Борисов: Готвим закон с мерките срещу коронавируса без извънредно положение

Премиерът заяви, че разходите за борба с болестта са публични
Обновена: 28 апр 2020 11:35 | 28 апр 2020 11:35, Камелия Цветанова
235
Борисов: Готвим закон с мерките срещу коронавируса без извънредно положение
Депутатите изслушаха премиера днес. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителството готви закон, който да включва само мерките срещу коронавируса, но без да има извънредно положение, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Още по темата
Според него и в момента мерките, които се предприемат срещу разпространението на коронавирус и в момента са най-меките в Европа, но целта е те да останат в сила и без да сме в извънредно положение.

"Идеята е да бъдат мерките легитимни и без извънредно положение. Върху това работим", посочи Борисов.

По думите му другите държави вървят с две седмици след нас и в повечето извънредното положение е около 12 или 9 май.

"Като дойде тази дата, ще видим какво ще направят пак", допълни той.

Относно критиките на БСП, че властта не подпомага бизнеса и хората, Борисов обясни, че винаги може да се дадат още пари.

"Дали ще дадем още 50, или 100 млн., това винаги може да се направи и когато няма пандемия, всички искат допълнително пари, така че и това е нормално в момента. Това е парламентарна практика", каза той.

Премиерът обясни още, че разходите за дейностите, свързани с коронавируса, са публични.

Коментарът му дойде в отговор на критиките на президента Румен Радев, че няма ясна програма за излизане от кризата с коронавируса и искането му за публичен регистър за изхарчените средства.

"По-голяма прозрачност от тази не може да бъде. Единствената непрозрачност имаше при "Gripen"-ите, когато за един месец се взеха решенията за милиарди. Само това беше непрозрачно. Нека ги обявят. Тези данни са публични. Пак разбирам, че не е казал нищо конкретно освен, че е хубаво да сме здрави и богати, а не бедни и болни", отсече премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По друг начин обяснено, извънредното положение остава завинаги. Край на свободата в световен мащаб
142
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През Първата световна война монархиите по света загубиха короните си, през Втората световна война короните загубиха колониите си, a през тази Световна пандемия короната ще погуби демокрацията! На 11--ти май ще отпадне закона за извънредното положение, но редица мерки ще се запазят, като например събирането на групи, дистанция един от друг и т.н. Според Вас това не е ли началото на края на демократичните принципи и свободи?
141
3
 
45
 
! Отговори
Закон преди 3 години
Айде, лъсна защо беше цялата игра с вируса - за да се узаконят мерките и да забрани събирането на хора. Да се спре контактите между хората. Така ще се отнеме възможността за предаване на информация и за каквата и да е гражданска позиция. Никой не коментира как със забрани за събиране реално унижощиха всички протести в световен мащаб. Преди този вирус имаше огромни действаши протести в Европа, Азия, Индия и Южна Америка. А вече няма нищо. Ха, колко удобно. Да видим колко ще се усетят.
140
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсурдно е да се въведе такъв закон? По добре да си останем в извънредно положение тогава. Въведат ли го като закон с демокрацията у нас е свършено
139
2
 
