САЩ дарява оборудване за тестване на коронавирус в България

Апаратурата е най-бързата и най-надеждната
30 апр 2020 18:55, Нели Христова
89
САЩ дарява оборудване за тестване на коронавирус в България
Снимка: БГНЕС

САЩ даряват на България най-бързото и надеждно оборудване за тестване на COVID-19, съобщиха от посолството на САЩ, цитирани от БТА.

Правителството на САЩ е дарило средства за закупуването на диагностична техника за COVID-19 посредством Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). България, която е член на МААЕ от 1957 година, е заявила тестово оборудване през проект на агенцията и в отговор Съединените щати осигуряват средствата за закупуването на диагностичната техника.

"Нашето дарение на модерна диагностична техника за COVID-19 за България ще помогне за предотвратяването на разпространението на COVID-19 посредством точно и бързо тестване. Това дарение демонстрира нашия ангажимент към дългосрочното българо-американско партньорство", казва посланик Херо Мустафа, цитирана в прессъобщението.

Тестването на национално ниво е изключително важно при епидемията от COVID-19, отбелязват от посолството на САЩ.

Съединените щати закупуват диагностично оборудване за България, което използва най-прецизна технология за откриване на съществуващите в момента вируси. Оборудването използва ядрена технология за бързото откриване на коронавируса, който причинява COVID-19. Технологията е позната като обратна транскрипция с последваща полимеразна верижна реакция в реално време (real time RT-PCR).

RT-PCR е един от най-бързите и надеждни методи на тестване за коронавирус. България ще получи и диагностични комплекти и обучение, материали за биологична защита като лични предпазни средства, праймери, сонди и лабораторни шкафове за безопасно анализиране на събраните проби. Комплектът съдържа лични предпазни средства за операторите по време на вземането на пробите, обработването и тестването; оборудване за установяване; и специфичен диагностичен комплект за откриване на новия коронавирус COVID-19 посредством три техники.

Целият комплект ще включва материали, достатъчни за тестването на 2000 проби. Комплектът формира своя собствена лаборатория. Този комплект, без консумативите, може да се използва безсрочно. МААЕ си сътрудничи с Центъра за инфекциозни и паразитни болести по организиране на международната доставка на оборудването.

Това е поредното дарение от страна на правителството на САЩ за България в борбата с COVID-19, припомнят от посолството.

Посолството на САЩ е партньор в инициативата "Обединени срещу COVD-19" заедно с Българския дарителски форум, Фондация "Америка за България" и Американската търговска камара в България, които събраха вече почти един милион лева дарения за български болници, граждански организации, обществени центрове и организации, свързани със социалното предприемачество.

Посолството на САЩ подкрепя също така инициативата Standing Together на Фондация "Америка за България", която осигури 50 000 лева за доброволчески дейности в различни населени места в България. На 16 април правителството на САЩ отпусна 500 000 долара на България за ограничаване на разпространението на COVID-19 в страната. Американското правителство осигури и 6500 теста за COVID-19 на българския Център за инфекциозни и паразитни болести и Военномедицинската академия.

Освен това американски компании и неправителствени организации подкрепят българските общности като даряват средства, тестове, храна, напитки, медицински консумативи, софтуерни продукти и технологии и други.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ със една ръка дава , а със две ръце взема !!!!!!
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
MODERNA MODERNA KOLKOTO F 16 MODERNA
60
4
 
4
 
! Отговори
еей преди 3 години
Нали знаете, че няма беплатен обяд.
59
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименами топло и евтино парно някога;защита и сигурност всякога.
58
4
 
5
 
! Отговори
ясно ли е ма преди 3 години
херо, не ти щем ни жилото, ни меда.
57
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Българин и Хам Крум! Българин. Мисля че си адски прав! И знам че децата Не го разбират! И до " Хан Крум"! Американофил като теб.Да се крие под български НИК.Нс такъв велик Българин! Си е направо кощунство! Гал. Ш!!!!!!!!!
56
6
 
4
 
! Отговори
Хан Крум преди 3 години
До българинАми то руснаците понеже ни бяха братя и по братски ни бяха окупирали за 50 години и ни сложиха техните креатури - *** да ни трепат вместо тях. Смукаха ни, задължаваха ни да купуваме стоки от Запада със долари и да им ги продаваме във рубли по измислен от тях курс. И какви ли не още "братски" гадо.с.ти. За не говорим, че ни изнесоха златния резерв, архивите ни са още при тях, купувахме руските им *** и т.н и т.н
55
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази е много активна и я кефи да работи в България. Да продължава с този ентусиазъм.
54
6
 
13
 
! Отговори
българин преди 3 години
Америка дечица на " демокрацията" Нито са били,Нито ще бъдат наши " братя" или " сестри"! При тях всичко се свежда до БИЗНЕС! Схващате ли? Оказва се във времето.Че Русия беше по братски настроена тогава през социализма.От колкото днес Американците! Аз помня Русия през социализма! А вие?-:) Няма как нали? -:) Та времето е пред вас! Ще го разберете сами! Лека нощ! Ще се събудите някой ден и вие самите! Само да не е твърде късно уви!
53
5
 
12
 
! Отговори
IMO преди 3 години
Чакам САЩ да спасят света, както го гледаме по филмите! (ако не разбирате от сарказъм - потърсете определението на думата)
52
4
 
9
 
! Отговори
Канибали преди 3 години
Даряват готварска книга с местни рецепти.
51
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доколкото познавам Запада-безплатен обяд няма. Сигурно ще искат изключителните права върху ваксината ,които нашите учени в момента разработват
50
7
 
9
 
! Отговори
Хан Крум преди 3 години
"Вражеската" Америка - според червените чутури - ни дарява най модерна апаратура. Т.нар. "братушки" ни продават най скъпият газ в Европа и се месят постоянно по най недопустим начин във вътрешните ни работи.Тази дама - колкото и да я плюят путиноидните комуноиди - научи български, прави баници, пие ракия и е дама от класа. Руския посланник със име на пищов - до сега не е обелил и една дума на български и на Шипка падна по *** щото беще пиян като талпа. Какво да сравняваме Америка и Русия?
49
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да върнем жеста като им дарим няколко тона белина за самолечение.
48
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво пак ревете, тролеве? Хората ни помагат с нещо много небоходимо в момента. Можеха и да не го правят.
47
0
 
0
 
! Отговори
тиква преди 3 години
До Анонимен 48дори и да допуснем за момент че ще бъде така то какво лошо има?нима само ще вземаме без да даваме ?според теб кой трябва да я строи и защо?
46
5
 
12
 
! Отговори
българин преди 3 години
До 33 американофила! Те американските твои ," братя" Не мои! Те " освободиха" За да те ЗАРОБЯТ Те самите! Ок " освободиха" ни. А защо не си тръгнаха а Ни КОНТРОЛИРАТ вече 30 г?! И? Ти *** Американофил ли си бре?
45
5
 
5
 
! Отговори
хъша преди 3 години
америка дава европа дава а ние все вземаме ли вземаме а все си оставаме на балканско нивозаприличали сме на р.о.ми на които всеки дава щото те все искат ама както те не искат да се интегрирват така и ние все искаме да сме европейци ама някак си по балкански да си караме а че и да недоволстваме от онези които все ни дават ей малка злобна неблагодарна нацийка сме
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес ми стана ясно и кой ще строи Белене Ами фирма от САЩ
43
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако почнете да си плащате за 4-те бази, и не ни продавате 8-те ръждиви кофи на цени като за Ф-35, може и да имаме пари сами да си закупим оборудване.