
3
 
19
 
! Отговори
ганьо у даекото преди 4 години
Ако не беше известен журналист не само нашето момченце щеше да се отърве ами и семейството на загиналия щеше да плати ремонта на джипа. Това ви е обществото, ***-и-и. И си го харесвате, не се правете на ударени.
75
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен- Хунтата иска да вкара невинно дете в затвора.Ха-ха-ха-а! Младенец непорочен! Не иска в кауша! Иска да учи!
74
3
 
11
 
! Отговори
Писна ми преди 4 години
Стига с този Милен бе,вкарвайте Лъчо Мозъка в затвора за притежание нарко-депо и да се приключва!
73
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как така след като пуснаха майката под парична гаранция се започнаха с тези твърдения, едва ли не сина и е невинен?! То не бяха лъжливи записи,то не бяха грешки на очевидците...то е ясно ,че ще има натиск,колко пари е източила госпожата от еврофондовете,колко е изпрала...може да си позволи всичко, но най- доброто място за нея е там където сина и заслужава да отиде и да си понесе последствията от жалкарското съществуване- ЗАТВОРА! Има нужда там да се научи на много неща,а не от университета !
72
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, ако не беше карантина, щеше да е още по-голяма касапница... Тоя щеше да отнесе още поне 3-4 коли, а колко пешеходци минават оттам, не си е работа. Това за оня умник, дето все около нарушаването на карантината го върти.
71
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължават да твърдят, че никой не се бил обадил на 112 повече от 15 минути. Това е пълен абсурд! Не искат да признаят, че линейката е закъсняла 20 минути.
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По времето на "лошия" комунизъм се правеха обучения за действия при различни критични ситуацииАко видиш броя загинали хора тогава - явно бая народ не е внимавал при тия обучения, че и при шофьорските курсове.
69
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 70Така стана и с Шабан Шаулич, жесток удар, излиза от колата ходи си сам, но по-късно умира от разкъсана аорта в немската болница.
68
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами аз очаквам статия точно от какво е починал, защото според мен има вътрешни разкъсвания и дори линейката да е била там на секундата не могат да му помогнат! Пазете се, карайте внимателно, защото сме много крехки при удар
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този не e бил нито на мястото нито е свидетел на случилото, като какъв се изказва. Нагъл, угоен, мазен, потен и брадясал тип.
66
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пиша пак - ако не беше това дрогирано *, което смята, че е на коляното на Бог, заради парите и връзките си, Милен, или някой друг, щеше да е жив. Ако не на това кръстовище, щеше да има убит на друго кръстовище или тротоар, или на шосе.Не бих повярвал на този охранен чиновник - доктор, защото има вид на писюр.Писюр - на български значи човек с ниска хигиена. Всякаква.
65
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аутопсията може и да не казва истината, това въобще не е задължително. Аз вярвам на очите си - човекът слиза и ходи самИ това не е веднага след удара, а минаха минути. Най-малкото трябваше да е колабирал още преди да му помогнат да излезе. Да, защото той си излезе сам - вижда се как само му помогнаха да отвори вратата.
64
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Противно на общото мнение, българинът не е специалист по всичко. Аз също съм карал БЧК преди 15+ години и почти нищо не помня от тогава. Не можем всички да сме лекари, но всички можем да сме адекватни, отговорни и разумни на пътя. Е, един измежду нас не беше и трябва да полежи в затвора дълги години, за да му дойде акълът в главата. Мястото му не е при всички останали.
63
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още малко ще привлеат към отговорност за смъртта на Милен хората оказали му първа помощ. Такава наглост няма на земята каквато наблюдаваме по този случай.
62
1
 
9
 
! Отговори
слонска памет преди 4 години
случайно някой да е чул съболезнования от самозвания ни спасител по повод убийството на Милен Цветков?
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Линейката дошла след 30 мин почнаха тука платените от маиката *** да се обесняват