46
 
! Отговори
SSS преди 3 години
ТОЕСТ ДА НИ ОГРАНИЧАТ БЕЗ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ ДО ВЕКИ ВЕКОВ.....
138
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е смисъла да се отменя извънредното положение, щом мерките пак ще останат? От герб пак ни правят на балъци
137
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези свободолюбивите, кой ви пречи пък на вас? Ами, хайде излизайте, висете по пътищата по 5 часа, за да идете някъде да се наплюскате, да се нальокате, да друсате кьобеци, да се сбиете, да надувате газ със скапаните си тралясници... Ние ще почакаме спокойно, щото сега светът ще се промени към по-добро и по-смислено съществуване, ще се освободи от ненужници, които мислят, че като имат 5 лв. са голямата работа. Е, сега няма да имат 5лв.,щото не могат да ги изкарат. Ще почакаме и ще продължим!
136
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 148Смисълът е да се узаконят мерките които под формата на извънредно положение имат срок, така че да станат безсрочни, тоест законно Бойко да стане пожизнен диктатор на България, каквото е направил Юлий Цезар в Римската империя!Да се сезира Конституционния Съд!!!
135
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 11--ти май ще отпадне закона за извънредното положение, но редица мерки ще се запазят, като например събирането на групи, дистанция един от друг и т.н. Според Вас това не е ли началото на края на демократичните принципи и свободи?
134
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 145Извинявай че ти го казвам, нищо лично, но на тебе сигурно мозъкът ти е изсъхнал ако си гласувал за Бойко Борисов. Един пожарникар управлява държавата с пожарникарски методи. Такива са му и действията срещу коронавируса. Носете маски, не носете маски, носете пак маски, не ходете в парка, ходете в парка но не сядайте, може да клякате, клекни, стани, клекни, стани...
133
1
 
23
 
! Отговори
Бай Киро паниката преди 3 години
Е какъв е смисъла да отпада "положението", като ще узаконят тъпите и безсмислени мерки....Има смисъл и е много подъл, при сегашното "положение" има мораториум на плашане на заеми, много вземания на държавата/банки,на "някои "им спряха заплатите,и още доста мерки, които взеха да им носят загуби...Така,че пак ще си ходим маскирани и всички останали "екстри" докато им е кеф,а бройките на заразени/ умрели.......могат да си пишат каквото им е нужно...
132
14
 
3
 
! Отговори
МРАЗЯ РУСИЯ преди 3 години
А , ЧУВАМ ,ЧЕ БИЛИ ВЕЧЕ ВТОРИ В СВЕТА ПО СМЪРТНОСТ!ЧУДНО , ЗАЩО МЕСИЯТА ПУТИН НЕ ГИ БРАНИ С ТАНКОВЕ И "КОСМИЧЕСКАТА АВИАЦИЯ" ОТ КОВИД-19...??!ДЖЕПАНАТА ЛИ МУ Е СВЪРШИЛА, БЕ...ХА,ХА,ХААААААААА..!???
131
0
 
7
 
! Отговори
Сократ преди 3 години
Винаги е по-добре да си млад, здрав и богат, отколкото стар, беден и болен!
130
3
 
11
 
! Отговори
Глупости та дрънка преди 3 години
ИМА "ЗДРАВЕН ЗАКОН"---кви други искате ...ха,ха,хааааааааааа...Вие къкъв Закон ТЪРСИТЕ:В НЕГО ДА СЕ КАЗВА--КОЙ ДА ЖИВЕЕ И ...КОЙ ДА МРЕ ЛИ...??!!Е , ТЕ ТИЯ НЕЩА , ГИ КАЗВАШЕ ПРЕДИ ВРЕМЕ ...БКП!/..разделяше хората на--"врагове на народа" и "приятели на народа" от ЦК/БКП.../
129
2
 
22
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Плашеха овцете с терористи финансирани от самите правителства, а вече ги плашат с вируси. И всеки път си личи кои са слабите и безхарактерните - тези които бързат да си предадат правата за да им е сигурно. Елементарни душички подписват собствените си присъди и вървят към ръба на скалата без да спрат и помислят и за момент дали няма нещо гнило в Дания.
128
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудя се как можахме да допуснем тази грешка преди години, когато този още нямаше възможностите да манипулира и да си купува избори, да ги подкрепим тази *** от герб от която сега няма няма отърване
127
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как може при толкова други умове за премиер да е този ***?!? Това е срам за нормалните и образованите хора
126
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герб вече прекаляват и злоупотребяват с търпението на хората. Както са го подкарали да не се изненадат после ако наистина другарите се върнат на власт както е било преди бая години
125
0
 
7
 
! Отговори
Ковид-1984 преди 3 години
в действие !
124
0
 
29
 
! Отговори
:) преди 3 години
Трудно ще има такъв закон - защото част от мерките са против конституцията.