Проф. Гроздински: Сърдечно-съдовите заболявания са убиец номер 1

Покрай коронавируса подценяваме другите заболявания
Обновена: 29 апр 2020 10:49 | 29 апр 2020 10:49, Ния Христова
12
 
Много пациенти подценяват сегашната ситуация. Самите здравни власти, които въведоха карантината, не обясниха достатъчно ясно, че пациентите трябва да продължават да търсят специалисти, когато имат сериозни проблеми. Това каза проф. Лъчезар Гроздински, завеждащ Клиниката по ангиология в "Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ", в ефира на Bulgaria ON AIR. Той коментира и това дали подценяваме останалите заболявания покрай епидимията от коронавирус. 
 
"Сърдечно-съдовите заболявания са убиец номер 1. До известна степен са изместени от епидемията от коронавирус, но не са преставали да съществуват. В условията на епидемия, когато хората си седят вкъщи, задължително трябва да отидат на лекар, ако получат симптоми", обясни специалистът.
 
Проф. Гроздински каза, че не очаква бум на инфаркти и инсулти в близките дни, но допуска, че може да има такъв след епидемията и стреса от нея. Според него е важно в момента пациентите, които страдат от атеросклероза и получават сериозни симптоми, да потърсят лекарска помощ, защото са застрашени от инфаркт ли инсулт. 
 
Гроздсински е категоричен, че стресът от сегашната ситуация ще стимулира прогресирането на атеросклерозата с всички нейни усложнения. Всички пациенти с доказана атеросклероза, които са на медикаментозно лечение, имат поставени стентове или са били оперирани, трябва да си правят контролни прегледи. 
 
"Ако това спре да се прави, те може да получат усложнения. Новопоявилата се атеросклероза може да получи тежко усложнение, ако не се лекува", посочи проф. Гроздински.
 
Специалистът отбеляза, че коронавирусът нанася основен удар върху микроциркулацията - малките съдчета се възпаляват от вируса и се запушват. Развива се свръхсъсирваемост и след това се получава дефицит от тромбоцити. 
 
Проф. Лъчезар Гроздински изтъкна, че при 5% от хората коронавирусът прочита тежко, а за някои от по-възрастните е смъртоносен. Според него при лечение с хидроксихлолорин се получават някои усложнения. 
"Лечението на коронавируса трябва да започне по-рано, а не когато вече се развиват тежки усложнения", допълни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яжте храната на Боговете - Портокали. По 3 портокала на ден - по един сутрин, обед и вечер преди ядене. 2 дни. На третия ден - Папая, също 3 пъти на ден. После пак 2 дена - Портокали. По тази схема се храните докато оздравеете. Лимони и банани няма да ядете.
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4Достоверен източник т,н генерал Мутафчийски тази сутрин заяви 10% е намаляла общата смъртност,по време на пандемия.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горе долу ще се види истинския брой пациенти сега.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коржнавиресэт удари фалшивите стентове
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм Грозданов, този пък Гроздински
5
0
 
5
 
! Отговори
хм преди 3 години
До Пенсионер А аз ви желая да сте жив и здрав! Да преборите заболяването си, вместо да мечтаете за по-лека смърт!
4
0
 
4
 
! Отговори
toi преди 3 години
До Анонимен Лесно е да се хвърлят някакви проценти от нищото и да се радпространяват глупости! Някакви достоверни източници да споделите?
3
4
 
2
 
! Отговори
анон преди 3 години
Докато има мобилни мрежи, ще има и сърдечно болни.
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От както българите спряха да посещават специалистите в болниците заради коронавирус,общата смъртността е спаднала с 10%.Защо ли,чудо,излиза че колкото по малко ходиш на лекар толкова повече ще живееш.
1
2
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Онкоболен съм и мечтая да умра от инфаркт.Бързо и безболезнено.