Честит 1 май! Без манифестации на Деня на труда тази година

Празникът ще бъде без прецедент в синдикалната история
Обновена: 1 май 2020 09:17 | 1 май 2020 07:30, Камелия Цветанова
50
Честит 1 май! Без манифестации на Деня на труда тази година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Днешният 1 май ще бъде нещо невиждано досега в света на фона на масовото самоизолиране на хората по домовете си заради пандемията от коронавирус. Без традиционните манифестации Денят на труда ще бъде отбелязан по балконите и в интернет, но синдикатите ще се възползват от случая да припомнят важната роля на работниците на първа линия по време на тази здравна криза, отбелязва Франс прес.

Първи май е колективна проява в пълния смисъл на думата и води началото си от борбите на работниците в края на 19 век.

Още по темата

Тази година обаче празникът ще бъде "без прецедент в синдикалната история", констатира френският историк Стефан Сиро, специалист по социалните движения.

"Първи май в самоизолация изглежда като 1 май по време на война. Това е единственото сравнение, което ми идва на ума", каза той пред АФП.

В момент, когато половината човечество е затворено по домовете си и когато новият коронавирус е отнел живота на над 200 000 души, а над 3 милиона са заразени, манифестациите на повечето места ще бъдат забранени. Но синдикатите призовават за други форми на мобилизация.

В Италия, една от най-тежко засегнатите от пандемията страни в света, големият концерт, организиран по традиция на 1 май в Рим от основните профсъюзни централи, ще бъде без публика, но ще бъде излъчван пряко от обществената телевизия РАИ 3.

В Дания, Швеция и Норвегия честванията ще бъдат организирани изцяло в интернет.

Анулирани са и масовите мероприятия в Русия, където миналата година Първомайската манифестация събра 100 000 души.

В Китай, откъдето през декември тръгна заразата с новия коронавирус, бяха добавени два почивни дни към 1 май с надеждата да се насърчат потреблението и туризма.


Историята на празника се свързва с работническото движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.

Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне 4 души. На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива полицай и 6 други са ранени. Осъдени и екзекутирани са 7 анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 година Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир“. Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Комунист преди 3 години
Лоша поличба е това земетресение баш на1-ви май за Партията.КАТО ТРЕСНА СИ ПОМИСЛИХ:"КРАЙ.... ПОЗИТАНЦИ УТРЕПАХА ГЕРГОВ"!
38
1
 
2
 
! Отговори
патриот преди 3 години
Честит празник на всички отрудени български патриоти ! !!
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе от дек на дек бе
36
1
 
2
 
! Отговори
62261 преди 3 години
До дрът kyманизОбъркал си сериозно датите, драги. Парадът на Червения площад се провежда на Деня на победата - 9 май. А на 1 май празнуват трудещите се по целия свят, които уважават собствения си труд.
35
1
 
3
 
! Отговори
Честит преди 3 години
Празник 1май Българи.
34
0
 
4
 
! Отговори
Велес преди 3 години
Честит празник, трудови хора!
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Измислиха коронавируса преди 1-ви Май, за да спрат манифестациите, както спряха "Мелодия на годината". Ще ни съсипят!
32
4
 
1
 
! Отговори
Стоян преди 3 години
Аре да си честитяваме първия плажСтига бачкаторски работи
31
6
 
5
 
! Отговори
ДА , ШЕФЕ.. преди 3 години
КОЙТО Е УЧИЛ....ЩЕ ЯДЕ ХЛЕБ И САЛАМ...!КОЙТО , НЕ---ШЕ ГРИЗНЕ ДЪРВОТО...!ВЪПРОС НА "ПОДГОТОВКА ЗА ЖИВОТА", КОЙТО ...НИКАК НЕ Е РОЗАВ И БЕЗМЕТЕЖЕН!
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От два месеца ни мани фистират.
29
8
 
7
 
! Отговори
Подкатави преди 3 години
Честито на всички другари и другарки пожелавам да хващат първия възможен полет към Северна Корея или Куба и да не се връщат
28
5
 
6
 
! Отговори
Честит Празник преди 3 години
Сучат пак мустаци , червените кулаци , щото с тез парични знаци не искат да работят в село , дори най-тъпите бунаци!
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит празник и на др Сидеров!
26
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв труд ние сме мързелив народ, който само мрънка.
25
5
 
8
 
! Отговори
Честит 1-ви Май ... преди 3 години
Честито , Другари, Сега е времето да се поздравите със старите си партийни другари , по случай Бойния Празник на труда, да се разцелувате и да им разясните новите насоки в работата на Партията БСП!Събирайте актива на селото и обяснявайте на дълго и широко , най-подробно за начините на барба с диктатурата на ГЕРБ и д-р Мутафчийски, които ви отнемат човешките права и правото на труд!Ето така трябва да се работи в нашата Партия столетница!
24
9
 
7
 
! Отговори
........... преди 3 години
Ден на труда се празнува с мързел...това само комунист може да го измисли.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 25 Историческо колелоАаах горкия нежен приятел ! Как се е загрижил ! А аз съм загрижен силно ака ще носиш знамето с цветовете на дъгата на прайда който няма да се проведе ! Тъжно ми е
22
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е зеления чорап да развее червеното знаме и да поздрави другарете ?
21
9
 
5
 
! Отговори
Историческо колело преди 3 години
Горките наши комунисти.Сега как ще развяват знамената?
20
5
 
5
 
! Отговори
Селтака преди 3 години
НИЩО, БЕ.... СЕГА ЗА ПРАЗНИКА ШЕ ЗАНЕСЕМЕ ВИРУСА НА СЕЛО, ЗА ПОДАРЪК НА СТАРЦИТЕ?.НЕКА МУ СЕ ПОРАДВАТ, КАТО ОНИЯ В ОРЕШЕЦ!