Банов: Дупките по фасадата на СУ ще бъдат запълнени

Следващата седмица ще бъде връчен акт на университета
29 апр 2020 11:45, Нели Христова
16
Банов: Дупките по фасадата на СУ ще бъдат запълнени
Снимка: БГНЕС

Проверките показват, че се подменя климатичната инсталация и вместо да се премахнат, както е по предписание на Столична община, се пробиват дупки да се монтират нови по някаква схема, която от университета са решили, че е добра", така министърът на културата Боил Банов коментира пред БНТ скандала с надупчената сграда на Софийския университет "Св. Климент Охридски", за да бъдат поставени климатици.

Още по темата

Той обясни, че нито е спазен законът, нито е подаден проект за съгласуване към Паметници на културата. Следващата седмица ще бъде връчен акт.

"Мисля, че тъй като това е рецидив при тях, и на други места управлението на собствеността, което е свързано с паметници на културата към университета, не е е най-силната част на тази институция, ще бъдат вероятно глобени максимално. Сигурно 30 000 лева", каза Банов.

Министърът не е говорил с ректора откакто се е случило това и не го счита за необходимо. В случая има ясно нарушение, категоричен беше той. По негово мнение има някой, който се занимава с имотите им и е некомпетентен.

Дупките по фасадата ще бъдат запълнени с подобаващи материали.

"Има много такива казуси на територията на цялата страна и се действа по един и същи начин", каза Банов и подчерта: "Подходът е един и същ. Той е безкомпромисен".

Проблемът се решава с непрекъснати проверки, глоби, наказания, с прецизни указания смята министърът.

"Вместо да си изплющиш климатичните тела на централната фасада, ти можеш да ги отведеш някъде назад. Съзнанието за това, че обитаваш и поддържаш сграда паметник на културата е нещо, което се гради във времето", категоричен бе той.

Банов коментира и оставените да се саморазрушат паметници на културата. Той обясни, че става въпрос за два случая. В първия става въпрос за хора, които нямат средствата да реагират и предпочитат да го продадат, но паметник на културата в лошо състояние не носи голяма печалба и чакат някакво събаряне или промяна в закона. Другият случай е на инвеститори, които търсят ситуация във времето, за да префасонират обекта.

"Това е една игра на котка и мишка, която ние устойчиво следваме без никаква промяна в нашето поведение. Доста са и добрите примери".

Бившата сграда на Националния институт за паметници на културата на бул. "Дондуков" ще бъде придобита от Столична община. Сградата ще бъде реновирана и ще бъде предоставена за културна инфраструктура. Ще бъде превърната в галерия. Ремонтът ще е за сметка на общината.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Майстор
Глупости пишеш.
Кви камани,кви дупки?
15
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 месеца
И след запълването на дупките,слънцето,ще го отчете,за голям успех на правителството,нещастници, и цял месец,ще се хвали,със запълнените дупки.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А пък и една пенкелерски надупчена фасада дали не е в унисон с разсмиващото качество на едно разюздано количество дипломирани претенденти за славата на родината.
В първите редици, разбира се, са далеч от истина и роден език журналисти всякакви и - закъде без тях! - т. нар. цоциолози. Майко мила !
13
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 месеца
До Анонимен 12

Не съм съгласен за аграрното същество,но за останалото-един плюс от мен.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българите, нямат чувство за естетика, защото комунистите търпеливо претопиха българина в аграрно същество без емоция за красиво, без култура и душевност. Оставиха му в наследство само панелки. Сега имаме куп напористи ceляндуpи без абсолютно никакъв капацитет, но пък с брутална арогантна настъпателност.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На обикновените хора едва ли им е ясно какви са тези професори и академици. С болка ще кажа, че преписват статии от световни учени и така са хабилитират. Срамно е , но е истина. Нека някой да каже какви изобретения са се родили от хилядите професори и академици- НИКАКВИ кръгла 0 . Това е истината.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Майстор

При тоя подход комай цялата фасада си е за смяна, не ли?

В интерес на истината дупките могат да се запълнят безобразно и да стоят като кръпки, но могат да се направят и по начин, че да са неразличими от околната повърхност след ремонта. Въпрос на технология, материали, майстори и ... пари.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
CУ е отеснял за навалицата от мозъци там. И в др вузове е тясно. България отесня за нищоправещите и за правещите на научни имитации. Родово-племенният стил и непутистките и прочие практики рамкират т. нар. бг наука. Уили, звънни на тия, дето издават жълти книжки бе!
8
2
 
9
 
! Отговори
Майстор преди 4 месеца
С каквото и да се замаже, ще стои винаги като кръпка. Трябва да се извадят наранените камъни и да се сменят с други. И то за сметка на този, който е разрешил тази вандалщина.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Над 80 % от Българите нямат никакви изисквания за естетика или красиви сгради. Единствената страна в Европа където почти всички къщи по селата и малките градчета не са измазани и са на тухли. Повече какво да коментираш. Простотия до шия.
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не разбраха че вироса идва от вън,пуснаха самолета ,и сега ги търсе ли,безхаберие нямаме думи!!!
5
1
 
1
 
! Отговори
Банов преди 4 месеца
Ало, Банов съм !
4
8
 
3
 
! Отговори
Бг преди 4 месеца
Кви дупки, къв Банов бе? Тук света се тресе от скандали, а те тръгнали да ни занимават с дупки и с някакъв си Банов. Ако света се срути ние за дупки и сгради ли да мислим. Питам, след като 20год.на фасадата на университет чето е имало климатици що не се сетих те, а сега като ги няма се разшетаха медиите за глупости да ни отвличат вниманието
3
5
 
5
 
! Отговори
срам преди 4 месеца
гледахте ли го как се бе разпенил него ден. сигурно са го вдигнали от масата след 10-тата чашка!?!
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоя негодник все едно не е министър на културта, а министър кофража братче само строи и краде.
1
5
 
5
 
! Отговори
тоя преди 4 месеца
тоя гробарски ***, излязал ли е от алкохолен дилириум?