Борисов: Готвим закон с мерките срещу коронавируса без извънредно положение

Премиерът заяви, че разходите за борба с болестта са публични
Обновена: 28 апр 2020 11:35 | 28 апр 2020 11:35, Камелия Цветанова
235
Борисов: Готвим закон с мерките срещу коронавируса без извънредно положение
Депутатите изслушаха премиера днес. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителството готви закон, който да включва само мерките срещу коронавируса, но без да има извънредно положение, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Още по темата
Според него и в момента мерките, които се предприемат срещу разпространението на коронавирус и в момента са най-меките в Европа, но целта е те да останат в сила и без да сме в извънредно положение.

"Идеята е да бъдат мерките легитимни и без извънредно положение. Върху това работим", посочи Борисов.

По думите му другите държави вървят с две седмици след нас и в повечето извънредното положение е около 12 или 9 май.

"Като дойде тази дата, ще видим какво ще направят пак", допълни той.

Относно критиките на БСП, че властта не подпомага бизнеса и хората, Борисов обясни, че винаги може да се дадат още пари.

"Дали ще дадем още 50, или 100 млн., това винаги може да се направи и когато няма пандемия, всички искат допълнително пари, така че и това е нормално в момента. Това е парламентарна практика", каза той.

Премиерът обясни още, че разходите за дейностите, свързани с коронавируса, са публични.

Коментарът му дойде в отговор на критиките на президента Румен Радев, че няма ясна програма за излизане от кризата с коронавируса и искането му за публичен регистър за изхарчените средства.

"По-голяма прозрачност от тази не може да бъде. Единствената непрозрачност имаше при "Gripen"-ите, когато за един месец се взеха решенията за милиарди. Само това беше непрозрачно. Нека ги обявят. Тези данни са публични. Пак разбирам, че не е казал нищо конкретно освен, че е хубаво да сме здрави и богати, а не бедни и болни", отсече премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще наложат бурката със закон, сега тази заповд е нелегитимна на министъра и акта после пада, след закона ще пуснат масово да глобяват хората за неносен на бурка!
162
2
 
20
 
! Отговори
Икономист преди 3 години
Здравей Никво Банкянска. Като ги готвите законите, слагате ли им сол и подправки ?
161
0
 
6
 
! Отговори
аноним преди 3 години
Анонимен 149 Вие ще почакате! А ще дочакате ли?! Ако дочакате, да не е изненада и за Вас!?
160
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ние имаме ли изобщо какъв да е Министър председател? Какъв е тоя режим, когато из провинцията синове на уважавани фамилии колят траверсите, други умишлено и коварно убиват с колите журналисти или когато некаква Корнелия още повече Нинова, днес в Парламента, за нецели 6 минути дословно показа пълната икономическа бутафория на иначе комплексно и широкоспектърно дипломирания двудеден внук.Някои са двулечни, други двудедни, а Винету е винетутен за всеки батутен мозъкТова са изречения от пазар
159
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България има закон за бедствията и авариите, стига ни е парзалял и грабил този иззедник! Поредната глупост ще изцвъкат, дотегнаха на всички техните яллови опити да се правят на законотворци! Не могат, не стават, пррости са!!!
158
1
 
16
 
! Отговори
м,даа преди 3 години
Законон за дълго време по повод нещо временно?! Защо не прочетат пак старите документите за епидемии! Защо пак изобретяват колелото!? Има такива закони има и подзаконови актове!?Защо само за коронавируса? Защо не и за другомислещите и говорещите!
157
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А как е в Барцелона?Май коронавирусът позтихна.
156
2
 
15
 
! Отговори
Лозан Гогов преди 3 години
Трябва да държим здравната система 50-60 % натоварена. Не го ли направим на есен тоя вирус пак ще се върне и ще ни покоси здраво. Лятото това се кара леко. Сега е момента да го изкараме 40-50 % от населението.
155
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбрах до Тук, че : Вируса за Едни е Брадва, а за Други е Сватба !!!!
154
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като направиха такива световни простотий и всеки ден си променят мненията като фурнаджийски лопати,как да не си помисли човек че не е някакъв заговор да ни накарат да се набалбуцаме със заеми та да изплащаме докато сме живи...
153
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Олигархия е форма на управление, при която властта е съсредоточена в ръцете на малка група от обществото. Тази власт може да бъде основана на знатност, богатство, заемането на конкретни политически постове и др." Има голяма вероятност в България, а и в редица страни да се установи трайно тази форма на управление под привидната форма на парламентарна демокрация, при която ще бъдат орязани демоктаричните прнципи, а това би довело рано или късно до създаване на упраления от типа на "Ваймарски републики".
152
25
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Боко може да е всякакъв, обече ме кефи как мачка руските *** от БСП и Атака :)))))))))))))))))))))))))))))))) Абе къде е Волен? Събра ли парите за гаранцията, нали много се переше? :))))))))))))
151
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов, махни се и да се върнат Бсп
150
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се доказва че точно този един корона вирус предизвиква пандемията. Защото когато говорим за невидимо нещо, то то може и да не съществува. Обаче закона трябва да се спазва и хората не могат да се защитят, понеже си нямат лаборатории. Много двойнствена игра на котка и мишка. Няма ли интелигенция в тази страна да си потърси човешките права.
149
3
 
24
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Много ми е интересно, какво ли биха казали нашите приятели от Евросъюза, ако тия си позволят наистина да се изгаврят и да въведат противоконституционни мерки в разрез с човешките свободи. Не мисля, че като държава-членка ще се спасим от критиките, а може и от нещо повече. Или нашия пак ще му се привижда, че го "хвалят"?
148
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНе знам не ви ли е ясно, че съдът както всичко в държавата работи в полза на тоя от снимката и хората му. Няма смисъл да се съдим...решава се в полза на "правилните" хора.
147
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе ,кога ще се произнесе съдът за маските...нали имало стотици жалби...когато някой умре от задушаване през лятото ли...той и затова Борисов си я сваля...пък ние да мрем...
146
3
 
19
 
! Отговори
ме тоо преди 3 години
този да не се чуди ако го замерят с български домати на пазарасъсипа българите този инндианецАз Ви казах,че докато ви баламосват с комунизъмще ви съсипят, но бяхте глупавии ми викахте конспиратор
145
1
 
29
 
! Отговори
Мама Росо преди 3 години
До 130В парковете само електронен пастир липсва!При отклоняване от маршрута ти пуска волтаж.После да минат и да ни издоят с по една глобичка за нещо си!За мерките....те са като на г- н Борисов маската!!!Има ги , но не са на място и не те защитават.
144
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надявам се след това изказване и на най-големите овце да им стане ясно, че ги работят и че никой не обявява мерки или извнредни положения понеже му пука за тях и за здравето им. Всичко се прави, за да се наложи власт и контрол над хората, а някои доброволно си донесоха яремите. Ами, честито!