Българската ваксина ще е универсална за всички коронавируси

Учени от БАН са все по-близо до разработването на ваксината
28 апр 2020 15:06, Ния Христова
59
Българската ваксина ще е универсална за всички коронавируси
Снимка: Pixabay
Български учени от БАН са все по-близо до разработването на ваксина срещу коронавируса.Първите тестове ще може да се направят до година и три месеца и то първо върху животни, съобщиха от bTV.
 
Лабораторно отглеждани мишки ще помогнат на учените в създаването на ваксината срещу COVID-19. Тя ще е насочена към българското население и ще се предлага под формата на инжекция и спрей за гърло. 
 
Идеята е ваксината да е универсална за всички коронавируси, които биха се появили в бъдеще. 
 
Тестовете ще се правят върху животните, които се отглеждат в специалния вивариум на Института по микробиология към БАН. 
 
Илиян Николов е един от малкото в България дипломирани дизайнери на експерименти с лабораторни животни от вида гризачи и зайцевидни. Той работи в института вече 12 години и всеки ден се грижи за мишките там. 
 
"Взимаме клетки от здравни донори, хора като мен и вас, внасяме ги в животното и насочваме имунния отговор в една посока. Това е универсален подход при изпитването на лекарства", обяснява Илиян Николов. 
 
"Разликата между тях и между останалите животни, които са в магазина е, че можем да проследим тяхната генетична история назад във времето. Знам какво като мутация има, защо ни е нужна тази мутация и какво да павим с тях", допълни Илиян. 
 
Цената на една такава мишка варира между 60 и 200 долара. Не всички имат имунна система, затова учените влизат в помещението при специален режим. 
 
"Ние пазим животните от нас самите. Те няма да оцелеят извън тази среда, въздуха се филтрира тук постоянно. Кафезите са специално проектирани така, че да могат да издържат на много висока температура", обясни още Николов. 
 
Мишките са най-предпочитаните животни за тестване, защото са малки и се развиват и размножават бързо, а организмът им е близък до този на човека. 
 
"В академията преспокойно могат да бъдат гледани кокошки, зайци, навремето НЦЗПБ гледаха коне за серум срещу змийска отрова". 
 
Тестването на всяка една мишка трае между 30 и 60 дена, за да може резултатът да е достоверен. Тестовете се повтарят, а процесът може да трае години. 
 
Тестването върху хора започва една след като е доказано, че ваксината няма странични ефекти върху животни и може да бъде безопасно изпробвана и върху хора. Това ще е възможно да се случи най-рано до 2 години. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другите държави тестват върху хора и поради тая причина пълнят ковчезите.
49
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-вероятно пак Ганчовците си измислят простотии за да получат финансиране за нещо което е мъртво в зародиш, но само хората които искат парите знаят това.
48
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
другите държви вече ги тестват на хора незная тая българската сигурно е некакво велико чудо невиждано щом евентуално може да я тестват до година
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До година и половина...хората вече ще са ваксинирани с други ваксини
46
2
 
10
 
! Отговори
Киро преди 3 години
Що ли същите учени не създадат ваксина за всички разновидности на Инфлуенца или на Рино-вирусите, след като оправиха Корона-вирусите. Интересно е как досега 70 години няма ваксина за никой вирус който мутира, грипната ваксина действа само за една единствена мутация и то много кратко, затова всяка година разработват нова. Нашите гении за 1 година ще елиминират Корона-вирусите.
45
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите са най-старата раса на света!! Българите са създали цивилизация преди 375 000 години!! Преди 264 000 години са открили първата антивирусна ваксина.
44
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До FallschirmspringerТвоите когнитивни възможности байно, защо не ги култивираш?Може би ще успееш да достигнеш нивото на чехълчето.
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кде е таз ваксина бря ! Нимъ размивай те тъй сига . Ща са спукам от смях бря ! Колко ли мъни съ им дали държавата
42
3
 
13
 
! Отговори
Онанимен преди 3 години
Български вирусологпогна вируса жесток,Хвана го във епруветка,и му капе със пипетка.Пробва със доматен сок.Оня го изпи кат' смок.Даже си поиска още.Очевидно с много мощ е.После го третира с йод.Вируса - пълен ***,хич не се и повлия,само малко пожълтя.
41
3
 
12
 
! Отговори
Онанимен преди 3 години
С вко' ли той не го третира,оня просто не умира.Резултата - пълна скръб,май вирусолога е много ***.В отчаяние горкиявзе, че сипа си ракияи не щеш ли без да иска,от ракията изплиска.В епруветката попадна,вируса в миг припаднаи краката си навири,траурния марш засвири.И поуката каква е?Пий ракия и това е!
40
4
 
9
 
! Отговори
Новина преди 3 години
Извънредни новини. ..... ваксина ще има след година или две ....
39
3
 
21
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 3 години
Браво на българските микробиолози,вирусологии и генетици.Забавляват ме коментарите на същества с когнитивните възможности на чехълче.Смятат,че една разработка е като да се нареди няколко подови плочки.В България винаги хората на науката са били неглижирани Точно по тази причина и икономиката ни е такава.Икономика на ниско качествените услуги,на шиенето на *** и потници,малко фарове,топки за скоростен лост и килимчета за багажник.Никакво производство в областта кибернетиката,роботиката,биониката
38
8
 
12
 
! Отговори
Хитро преди 3 години
До 2 години много хора вече ще са забравили за коронавируса.На някоя регионална конференция ще се съберат 10-15 човека, ще седнат около една маса в някое забравено от Бога институтче, всеки ще си прочете докладчето, което ще представлява нещо като годишен отчет по задачата, по която работи.Накрая водещият ще сумира в няколко изречения казаното и в годишния отчет на съответния институт ще напишат, че са отчели резултатите по разработването на ваксината.Нали не очаквате нещо друго?
37
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Развихриха се и те. Ваксина, колкото за СПИН. Мъни, мъни - заблестяха алчно очичките!
36
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Български учени от БАН са все по-близо до разработването на ваксина срещу коронавируса."И надолу четеш - поне година и три месеца докато почнат тестове върху животни. В същото време германчyгите са на фаза 2 от 3 върху хора... Тоест на тях им остава минимум две години. Смятайте колйо са бързи (и)банаджии...
35
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 2 години всичко ще е минало и няма да има нужда от ваксинатаЩе излезе друг вирус и айде дайте пари да намерим друга ваксина след 2 години И така ще си карат учените до пенсия ...
34
13
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До Т.Шак 29 Само като прочетох заглавието и ме изби на смях.Колко много изпростя нашта нация за 30г.-не е за вярване.И най лошото.Българите не го съзнават и ако им го кажеш веднага им ставаш враг номер 1(от личен опит говоря).Сега като отида да си видя родата дори не правя опит да оспоря каквото и да е.Завистта и омразата,че живея навънка е неприкрита-дори сред над-близките.
33
5
 
2
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
До Анонименdo 23 ..e zashto na Pozitano 20 be marulio GERB-ava ?!?? Kakvo shte kajesh tazi chest da se padne na vsichkite kratuni ot tikvenata partia ?!! Vie ste s predimstvo + tova nadadali po-kuhi moje da stanete ?!!! Nishto ne gubite !!!
32
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" философите"от Бан за тях ли ще си правят ваксината, тия имат ли идея какво са 2 години... Всички лаборатории по света се гонят със стрелките на часовника, за да изпреварят тази пандемия, за Бан обаче фактора ВРЕМЕ, явно не е никакъв проблем
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че как така бе? Ами то няма да има грипни вълни тогава, няма да има грипни ваканции. Не може!