Заедно в кризата: Синдикатите и бизнесът с пакет от мерки

КНСБ иска да има целеви ваучери за храна за месец-два
Обновена: 1 май 2020 12:43 | 1 май 2020 12:36, Камелия Цветанова
72
Заедно в кризата: Синдикатите и бизнесът с пакет от мерки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Надявам се още преди Гергьовден с бизнеса да сме завършили нашия общ пакет за икономически и социални мерки. Имаме конкретни решения за туризма, транспорта и ресторантьорството. Смятам, че към тези над 6 млрд. лева, които държавата успя да мобилизира, ще са нужни поне още няколко милиарда, които да бъдат насочени към целеви сектори". Това заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров пред Нова тв.

Още по темата
  "През последните две седмици се свърши доста работа. Смятам, че трябва да бъдат направени няколко секторни програми, които да се съберат заедно. Достъпът до обезщетение на хора, които получават такова за безработица, не е както трябва. Има норма, която казва, че ако вие сте получавали обезщетение 5 дни, а сте си плащали всичко 20 години, нямате право да влезете в този фонд в следващите 3 години. Според нас това не е коректно. Ако в последната година и половина си се осигурявал и имаш 12 работни месеца, то трябва да имаш право на този фонд“, казва Димитров.

По негови думи премахването на тези ограничения би струвало на държавата около 30 млн. лева.

Другата важна тема е минималното обезщетение за безработица, смята синдикалният лидер. Към този момент то е 9 лв. на ден. За КНСБ било много важно тези хора да получат 60% от дохода, върху който са се осигурявали. Това би било по около 17 лв. дневно при осигуряване на минималната работна заплата в страната.

"Нашето предложение е да има целеви ваучери за храна за един или два месеца. Всичко, което предлагаме, е временно и извънредно. Изключение прави минималното обезщетение за безработица, което трябва да бъде по-дълго. Очаквам V-образен характер на кризата, което означава икономиката да се  върне толкова бързо към предишното си състояние, колкото се и сви", допълни Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Очаквам V-образен характер на кризата, което означава икономиката да се върне толкова бързо към предишното си състояние, колкото се и сви"--- Ама това очакване за възстановяване , реално ли ще бъде или само на хартия. Аз пък очаквам V-образно нарастване на заминаващите навън да се трудят.
61
0
 
10
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Какви 6 млрд. мобилизирала държавата?! Държавата, в лицето на политическата олигархия, прахоса, сви и унищожи над 7,5 млрд. от бюджетния излишък, станал дефицит, без една стотинка за работещите или за малкия бизнес! Три месеца след сформирането на измисления щаб, те още умуват какво да правят! ***, вижте какво направиха в другите страни, бе кре**ени!Пародия на синдикати!
60
0
 
5
 
! Отговори
КАП преди 3 години
и е Председател на Постоянната комисия по труда, доходите, жизненото равнище и индустриалните отношения на ИСС,Председател на Съвета на директорите на Труд и капитал холдинг,Председател на Управителния съвет на Колеж за работническо обучение,Председател на Управителния съвет на СНЦ Благотворителен фонд проф. д-р Ж. Христов дм.
59
0
 
6
 
! Отговори
КАП преди 3 години
Пламен Димитров членува в:[1] Изпълнителния комитет на Европейската конфедерация на профсъюзите,Европейския икономически и социален комитет,Икономическия и социален съвет,Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка,Надзорния съвет на ПОК Доверие,Управителния съвет на Синдикална взаимозастрахователна кооперация,Изпълнителния комитет и Координационния съвет на КНСБ,Изпълнителния съвет на Института за индустриални отношения и мениджмънт ОКОМ,Националния съвет за тристранно сътрудничество,Националния съвет за насърчаване на зает
58
0
 
8
 
! Отговори
чичо преди 3 години
До бай *** Що така бе брате роме?Да не би Холандия да лекува братчедите дето се върнаха?Пак България помогна.Да те питам защо в САЩ всички народности се бият в гърдите "Аз съм американец!",а вие тук се турчеете?За такива като теб-24 часа тежко бачкане,на хляб и вода и на всеки 2 часа центровка на манерката!
57
2
 
6
 
! Отговори
бай мангал преди 3 години
първи май е празник на всички българи,но не и на нас ромите...хайде честити празник на простите българи...и Господа да дава им дава работа,та да работят и за нас!хи-хи-хи!
56
1
 
8
 
! Отговори
КАП преди 3 години
"Очаквам V-образен характер на кризата, което означава икономиката да се върне толкова бързо към предишното състояние, колкото се и сви..." - Това са празни приказки, г-н Димитров. Ами тя, тъй наречената "Пандемия", още не е свършила, пък и ни плашат, че ще има втора вълна. Хайде, малко по-сериозно.
55
0
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Хвани едните,удари другите.
54
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лудогорец 6040. Мерките са взети. Дай ми пари, аз ще ги даря и ПР ще градя.
53
0
 
18
 
! Отговори
Илиев преди 3 години
Жонгльор,демагог,лицемер,на който обещанието за "добруването" на работниците минава, след като го е съгласувал с Борисов.Преди два месеца,си скъсах картата като член та "синдиката" КНСБ,защото той е филиал на ПП-ГЕРБ! Бог да прости професор Христов,той действително милееше за трудовите хора.
52
0
 
22
 
! Отговори
загубил доверие преди 3 години
тези синдикати са гнезда за синекурни длъжности и работят основно за едрия олигархичен бизнес и властта
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБаце, земетресението е било до Пловдив
50
0
 
5
 
! Отговори
Работодател преди 3 години
Фък оф първи май. Пролетарии, стегайте се, от другата седмица ви пращам на забоя!
49
0
 
11
 
! Отговори
Hchchcuc преди 3 години
Смешни хора със смешни прически ни разсмиват в тези трудни времена! Да живей живей труда!
48
0
 
13
 
! Отговори
Работодателят ми.. преди 3 години
Шефовете пускат почти цялата фирма да си гледа почивката. Останалата малка част бачка на мах 190 часа на месец и всичко е за да се вземе 60/40. И излиза : един бачкам цял месец, а друг лежал и накрая всичко е по равно. Ето такива мерки са в момента. А синдикатите ако можеха да направят нещо, вече щяха да са договорили нощния труд като нощен.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди малко имаше земетресение-Враца.
46
0
 
15
 
! Отговори
stoyan преди 3 години
А някакви мерки за намаляване на държавните служители кога ще има.
45
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса не удря бизнеса. Вируса удря хората. Трябват директни плащания за покриване на минимални нужди от храна, ток и лекарства без всякакви условия!
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Усети ли някой земетресение преди малко в София?
43
0
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
На днешния българин тук, трябва да му се дава от лекарството Цивилизация.Получат ли се цивилизационни натрупвания - на прав (европейски) път сме !В противен случай, тук ще царува бай *** селския балкански тарикат, хитрец на дребно ...