Големите манастири застрашени да останат без субсидия?

От началото на годината не са получили и лев от Светия синод
19
Големите манастири застрашени да останат без субсидия?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ставропигиалните манастири може да останат без държавна субсидия. За това алармират техните игумени. Това се отнася за Рилската, Бачковската и Троянската обители, които са на пряко подчинение на синода, а не на съответния митрополит.

„За настоящата година манастирът не е получил нито лев от полагащата се държавна субсидия в размер на 597 хиляди лева. Парите трябва да бъдат отпуснати от Светия синод от общата субсидия за Българската православна църква за 2020-та  - 26 млн. лева”, заяви  игуменът на Рилския манастир Адрианополският епископ Евлогий, цитиран от "Монитор". 

Трите манастира получаваха държавното финансиране пряко без то да минава през сметката на синода.

Според Закона за вероизповеданията, чл. 28 (9), „Предоставянето на държавната субсидия за текущи разходи се извършва от Дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет чрез трансфери на бюджетни средства по специални целеви сметки за текущи разходи на централните ръководства на вероизповеданията на четири части: до 30 април, 30 юни, 30 септември и 20 декември“.

По думите на началника на отдела за връзки с обществеността протойерей Николай Георгиев размерът на субсидията за тази година, която е в размер на 26 млн. лв. може да не стигне дори за заплатите на свещениците, които според промяна в Закона за вероизповеданията от април мналата година следва да се приравняват към средните стойности на месечното възнаграждение на учителите.

Тази година държавната субсидия за трите ставропигиални манастира – Рилски, Бачковски и Троянски  е включена в общия  бюджет на синода, обасни  директорът на Дирекцията по  вероизповеданията на Министерския съвет Емил Велинов.

Според сметките на синоданите финансисти средствата няма да са достатъчни, за да покрият заплатите на свещенослужителите до размера на тези на учителите, смята протойерей Николай Георгиев.

Счетоводителите на синода са изчислии, че тази година месечното възнаграждение на  свещениците не може да достигне 1 143 лева без надбавките за прослужено време, което е средната заплата за учителите през тази година.  Те смятат, че заплатите няма да надхвърлят 1000 лева, като уточниха, че през 2019-та, от когато  държавата пое месечните им възнаграждения, те са били 900 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България я има заради църквата! Къде отивате, когато ви е трудно? Палите свещи за здраве и упокой. Вярата е по-силна в църквата. Свещениците са наши учители и душевни лекари. Самият Господ ни ги е дал.
11
3
 
4
 
! Отговори
поп преди 3 години
Има изход ще вдигнеме цените за погребения и па ще забогатееме и то точно сега по време на чума парите ще валят
10
3
 
5
 
! Отговори
Господ е Българин преди 3 години
Така е като бпц пее молитви против джендърите и истамбулската конвенция ни пари ни божии огън и чумата се зароди
9
4
 
7
 
! Отговори
Анатема преди 3 години
Да останат малко на пост и молитва, че попа вляво на снимката много е надул бузите.
8
5
 
14
 
! Отговори
воинствен атеист преди 3 години
Монасите (особено тия в Троянския манастир) да спрат да си купуват вазелин, поповете да си разпродадат ланците и ролексите - и верно няма да им трябва държавна помощ! И то за дооооста дълго време.Аман от пиявици. Религията е най-голямото психично разстройство.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От мои наблюдения,финансите на църквата е много сложен механизъм.Той си върви от векове.Вариациите санай различни.Там средствата от външенфактор не бива да се регулират.Веднагаможе да се отиде към грях,който трудно се изкупува.Има, към енориите настоятелства,но как работят и къде гиима ,трудна работа.Ако е за тези 25 млнотпускани от държавата-въобще нямасмисъл да се призърта,на фона намилиардите,които потъват.Другото,отцърква,църковен имот не крадете.Ако,решите, дайте от сърце.
6
1
 
13
 
! Отговори
А истинската преди 3 години
Вяра е в манастирите!В градовете-половината попове,над 100кила,корони,плюш,свила и скъпи коли!Как ще стигат парите?За "Ролекса"не говорим!
5
11
 
7
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Кой ти каза, че съм вярващ? Аз дори не съм покръстен. Религията е най-добрата форма на самоуправление. Хората не могат сами да си развият морални ценности, тази работа не е лесна. Без религия, обикновения човек е полу-животно.
4
2
 
10
 
! Отговори
.. преди 3 години
До ТрябваТи май имаш акъл колкото "вожда". Дядо Коледа какво ти донесе?
3
15
 
8
 
! Отговори
Трябва преди 3 години
Да направят православната вяра задължителна и да затворят джамии и католически/протестански църкви. Църквата и държавата трябва да се слеят. Само така ще ви се покаже правият път.
2
4
 
22
 
! Отговори
.. преди 3 години
Истината е, че църквата има много повече от всяка друга институция в БГ. Не мога да разбера защо трябва да им давам още? А да, сетих се, поредната "хранилка".Как пък не се появи един дето да не ламти за пари и власт...Как едно време е имало толкова много хора, които да милеят и да умират за България, а сега да няма? Как?
1
6
 
6
 
! Отговори
Fil преди 3 години
Тиквенкопф си ти, не тотенкопф.