ТЕЦ "Бобов дол" ще спре да гори нерегламентирани отпадъци

Намерението е декларирано с писмо до Иван Гешев
27 апр 2020 12:38,
16
ТЕЦ "Бобов дол" ще спре да гори нерегламентирани отпадъци
Снимка: БГНЕС

След проверка, възложена от Върховната административна прокуратура (ВАП) на министъра на околната среда и водите, ТЕЦ "Бобов дол"  ЕАД декларира с писмо до главния прокурор Иван Гешев намерение да спре горенето на нерегламентирани отпадъци, съобщиха от прокуратирата.

Проверката бе възложена заради голямата обществена значимост на проблема свързан със замърсяването на околната среда от дейността на ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората, живеещи в населените места в непосредствена близост до съоръженията.

В получения във ВАП доклад се сочи, че със заповед на министъра на околната среда и водите, експерти от РИОСВ-Перник, РИОСВ-Враца, РИОСВ-София и РИОСВ-Стара Загора са извършили комплексна проверка на дейността на ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, включваща изпълнение на условията по комплексни разрешителни - КР за горивна инсталация за производство на електрическа енергия и депо за неопасни отпадъци, както и всички нормативни изисквания за съвместно изгаряне на отпадъци.

Още по темата

Установени са били нарушения и неизпълнения от страна на оператора на основни задължения в областта на екологичното законодателство: несъответствие с изискванията на автоматичната система за преустановяване подаването на отпадъци при превишения на нормите за допустими емисии; липса на охарактеризиране на определени отпадъци, образувани от дейността на дружеството, а за останалите отпадъци - липсващи съгласувани планове за тяхното пробовземане и изпитване.

Констатирано е било и неправомерно отвеждане на отпадъчни газове в нормален режим на работа през комин, използваем единствено при преходни режими на работа на инсталацията или при авария на сероочистваща инсталация. 

В доклада се сочи още, че е издадена принудителна административна мярка за спиране на дейностите по съвместно изгаряне на биомаса и отпадъци със срок на действие до отстраняване на несъответствията с условията в комплексните разрешителни и нормативните изисквания.

Същевременно главният прокурор на Република България получи писмо от изпълнителния директор на ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, в което се изразява  намерение да се спре горенето на отпадъци и в кратки срокове да се предприемат действия от страна на дружеството за промяна на комплексното разрешително в частта използване на горива и да премахне РДФ горивото като част от използваната горивна база, за което се е обърнал и към МОСВ и РИОСВ-Перник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
рушветчия преди 3 години
До Анонимен 12 човека е обаещал, и най-важното СИ Е ПЛАТИЛ РУШВЕТА.
13
0
 
1
 
! Отговори
mafijkata преди 3 години
изразил намерение да спре горенето. А ЗАПОВЕД ЗА АРЕСТ ИМА ЛИ ИЗДАДЕНА, ИЛИ ТОЙ СИ ПЛАЩА НА ***???
12
0
 
4
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 3 години
М/у - ще спре да гори отпадъците и спря да гори има много голяма разлика...
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе то обещаното не е като даденото, ама нейсе. Нека рекнем, че дотук горе-долу откъм обещания бива. Ама съм се подсетил за едни вносни ***, пардон... съставки и компоненти за гориво на ТЕЦ-а, дето само преди година горяха и ги гледахме по медиите нахвърляни около и под магистралата край Дупница.Те как са? Добре ли са? И има ли някой идея, дали пак не са се самонастанили под естакадата? Щото при всичките тия декларации изведнъж могат да станат много безстопанствени и излишни...
10
0
 
1
 
! Отговори
Активист на БКП преди 3 години
Що ,бе ? Нека горят ! Да се изпозаразят всички !!!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До pichВече ще горят регламентирано!
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гнусната Тиква щеше да гони Вълка и Ковачки и Пеевшишки, само дето излъга грозно нарофа и от години другарува и дели плячката с тях. Народа да умира.
7
0
 
14
 
! Отговори
pich преди 3 години
Та значи до сега са горели, ама вече няма ... Тате каза че ще ми купи колело, ама друг път ... боже до къде се докарахме, заради благополучието на шепа хора, страда цял народ ...
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълен крах на принципите в тая държава. Има закон, органи следящи за спазването му и съдебен контрол за нарушителите. Или така са теоретично нещата. В действителност разни там държавни функционери си "говорят" с разни там бизнесмени. Разбират се, видите ли по между си какво да става. Тука се работи на парче, законите са ориентировъчни, прилагането им е на според ситуацията. Даже защо да се занимаваме с претенции ?
5
0
 
8
 
! Отговори
Миро преди 3 години
ТЕЦ " Бобов дол" обеща на Гешев .......... Това все едно е Кристиан Николов да каже на главният прокурор: Обещавам да карам колата занапред само пиян, но не дрогиран". Що за глупости са това? И прокурорът ще каже: " А така може".
4
0
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
"Бизнесмени" и "държавници" Ви правят на маймуни, бачкате им без пари, тровят Ви, газят Ви, лъжат Ви.... а Вие си тряете и се.... страхувате!
3
0
 
4
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
АБЕ ТЕ ДА СИ ГИ ПРОВЕРЯВАТ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ
2
0
 
14
 
! Отговори
Калитковци. преди 3 години
Първо обявиха, че не горят отпадъци. След това, че ги горят , но не били опасни.като разбраха, че има опасност Гешев и Сие да ги посетят на место пускат крокодилски сълзици т.е. пуснали декларация в която обещавали, че.... ама само обещавали.
1
0
 
19
 
! Отговори
? преди 3 години
Тоест, досега горяхме нерегламентирано, но ни хванахте, извиняваме се и спираме да го правим ?