Радев зове за публичен регистър за изхарчените пари

Кабинетът още не предлагал ясна програма за помощ
380
Радев зове за публичен регистър за изхарчените пари
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев поиска да се въведе публичен регистър за отчитане на харчените средства в борбата с коронавируса.

Според него това трябва да става при регулярна актуализация на разходите, критериите за одобряване и източниците на финансиране.

Още по темата
Кризата с коронавируса вече предизвиква тежки социално-икономически последици. За да ограничат тяхното задълбочаване, европейските страни прилагат широк набор от мерки с ясното съзнание, че от тяхната структура, обхват и бързина на прилагане зависи благосъстоянието и прогреса на нацията, посочва държавният глава в своя позиция, изпратена до медиите.

Според него месец и половина след въвеждане на извънредното положение, българското правителство все още не предлага ясна и убедителна програма за навременна, достъпна и безвъзмездна помощ.

"В същото време, за преодоляване на кризата се заделят все повече публични средства, предстои тегленето на колосален заем. С въвеждането на извънредното положение, изпълнителната власт получи изключителни правомощия да се разпорежда безконтролно с този ресурс. Не трябва да забравяме обаче, че тези средства трябва да се заработват и изплащат от българските граждани и бизнес. Затова следва да има ясни механизми за прозрачност, отчетност, ефикасно и отговорно използване на обществените средства", аргументира се той.

Радев смята, че следва да се забрани държавна финансова помощ за офшорни фирми и за такива, които имат дъщерни дружества, регистрирани в офшорни зони. Подобни ограничения вече има в някои държави от ЕС, а в други въвеждането им е на дневен ред, изтъква президентът.

По думите му крайно време е да се преразгледат дългосрочните проекти с осигурен финансов ресурс за години напред. Да се заделят необходимите финанси, така че да не спира работата по тях през настоящата година. Останалият финансов ресурс да се насочи за преодоляване на социалната и икономическа криза.

Какъв е смисълът милиарди да стоят замразени с хоризонт следващите 3-4 и повече години, а в това време да теглим нови заеми с лихва, пита президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


380
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
272
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се стърпях и реших и аз да се изходя върху тая чугунена комуноидна глава грипенова. Поредните *** от десовия за внимание и важност. Иска изпълнителната власт, а разполага само с представителната. Само дето така се е нас.рал с "обединителната" си роля, че дълго след него ще трябва да проветряват президентството.
271
2
 
3
 
! Отговори
Иван преди 3 години
За да получи държавна помощ фирмата подава набор документи вкл.данъчна декларация.Офшорните фирми не подават данъчни декларации - каква държавна помощ да им дават.Уволни си съветниците и нама кой да каже на президента очевадни правила.
270
2
 
5
 
! Отговори
Явно РР не знае, преди 3 години
че има сметната палата,която се грижи за одит на публичните средства.Може би във ВВС по времето на управлението му сметките не са воденипрозрачно и човекът знае,че като разровиш ще замирише.Ами тои замириса от записите,а после заговориха за "държавна измяна",катоне разбраха,че питането е:освен за държ. измяна за какво друго можеда бъде разследван президентът,никой не го е обвинявал за измяна.Първатадомакиня заговори и клакьорите и продължиха,не се сетиха че се набутватсами между шамарите.
269
4
 
3
 
! Отговори
Раздадени заеми на преди 3 години
И на раздадените заеми на фирми (вкл. колекторските), като през ББР.Все пак това са парите на данъкоплатците.
268
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кое не ни харесва на предложението за публичен регистър ли?Това е държавна тайна, по дяволите. Тази информация е обект на чужд шпионаж във всяка друга държава. Къде се разпределят пари, колко пари, кои са партньорите, какви стоки се разменят. И който разполага с тази информация, може да се възползва по негативен начин от нея. Радев предлага възможности за икономически саботаж. И улеснява хибридната война срещу България и срещу ЕС през България.Сега разбрахте ли?
267
4
 
10
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Единственият човек в държавата ни , който само харчи пари и то за глупости , е т.н. президент Радеф ! Той не е произвел нито стотинка за държавата,напротив- само харчи безконтролно ! Искаме регистър на неговите разходи - колко са и за какво !!! Екскурзийки с лщбовницата си (сега жена) по света и покупки в бутици на кюлоти и парцалки !
266
5
 
5
 
! Отговори
апо преди 3 години
До докторДе да беше така :( .....Радефф вируса няма да помръдне до 21.01.2022 :( , а ако се окаже по-жилав не ми се мисли още колко време ще върлува.Още по-страшна е червената чума , вместо да затихва , тя се е развилняла с пълна сила - УЖАС !!!!
265
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът да даде информация за парите, които той и съпругата му получават за нищоправенето си!!!
264
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво реално прави Радев??? Празно говорене и критикарство, не градивна критика!!!
263
14
 
11
 
! Отговори
ШМАТКА преди 3 години
А бе тука няколко шантока бълват лъжи и идиотии срещу истините ,които говори Президентът! Обосновете се какво са направили РЕАЛНО! сегашното крадливо правителство и не легитимният "щаб''? Къде отиват парите при кои фирми и кака се разпределят никой не чу! На приказки се раздават едни стотинки на полиция и армия да слушат и да ги пазят а за обикновените хора са пада от трите най-дългия! Крайно време е тези да си отиват ,защото заемите, които вземат ще ги връщате и вие ,които сте с тях сега!
262
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сейр се глада отстрани най добре ! Кажи конкретно нещо !
261
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя плъх трябва да мълчи докато истинскитв мъже се справят с кризата.
260
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жaлък радев , със жaлко поддръжници
259
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е в менопауза? Наблюдавам симптоми при НИНОВА, МАНОЛОВА И СЕМ.РАДЕВИ? ТРЯБВА СПЕШНО ДА СЕ ПОМОГНЕ! Държавата се справя добре-малко заболели, малко починали.Фирми преустройват бизнес, децата бързо наваксват, даже ПО-ИНТЕРЕСНО обучение. Ресторанти и кафенета са затворени, но няма никой да умре от глад. Търсят берачи на рози,няма желаещи-значи няма гладни.
258
7
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Свърши само едно. Ходи на яз. Копринка да гледа как горят знамето на ЕС и НАТО и да развяват петолъчки, Сталин и Ленин.............. Има го на видео по интернет.
257
11
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
пРезиденто кога ще направи публичен регистър на свършеното от него през тези 4 години? Нищо не е направил, освен да е говорител на Нинова и Решетников.
256
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тук само ***,Интернет тролът дразни другите, ти и затова не ставаш, защото си жалък.
255
10
 
5
 
! Отговори
МАСКАТА преди 3 години
До АнонименКакъв държавен строй бе *** - 30 години строите и до къде ? Колко пари ви дават да се правите на клоуни искам аз да питам и кой ви ги дава ? Хубаво ли е да сучеш от на ОНАЯ *** *** бе тъпан? Продажници ...
254
7
 
18
 
! Отговори
ТРОЛ преди 3 години
До Тук само ***,Колко пари сме похарчили за радев и шайката около него?И и и каво са свършили за трези пари ?Нeщастника си е нeщастник, даже като е платен!
253
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Румене, Радефф....и аз искам да направиш един регистър със свършената от теб работа....Но, резултата е ясен.....кръгла О, зиро, нищо.....