Решено е: Местни храни във веригите и глоби, ако ги няма

Ще се предлагат млечни продукти, риба, зеленчуци, прясно месо
50
Решено е: Местни храни във веригите и глоби, ако ги няма
Снимка: БГНЕС

Търговски вериги с 10 и повече обекта в страната се задължават да предлагат регионална продукция, реши правителството.

Още по темата
Контролът по изпълнение на постановлението се осъществява от Българската агенция по безопасност на храните.

За неспазване на изискванията на постановлението се налагат санкции по Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. При нарушение се налага имуществена санкция от 15 000 до 25 000 лв., при повторно нарушение - от 30 000 лв. до 50 000 лв.

Припомняме, че с ПМС № 70 се въвежда изискване местата за продажба да са с площ - достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство.

На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция.

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област.

За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София - област, както и област Пловдив. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Verigite ste se otvarjat ot toz komunizam i ste si idat u tiah si...:-))))
43
0
 
2
 
! Отговори
Одисей преди 3 години
към 44. Кой да забрани на магазините да продават това и да им нареди да продават онова? И на базата на кой нормативен документ? Хора, ние не сме сами, всяка минута някой от нашите политици повтаря че ние сме добри (даже най-добри) европейци и така ще бъде завинаги и все в този дух. Аз се учудвам на някои предложения и също бих желал да ям от нявгвшния български кашкавал вместо сирене от не знам къде си. Но кой ще го наложи това? Ние сме си дали онази работа под наем и толкова..
42
0
 
2
 
! Отговори
Слав Караславов преди 3 години
Знаем ли всъщност какво искаме? И най-вече тези, които ни ръководят? Или искаме да имаме пазарна икономика и се считаме за член на ЕС, което предполага свободно движение на хора, капитали и стоки !!! Това значи че в държавта трябва да се създаде чрез всички политически инструменти, модерно земеделие, което да предлага продукти, при които показателят качество/цена да конкурира успешно вносните! Или пък да се измъкнем от ЕС и да се затворим в черупката като ***!!! Това постановление е камуфлаж!
41
1
 
4
 
! Отговори
възмутени преди 3 години
За да тръгне икономиката нагоре, трябва да се забрани по магазините да се продават стоки от чужбина. Когато нещо не се произвежда в България само тогава да внасят от него. По този начин Германия и Япония съживиха икономиката си и са със най развитата икономика. Затова политиците не трябва да бъдат еничари и да помагат за развитието на бизнеса в България. Защото гладните хора са по опасни от ранена мечка и може да ги изритат от властта.
40
0
 
1
 
! Отговори
Росица Вангелова преди 3 години
Българите научиха Европа на земеделие и животновъдство. Но сега внасяме мляко от Полша и всякакви селенчуци от много държави. Държавата не помага на производителите финансово. Така унищожават бизнеса. Но и продавачите трябва да си вземат поука, защото като посочиш кои плодове искаш не ти ги дават тях като ти казват че те ще ти дадат и ти дават изгнилите. Отпред на щанда слагат хубавите, но откъм продавачите са изгнилите. Така купувача не знае какво му слагат продавачите. Трябва да има глоби.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масово по малките магазини продават разтегленото сирене без всякаква информация на малкия етикет който слагат и без срок на годност Като ги питам защо няма срок на годност и започва паника , казвам им че не не могат да го продават така и го връщам Като не пишат срок на годност могат да продават старо сирене с изтекъл срок , и това е масово Но хората нямат понятие и купуват такова сирене и кашкавал Смятам да се обадя в агенцията да ги питам за това
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бих си купил българско единствено , ако е по-хубаво и по-евтино или директно от ферма или производител . А със сегашните производители тарикати и верига от търгаши тарикати трябва на сила да ме накарат да купя българско.
37
0
 
6
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Значи, че рупаме само цаца! А какво месо като изклахме всичко, не знам. За зеленчука - на цени, пет пъти повече от гръцките домати. Едно не разбирам - как точно това ще стимулира българското земеделие, след като селата са празни, а близо 1 млн. българи садят домати в Испания, Англия и Кипър?
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37Не само срока ,и грамажа гледам и производителя който е обявен на етикета на витрината .
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28 Гербавите на следващите избори пак ще качат на трибуната лъжкинята Корнелия и ритуално ще я оправят за пореден път
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До The GhostВсеки може да следи и да изисква от магазина Бъдете активни граждани , недейте мрънка само по форумите и да чакате всичко наготово от държавата Аз действам винаги като инспектор - винаги гледам за храна с изтекъл срок , викам управителя и искам да махне всичко от рафта Всеки може да го прави
33
1
 
6
 
! Отговори
The Ghost преди 3 години
Щом БАБХ ще следи спазване на заповедта, жална но майка
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно стандарт има. Но е по външен вид, а не на вкус.Апропо. На Запад вече позволиха до известна степен на краставиците да са криви. Всичко, де що не е по калъпа, се бракува. Освен това още веднъж веригите им изхвърлят огромни количества заради някакво петънце в един брой опаковка. Същият този "брак" не е разрешено нито да се даде на дом за бедни например, нито да се вземе от контейнера за ***. Съдят за кражба. Това не е предмет на "зелената сделка".
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако говорим за качество на продукцията съпоставимо с това от преди '89 съм ЗА.....но липсва контрол и стандарт.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига със санкции и глоби, свободен пазар. Ама комунистически приоми
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ахахсхаха кой ше купи български бе бате? Половината наши бизнесмени са като Миню измамници и мошеници. Пробвайте примерно германско масло после българското .... Друг свят бате. А са на почти една цена.
28
0
 
3
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
До СашоЗаредени щандовете на 51% с българско производство може да стане, само ако намалят вносните продукти с 3/4.
27
9
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Струва ми се, че част от големите вериги мнооого умишлено съботират идеята и дори не са склонни да пробват.. Добре е да се налага жат санкции, а не да ми правят реклами на италиански, испански и ред други продукти! Веригите се подиграват с държавата, ето това виждам!
26
0
 
9
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
И откъде ще дойдат бг продуктите, след като не произвеждаме и 10% от необходимото!? Или ако се прави нещо, то е основно с вносни суровини.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербавите трябва да бъдат съдени от специален трибунал!