ВМРО внесе предложенията си за ваучери за почивка

Тази година се предлага да са за сметка на държавата
52
ВМРО внесе предложенията си за ваучери за почивка
Снимка: БГНЕС

ВМРО внесе предложенията си за ваучери от 100 лв. за сметка на държавата, които да са за почивка за всички осигурени с трудови договори.

Промените предвиждат медици, служители на реда, учители, работещи в частни фирми, държавни служители, самоосигуряващи се, пенсионери и учащи да могат да се възползват от услугата при туроператор, самостоятелно при резервации в хотели и/или при посещението на ресторанти на територията на България.

От партията посочват, че туристическият бранш е един от най-сериозно пострадалите в следствие на пандемията COVID-19, а за възстановяването му до предкризисните нива ще са необходими години. Според официалната статистика на НСИ за 2019 г. пряко заетите в хотели и ресторанти са близо 170 хил. души, но индиректно свързаните сектори с туризма са селското стопанство, транспорт, хранително-вкусова и лека промишленост. Така че кумулативният ефект от туризма засяга 1 милион работещи в страната и 13% от Брутния вътрешен продукт (БВП) - тоест около 14 милиарда лева са приходите от туризма.

По данни на БНБ към края на декември 2019 г. голяма част от фирмите и домакинствата разполагат с минимални спестявания, закриват се бизнеси, а над 290 000 души по данни на МТСП са останали без работа до момента.  Това ще доведе до ситуация, в която туристическата услуга за много хора ще се превърне в невъзможен лукс, мотивират се от ВМРО.

От там посочват, че системата за ваучери за почивка вече съществува в страни от ЕС като Германия, Франция и Унгария.

Като най-близък пример е съседна Румъния. Там туристически ваучери са въведени като антикризисна мярка през 2009 г, за да увеличат покупателната способност, стимулират туризма, намалят безработицата в сектора и да се борят със сивата икономика. И до днес ваучерната система в нашата съседка работи.

Друг близък пример е Словакия – там туристическите ваучери са освободени от всички данъци и осигуровки, а мрежата от обекти, където могат да бъдат използвани, се състои от обекти за настаняване, балнеоложки и спа центрове, фитнеси, басейни, ски курорти и т.н.

Според вносителите у нас ваучерите за почивка ще дадат възможност за поне начален рестарт и запазване на задоволителни нива на резервации, както и стимул за посещение на българските курорти, стъпка са срещу сивата икономика, инструмент за социални политики, насочени към определени икономически сектори и социални групи, като в същото време могат да бъдат и лост за подпомагане на местните производители и в цялост на българската икономика.

С промяната в закона създаваме правомощия на министъра на туризма да сключва договор с туроператори и туристически агенти, получили разрешение да осъществяват дейност като оператор за издаване на ваучери за почивка. Средствата за ваучерите ще се определят ежегодно със Закона за държавния бюджет. За 2020 г. предвид срива в туристическия бранш, това следва да се финансира от държавата.

Предвижда се право да получат ваучери за почивка физически лица, които са внасяли осигурителни вноски  не по-малко от 8 месеца през  последната една календарна година; упражнили са право на пенсия за осигурителен стаж и възраст; родителите да имат право  да получат ваучери за почивка  за децата, които посещават училище, не се прекъсвали обучението  си и не повтаряли учебната  година.

Стойността на ваучерите за едно лице се определя в акта на МС, като не може да бъде по-малко от 100 лв. Това ще ангажира около 500 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваучери за почивка? Трик как да те накарат да отидеш за да ти измъкнат последните пари след вируса. Този ваучер сигурно покрива 20 процента от всички разходи
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да е как ще ходи пенсионер с 100 лв валчер ???стига глупости кой ще се позволили в тая безработица !!
39
0
 
10
 
! Отговори
Владо преди 3 години
Десни, ама държавата да плаща. Е ба ти леваците !
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Праси и Далавери пак изобретиха шмекерия с държавните пари.
37
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме ваучерите да важат в Гърция. Иначе е ограничаване на свободата на избор и мирише на корупция.
36
1
 
8
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
До Хотелиер от СлънчакаТи дръж изкъсо камериерките палави, дето предлагат специални услуги нощем, че ще запалят колектива с Ковид 19.
35
0
 
7
 
! Отговори
Алиагджа преди 3 години
С парите на бедните....тц, тц
34
2
 
4
 
! Отговори
Познал преди 3 години
До Балкан туристОт тъмночрвеното котило на Партията и ДС.
33
0
 
12
 
! Отговори
Балкан турист преди 3 години
Познайте от кое котило ще са "......туроператори и туристически агенти, получили разрешение да осъществяват дейност като оператор за издаване на ваучери за почивка"
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема нужда да се подкрепят хотелите на Милен Велчев .
31
2
 
10
 
! Отговори
От Сев. Македония преди 3 години
По един БГ паспорт бону към ваучеро ше има ли?
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Внасяйте каквото си пожелаете, на Черно море няма да стъпя! Вече имам резервирани 2 почивки за това лято- Швейцария (на планина) и Италия- на море. Съсипахте и последното хубаво място- Силистар.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почивка само за един човек ол инклизив струва 1000 лв. за една седмица. Ако раздават ваучери по 800лв. на човек с кеф ще отида и ще доплатя 200 лв. от джоба си. Ама що ли ми се струва, че няма да го направят?
28
2
 
9
 
! Отговори
тц, тц... преди 3 години
Той и оня кмета на Галиче ги водеше старците на море. Дали не наближават избори, че редник Каракачан бая го закъса с рейтинга?
27
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-тъпо предложение не бях чувал. Не съм съгласен да се раздават идиотските ваучери. Ако искам да ида на море и да пълня гушите на нашиге мутрохотелиери. Тези 100 лв няма да ми оправят почивката. И с моите данъци да спонсорирам държавните служители дето не са внесли и един лев осигуровки. Ако искат да ги раздадат тези пари на децата на хората, които са са останали без работа, но са внасяли осигуровки. Не и на ***.
26
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"за сметка на държавата" = "за сметка на данъкоплатеца"
25
2
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Митьо Очите на топло е пак,мутрите му чакат във Слънчев бряг,с ваучер мутра ще действа дори,важно е да са изпрани пари !
24
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЦветиБеден, беден, колко да е беден народа? Я кви тежки софри и кючеци се виеха по Цветница, по Великден, сега се гласят и за Гергьовден, пак да ядат, пият и танцуват.
23
2
 
19
 
! Отговори
Пук преди 3 години
Насърчават всеки със 100лв. да прави точно това, което в момента е забранено ???
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наглеци.