Борисов разговаря с Макрон, пратихме му мостри на облекла

Разчитаме на Париж за чакалнята на еврозоната
96
Борисов разговаря с Макрон, пратихме му мостри на облекла
Снимка: БГНЕС, архив

България е изпратила на Франция мостри на защитни облекла и маски, и страната ни е в готовност да съдейства и помогне с количества. Това става ясно от телефонен разговор на премиера Бойко Борисов с президента на Френската република Еманюел Макрон.

Двамата лидери обсъдиха актуалните данни за разпространението на коронавируса и мерките, доказали ефективност при ограничаване на заболяването, съобщиха от правителствената пресслужба.

Борисов запознал френския президент Макрон с действията на правителството и индустрията за реорганизиране на българската икономика в условията на пандемия от COVID-19.

Министър-председателят посочил, че текстилният бранш у нас от месец март произвежда предпазни облекла, шлемове и очила за нуждите на българските лекари, сестри, санитари, лаборанти и за всички служители, пряко участващи в борбата с коронавируса.

Коронавирусът промени живота ни и изцяло пренареди дневния ред на ЕС. Защитата на живота на гражданите в момента е основен приоритет. В тези кризисни времена е от огромно значение да се възползваме от всички инструменти, с които разполагаме в рамките на ЕС, за да успеем в битката срещу COVID-19, заявил Борисов.

"Справянето с такова безпрецедентно предизвикателство на равнище ЕС е невъзможно без координиран подход на съвместните мерки за смекчаване на социално-икономическите последици от кризата", е изтъкнал премиерът Борисов. Той бе категоричен пред френския президент, че днес повече отвсякога е необходимо единство и отстояване на принципа на европейската солидарност в името на възстановяването на нормалния начин на живот на гражданите на ЕС.

Борисов отбелязал, че и във времето на извънредните мерки на националните държави, България остава ангажирана с опазването на върховенството на закона, принципите на демокрацията и правата на човека.

Премиерът Бойко Борисов посочи още, че страната ни ще участва в Международната виртуална донорска конференция на 4 май, организирана по инициатива на председателя на Европейската комисия, чиято цел е да се осигури финансиране за борбата с пандемията. В този контекст България обмисля поемането на финансов ангажимент.

В хода на разговора президентът Макрон приветства навременните мерки, наложени от българското правителство срещу COVID-19, както и постигнатата реорганизация в индустрията. А премиерът Борисов пожела успех на учените от институт в Монпелие, стартирали клинично изследване с определено лекарство дали то може да се прилага ефективно при пациенти, заболели от COVID-19.

"Ако в тази сфера обединим усилия, ще можем да получим резултати по-бързо", подчерта премиерът Борисов пред Макрон.

В рамките на телефония разговор премиерът Борисов изрази благодарност, че още през 2018 г. по време на Българското председателство на Съвета на ЕС президентът Макрон подкрепи идеята България да се придвижи към чакалнята на Еврозоната. "Разчитаме на подкрепата Ви за ERM II и днес, след като сме подали официално документи към ЕЦБ", каза още министър-председателят.

Друг акцент в разговора бяха отличните двустранни отношения, основани на взаимно доверие и разбирателство. "Франция е стратегически партньор и съюзник на България. Продължаваме да развиваме активния диалог и сътрудничеството ни във всички сфери от взаимен интерес в двустранен план, както и в рамките на ЕС и НАТО", заяви премиерът Бойко Борисов. През миналата година бе отбелязана 140-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между България и Франция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да свалим с бунтове Боко! 15-20 години ни терозира. Не сте ли гладни и смачкани ДОСТАТЪЧНО вече?
63
0
 
1
 
! Отговори
Тази преди 3 години
Тази новина би трябвал да е номер едно, а минава под сурдинка! Дали е така времето ще покаже. Казва го на Макрон, а касае нас. Би трябвало да го каже първо на нас. Трябва да има референдум. Иначе у наст става жив фашизъм особуно с тези КППТ на всеки областен град!
62
1
 
4
 
! Отговори
old stupid retard преди 3 години
До Анонимен Само БСП...................................................
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така една група продажници ще ни определят съдбата без да се съобразяват с нищо,защо няма референдум за ,,еврозоната'',нали всички там уж трябва да изпълняват волята на народа ?Това още повече потвърждава тезата ,че демокрация няма,демокрацията е заблуда за глупци и наивници !
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Микрона му казва, какъв хубав ден, слънцето свети, а Бабуина му: Ко казал, ко казал.
59
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая снимка направо кърти.Макрон говори,а нашия все едно разбира какво му казва.
58
0
 
6
 
! Отговори
червен сладур преди 3 години
До 77Начи да станеш член на бкп и да не си червен сладур....Ако не си,това говори още по-зле за теб,защото си станал заради келепиря.
57
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
До 77,"любовта "ни към оня твоя банкянски,червен сладур ни събра.
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Французин никога няма да облече "Направено в България".Трябва да пише "Пиер Карден", направено някъде в ЕС.
55
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-59,какво славно минало,може да има,един инкасатор на паркинг,да не се мислиш,че е бил допуснат,до софрата,на която са се хранили,баш мутрите.
54
3
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
др.борисов,за мострите добре,но манекенката,от Барселона,кога ще се присъедини,към мострите.
53
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАКЪВ Е ТОЗИ БЪЛГАРСКИ НАРОД ЗА ДА ПОЗВОЛЯВА ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ПОДОБНИ ПАРАПИТЕЦИ СЪС СЛАВНО МИНАЛО. НИТО ЕДНА МИСИРКА НЕ ПОСМЯ ДА МУ ЗАДАДЕ ВЪПРОС ЗА МУТРЕНСКИТЕ МУ ГОДИНИ.
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОЗИ КАК ЛЪЖЕ
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ли ми се струва ,че докато големия брат Макрон се съгласи наш *** да влезе в чакалнята , и влака "ЕС" ще се разкомпозира?Дали не се натискаме за чакалнята на някоя закрита спирка?
50
0
 
8
 
! Отговори
Луната преди 3 години
До Еврозоната 55Блаженни са "вярващите" Особено от Еврозаразата....
49
3
 
8
 
! Отговори
ха-ха преди 3 години
До За русоробите Краварски близачо ,заявката е за "чакалнята"!Преди 11г Боку твърдеше че до март 2010г ще сме в Еврозоната ,само да боядисаме КППтата.Сега ,10г по-късно същия Боку чака на опашка за "чакалнята".Разликата е като тази ,дали да си в хола на масата или пред вратата на блока!Сега разбра ли ,близачо каква е разликата?
48
10
 
4
 
! Отговори
За русоробите преди 3 години
Най важното от тази новина е че сме подали официално документите за Еврозоната, което на практика означава .... Окончателно скъсване с Евразия и заплахата от прегръдката на *** .Завинаги!! Ком партия и нейните разклонения не могат и няма как да управляват и крадат в страна в която паричната единица е ЕВРО.
47
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дали е поръчал чували, хладилни камиони ,ледени пързалки и крематориуми?Със срок на доставка след 5 години ,както онези летящи кошници Ф-16 ,модел 1974г.
46
0
 
10
 
! Отговори
На стрина въла зетя преди 3 години
Пратете и в силистра
45
4
 
13
 
! Отговори
Права лопата преди 3 години
Продавача на България обсъдил с гробокопача на Европа, че въвеждането на "Еврото" в България ще е последния пирон в нейния ковчег! Като чул тези думи гробокопачът Макрон подскочил от радост и незабавно поискал "работни облекла" за френските гробокопачи.