Борисов: Обмисляме отпадане на извънредното положение преди 13 май

Да опитаме в следващите дни да си облекчим ежедневието
Обновена: 25 апр 2020 17:58 | 25 апр 2020 11:16, Елка Василева
984
Борисов: Обмисляме отпадане на извънредното положение преди 13 май
Бойко Борисов. Снимка: архив, БГНЕС

В следващите дни да опитаме с разум, дисциплина и тренировка да видим дали заедно с населението не можем, пазейки се, да си облекчим ежедневието. Обмисляме премахване на извънредното положение преди 13 май и съм възложил на юристите да видят как може да стане. Искам извънредното положение да свърши и по-рано и да остане само закон, който например да позволява на здравния министър да задължава за маските, защото доказано вече в света маските помагат. Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който инспектира строежа на АМ "Хемус" в участъка между Белокопитово и Буховци.

„Данните в света са чудовищни. Ние много навреме сложихме мерките. И въпреки че една част, но малка, не ги изпълнява, не е достатъчно голяма извадка, за да предизвика такова масово заболяване. Виждате кога стартираха нашите съседи и какъв е броят на заразените и починалите“, посочи още той.

Още по темата

По думите на Борисов извънредното положение не дава големи правомощия на властта, каквито твърдения се прокраднаха.

„Досега сме се възползвали, да кажем, че ще има КПП, че ще се носят маски. Реално движението не е ограничено по градовете, в България можеш да излезеш и 50 пъти днес. В другите държави има вечерен час, при нас няма“, отбеляза министър-председателят.

Бойко Борисов коментира и възможността да се позволят разходки в парковете на родители с деца, като обясни, че трябва да се направи вход и изход и да не се допускат струпвания, а за целта да се включат доброволци, които да помагат за реда.

„Възложил съм да се направи и анализ и по тази линия, дали ако едно семейство се „премести“ в същата среда: на вилата си, или в малък хотел ли къща за гости, но така изолирани, както са в Шумен примерно, да се изолира на друго място за петък, събота и неделя. Може би тези, които недисциплинирано напуснаха градовете, но спазваха другите мерки, отивайки на дадените места: тук-таме до магазина и обратно в къщата, в която са изолирани. Всичко това имаме ли го като анализ, има ли риск достатъчно малък, за да го преглътнем, това са все неща, които мислим да отпускаме в следващите дни и седмици, за да не психясват хората“, посочи премиерът, цитиран от "Фокус".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


984
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
776
2
 
5
 
! Отговори
П. П. преди 3 години
Кой е доказал ефективността на маските? Така написан 'законът ви'за маските не дава ефективно предпазване. Кое ще предпази? Шал, кърпа, обикновена маска? Браво! Интересно така поставени от вас нещата коя от всички тези маски предпазва? Иначе е много лесно да се изопачават нещата. Това което предпазва за дълъг пелиод от време най-ефективно са военните и промишлени маски. А сега споделете цената на българските граждани и ги карайте на сила да носят маски.Почити всички други маски са безмислени.
775
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СИМЕОН-бОКО БОРИСОВИАбе нали Алена каза че "аурата на Бойко" пази България ,спете спокойно....
774
2
 
12
 
! Отговори
ogin преди 3 години
Маймун
773
7
 
4
 
! Отговори
СИМЕОН-бОКО БОРИСОВИ преди 3 години
ЗАЕДНО В БОРБАТА С CORVID-19. БОГ И БОЙКО ДА ПАЗЯТ БЪЛГАРИЯ........................
772
2
 
6
 
! Отговори
и т.н.т............. преди 3 години
И после пак ще обмисляме до края на света!!! дО КРАЯ НА бкп И гЕРБ......................
771
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българино, прибави към ония черни петстотин години и годините откакто борисов е на власт!!! :(((
770
4
 
23
 
! Отговори
пак да попитам преди 3 години
Минава ми една мисъл през ума тия дни, па да питам и пишещите тука за мнение по въпроса. Та : наш тиквьо що не ще да припари да народното събрание тия дни от как сме в извънредното положение? Тоя толууп да не се е среснал нещо, че там ще се почувства като Живков навремето на едно събрание?!
769
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До някоя_сиНе бе, "съкровище", нищо подобно! Ако можеше мъжът ти нещо да ти направи хаххах, нямаше да ти се пише тука! Ооо, може пък ти да си нещо проблемна! Извинявай
768
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много им се иска, но нямат желание
767
2
 
4
 
! Отговори
Тъпомер преди 3 години
Некоя си,едно са правни условия,друго е хаоса който е неменуем,успех с праввните,не гледай само в хралупата си гладен не пита и не философства.
766
1
 
9
 
! Отговори
Кирчо преди 3 години
Наздраве!
765
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До някоя_сиСъмнявам се, че имаш мъж. Ако имаше нямаше да си толкова незадоволена и пишеща тук!
764
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От 1 месец сме в концлагера на комунистите ГЕРБ. С това извънредно положение ни върнаха в соца. Диктаторът Борисов забрани да се излиза от градовете, затвори ни като кучета. Не можеш да излезеш в парка да спортуваш. Никога повече ГЕРБ!
763
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 869Много като тебе вече плакаха ...
762
5
 
18
 
! Отговори
KTB пострадал преди 3 години
Аз не му вярвам. През 2014 година в Берлин Б.Б. каза, че знае кои са виновните за фалита на КТБ и се закани да възстанови банката и накаже виновните. Нещо свърши ли ?
761
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До някоя си"Религиозен Бог"?Виж, какво ще допускаш, си е все тая. Стой си в офис и не "надживявай". Аз само се страхуваме от сценарии, в който ще накарат хората с пари и положение, като теб и съпругът ти, да плащат екстра данъци и ще получите чнат да национализират, че да има къде да настанявам бездомните ...
760
6
 
5
 
! Отговори
Тъпомер преди 3 години
Некоя си вече ми липсваш,какъв ум каква изтънченост,възхищавам ти се.
759
5
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Яко мислене пада,отзад някаква жълта тръба са му пуснали за охлаждане..
758
3
 
1
 
! Отговори
Антон преди 3 години
До 864СК е болен шега и само слабите го следват...
757
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 860С оглед на състоянието на народа, не намирам нищо мъдро в него, така че всякакви "мъдрости" ги приемай със сериозна доза критика!