Бургас и Варна с най-много безработни

110 000 са новорегистрираните от началото на извънредното положение
Обновена: 29 апр 2020 19:23 | 29 апр 2020 19:20, Камелия Цветанова
19

110 000 са новорегистрирани безработни от началото на извънредното положение. Най-много са в секторите "Туризъм“, "Хотелиерство и ресторантьорство“, а Бургас и Варна са на челните места в негативната статистика.

Галина Пармаксъзова е майка на две деца и вчера е освободена от работа от голям търговски обект. 

"Намаля обемът на работа в търговския център, в който работих и ме съкращават, както и други колеги от фирмата са в същото положение като мен", разказа Галина пред Bulgaria ON AIR.

Пикът на безработицата в Бургаска област е бил в началото на април, като на 6 април е отбелязан своеобразен рекорд - 1100 души регистрирани безработни за един ден. В последните дни опашките пред Бюрото по труда са намалели, след като обектите по морето, макар и колебливо, са започнали да набират персонал.

"Има един доста голям риск голяма част от туристическите работни места да не се върнат, тъй като интересът и към Черноморието и към планинския туризъм през следващата зима ще е доста по-малък", обясни Адриан Николов от Института по пазарна икономика.

В момента вече се наблюдава тенденция работодатели, които имат обекти по морето да пренасочват част от персонала си, но Галина няма този шанс.

"Има магазини в Созопол, в Слънчев бряг, в Свети Влас, но има други момичета, които да отидат там, съответно аз съм с малко дете и казва, че съм неподходяща, тъй като трябвало първо до Слънчев бряг, после до Свети влас да ходя", споделя Галина.

Тя е икономист по образование и се надява да си намери работа по специалността. Според експертите, по-голям шанс бързо да си намерят работа имат хората с висше образование. По тяхно мнение от началото на карантината има и открити нови работни места. Те са в сферата на онлайн търговията и IT сектора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
oha...na pat za bankia kat gi spirat. kade otivate ve. na turizam. kaf turizam ve. kadia ve. camping bankia...dobre, dobre...priatno pativane...mnogo zdrave na boyancho...
15
1
 
6
 
! Отговори
Зомбиленд преди 3 години
До АнонименКо речи , ако безработицата стигне 30% , не само че глад ще има , ами и павета ще видиш как летят. Само за справка 1997 по време на хипер инфлация безработицата прескочи 14% и така растеше до 2000г. когато стигна максимум от 18%.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кого му пука за червените хотелиери?
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГаранцияДо края на годината безработицата ще чукне 30%.верно ли бе? Само 30% ли? Нали щяхме да умираме от глад или глада вече се отлага? Вие троловете със сигурност ще *** от глад, че рублите са на привършване.
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБългарските граждани. Ще глобят ГЕРБ Именно на Парламентарните избори,ако остискат до тогава ГЕРБ на др Борисов!българските граждани ще гласуват за ГЕРБ, защото единствено ГЕРБ имат капацитет да се справят с подобна криза. Факт. Нинова, Сидеров, Слави и т.н. пак ще бършат сълзи и сополи.
11
2
 
2
 
! Отговори
*/* преди 3 години
IT сектора нищо не го очаква.Мноого голяма част от компанийте са outsource destination.
10
2
 
9
 
! Отговори
Гаранция преди 3 години
До края на годината безработицата ще чукне 30%. IT секторът също го чака голямо приземяване! Да не забравяме че основните клиенти и купувачи на софтуерни продукти са именно реалните бизнеси. Търговци, производители, посредници, услуги и др. Хората като спрат да купуват реалните продукти и услуги с това ще замре и търсенето на софтуерни продукти. Ще останат малко по стабилни само в сферата на развлеченията. Соц, мрежи, Компютърни игри, и онлайн залагания. Поне докато хората имат спестявания
9
1
 
15
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Мдааа, а от 60/40 се възползваха Лудогорец, Литекс, БФС ..... все важни предприятия за икономиката :)))))))))))))))))))))) Киро гела не може да им плаща заплатките на ритнитопковците?!?
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същите тези от групировката ГЕРБ! Се направиха на улави.И не затвориха границата още при 1 вия случай на ВНОСЕН корона вирус в България?! Но пък сега глобяват куцо и сакато,че не носи маска? И то пълнейки " бюджета" си От народ За народа? ! Българските граждани. Ще глобят ГЕРБ Именно на Парламентарните избори,ако остискат до тогава ГЕРБ на др Борисов!
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално! Те са далечко от София! Заразата дойде през летище София! Но политическата криза се отрази на всички уви!Но пък решенията за глоби за неносене на " маски"! Идва пак от София! Наглост!!!!
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всички останали без работа в гърция са подпомогнати. и тези с намалена работа. и аз взех 800 евро .всички такива получават тази помощ.
5
2
 
4
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
ДНЕС БГ защо махнахте статията заСАМАНТА СМИТ която писа на АНДРОПОВ загинала е на 13 години при самолетна катастрофа получи се грешка 404
4
0
 
15
 
! Отговори
Чадър&шезлонг преди 3 години
За строителните фирми и мутрохотелиерите трудовото и данъчното законодателство е като някаква ерес, никакво правителство и никаква администрация не могат да ги накарат да спазват елементарни правила. Така че, това е логичния край на туризма в бг.
3
0
 
16
 
! Отговори
E то нормално преди 3 години
Това са морски градове и има най-много заети в летния туристически бранш. Не ти трябва много акъл да го предвидиш.
2
1
 
17
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
а и много мутри има там
1
1
 
32
 
! Отговори
селтак преди 3 години
Аз повече се притеснявам за хотелиерите ,защото няма да могат да си купят новите модели бентлита !!