Коронавирусът ще спре и почивките на море през лятото

Здравните власти ще иска от Европа разписани мерки за ваканция
102
Коронавирусът ще спре и почивките на море през лятото
Снимка: Pixabay

Морска ваканция това лято е почти невъзможна заради COVID-19. Около това мнение се обединиха водещи български епидемиолози, които "Труд" потърси за коментар.

Още по темата

Почивка на плаж дори не мога да си представя да се случи това лято, пикът на COVID-19 у нас предстои, защото мерките тотално не се спазват. Това заяви пред "Труд" доц. д-р Нина Гачева, която дълги години е била завеждащ отдел Епидемиология" в НЦЗПБ и е участвала със свой анализ в Медицинския експертен съвет към Министерския съвет.

"Това е както на пистите – нали видяхте при зимните курорти какво се случи – голямо смесване на хора и веднага започна разпространение на коронавируса. По морето ще е по същия начин", отбеляза доц. Гачева.

"Знаете, че там няма метър, два. Всички – деца и възрастни влизат заедно, не може да се говори за маски и тн. Не мога да си представя какво би могло да се случи", коментира още тя. "Ние сме на гребена на първата вълна от разпространението и отиваме към върха", допълни още доц. Гачева.

"Първо да се вдигне производството. А забавленията ще останат последни", каза още тя. По думите й самолетните полети също крият риск – всяко внасяне е опасно, особено при наличие на активни огнища.

Хотелиерите имат готовност да отворят поетапно морските курорти след 20 юни или през юли, заяви вчера изпълнителният директор на Националния борд по туризъм (НБТ) Поли Карастоянова.

Има предложения концесионерите и наемателите на плажове да не плащат такси на държавата за този сезон, а в замяна да предлагат плажните пособия безплатно или срещу символични цени от 1 лева.

"Днес ще пуснем искане до Европейската комисия или до Европейския център за контрол на заболяванията, и няма да сме първите с такова, за някакъв тип разписани препоръки, мерки, включително при летуване, при посещение на хотели. Това го искат, както самите хотелиери, така и хората", съобщи за "Труд" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По думите му социалното дистанциране е мярката, която е най-ефективна, а всички останали се довъвеждат, за да може тя да се спазва.

 "Още поне няколко месеца трябва да се спазва социалната дистанция, с оглед на това, че има много противоречиви данни за възможност за повторно заразяване, за нисък имунитет и т. н., докато не се изчистят тези неща", посочи още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
2
 
! Отговори
Hanna преди 3 години
За вас не знам , ние си ходиме всяко лято на Малдивите , Сейшелите и Кирибати. Със яхта.
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бих могъл да преглътна едно лято без море, животът и здравето са на първо място. Догодина ще си вземем пропуснатото през тази.-------Ко наесен не те сгази полудял от изолацията наркоман.
59
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-противната част в хотелите е т. нар. ол инклузив.Това сервиране на храна,останала от предния ден, опипана и накихана предостатъчноИ та този фон - сервитьори с ръкавици и маски?Смях и ужас
58
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-накрая една добра новина за българското Черноморие!За едно лято няма да е наторявано с човешки ф..ии.
57
6
 
2
 
! Отговори
свободен турист преди 3 години
Който го е страх от хотели и навалица , да си вземе кемпер. Хем си си само ти със семейството, хем си на първа линия, а и по-евтино излиза.
56
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страх ме е да взема хотел това лято .СЗО казва, че вируса се хваща най - лесно от заразена повърхност.Как да съм сигурен , че камериерката не е забравила да почисти дистанционното за телевизора или климатика ?
55
0
 
8
 
! Отговори
Туризъм ли...!?!? преди 3 години
Както е казал народот- Ойде кОньо у рЕката......Пускайте кепензите на МинТура, и оная да си Оди уКрумова града.
54
0
 
23
 
! Отговори
морски преди 3 години
Сега живеещите на марето ще се насладят на спокойно лято и чисти плажове. Най-после.
53
1
 
14
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Ойдоха на Каракачанов ваучерите за почивка :) Точно се беше наточил да взима от Брюксел пари, от които малка част да раздаде като ваучери за по 100 лв. за .... безработни ... да почивали на море... Едно, че на безработните едва ли ще е до море, второ, че със 100 лв. и на палатка не могат да идат, трето, че от дадените 500 евро на човек, ще крадне 450!
52
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да има туризъм при това положение :( То и 2021 не е ясно какво ще има- лошо, много лошо
51
1
 
29
 
! Отговори
Ла Коруня преди 4 години
Споко, ще има късен летен сезон, по Коледа някъде.
50
3
 
18
 
! Отговори
Бай Х@й преди 4 години
Няма проблем, тамън ще се застрои още по-плътно. Дано няма криза с бетона.
49
2
 
22
 
! Отговори
Чоко преди 4 години
Не виждам какво ще спре хилядите Българи с апартаменти по комплексите на морето.
48
4
 
33
 
! Отговори
Докткурка преди 4 години
Какви няколко месеца мъри! После ще кажеш- ами септември се очаква да бъде сезона на грипа, и така до безкрай. Гумени глави! Един от вас не казва нещо по- различно
47
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ви е страх от коронагрипчето, а колко от вас спряха цигарите? 5100 са жертвите на рак на белите дробове миналата година в България. Нямам данни за сърдечни заболявания и други онкологични заболявания отново заради тютюна. Мисля, че заради 5100 трябва извънредно положение. Никакво излизане докато последния пушач не откаже.
46
2
 
29
 
! Отговори
Експлузивно преди 4 години
Сега даваха по Нова какво е казал Тръмп :"Вкарване на дезинфектанти в кръвта и облъчване със светлина срещу коронавирус "С такива "глави" още дълго няма да се отървеме от ПРОСТОТИЯТА ! короната
45
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
обиклновенния ток също убива, да спрем тока... пътищата вземат много жертви, да махнем пътищата, гравитацията също е вземала животи, да я забраниммного сте зле, мислете как ви манипулират
44
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с кое се взриви, че има 3 пъти по малко жертви от обикновенния грип ли... вприви се опита на властта да направи тоталитарен режим
43
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
значи на есен ще има повече изнервени хора при свалянето на продажното правителство, и в негативното има позитиви
42
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за тези, които ще си спасяват живота и здравето чрез лишения - пак ще изкарате корона грипчето. Въпросът е дали ще сте на улицата, диабетици и залежали или това, за което сте се борили цял живот ще може да се спаси...