Медици готови на протест заради разпределението на обещаните 1 000 лв.

В Центъра за спешна помощ в Бургас допълнителното възнаграждение са получили само 37 души
Обновена: 2 май 2020 14:22 | 2 май 2020 14:15, Елка Василева
177

Сред медиците у нас зрее напрежение заради разпределението на обещаните 1000 лв. за борба на първа линия с коронавируса. След края на извънредното положение се подготвят протестни действия с искане на оставката на здравния министър. В болница в морския град медицинският персонал - лекари и медицински сестри - са около 600 човека, едва 70-80 от тях са взели обещаните 1000 лв., предаде Bulgaria ON AIR.

От началото на пандемията Евелина Костадинова работи в Спешния център в Бургас на първа линия в борбата с коронавируса. Разбира, че тя и още 9 медицински сестри няма да получат обещаните от министъра 1000 лв.

"Влизала съм в изолатора, работила съм с хора, които са били под карантина, но съм страшно обидена от факта, че никой не ме повика да ми обясни причината в тази демократична държава, по която аз няма да ги взема тези пари", споделя медицинската сестра.

Методиката, по която се разпределят средствата на медиците на първа линия, предизвика гняв в част от тях. Според тях критериите са скандални.

Още по темата

"Пациенти с COVID трябва да има в болницата, за да ги получи персоналът тези средства , след това се оказа, че работещият с пациенти с COVID трябва да има поне 12 часа работено, това е унизително", каза председателят на синдиката на медицинските сестри Мария Николова.

В Спешната помощ в Бургас допълнително възнаграждение са получили едва 37 души.  "След анализ на всички повиквания сме определили списък на служителите, които отговарят на определените критерии и те са получили тези 1000 лв", разясни директорът на Центъра за спешна помощ в Бургас д-р Асен Кърджиев.

От Здравното министерство обясниха, че 1700 медици в 34 лечебни заведения, където се лекуват пациенти с COVID-19, ще получат допълнителни възнаграждения от 1000 лева за месец март. Общата заделена сума за целта е 2 600 000 лв. Останалите до 6 млн. лв. ще получат служителите в регионалните здравни инспекции, спешната помощ и националният център за заразни и паразитни болести. Медиците готвят протести.

"Сред извънредното положение да се обявят протестни действия с едно единствено условие - оставката на министъра защото на нас търпението ни се изчерпа", коментира Климентин Милчев от ЦСМП-Бургас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не заслужават вземат достатъчно като отидеш на преглед в частна клиника ощр от вратата ти казва че прегледа се плаща без да те попита защо си там
72
11
 
1
 
! Отговори
akud преди 3 години
ей тея са по нагли и от комунистите, малките човечета назначени като шефофе на болници. обзалагам се , че Борисов нищо не знае за това несправедливо разпределение.Ще призова всички ние да престанем да гледаме как да ощетяваме другия за да може ние да се облагодетелстваме с жълти стотинки, много *** бг черта. до коага ще се заблуждаваме, че ние българите не крадем на дребно????веднага да се раздадат необходимите средства на необходимите хора!!!!
71
0
 
13
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен71ти май са праиш че не разбираш!..-тиквун ОБЕЩА на..цитирам:-"ВСИЧКИ МЕДИЦИ НА ПЪРВА ЛИНИЯ.."Дори не е и споменал колко "излекувани" требе да има,колко други случаи..Изобщо,както споменах:-Бръщолевинията на тоя внасят САМО СМУТ И ОБЪРКВАНЕ дори и в най-простите за регулиране неща.ТЕ ТОВА Е!!!!
70
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ли са новите герои в бяло.
69
17
 
3
 
! Отговори
Каква Европа бе преди 3 години
Защитавайте си сега търговците с бели престилки. Другия месец като прочетете, че заради лекарско нехайство починаха Х на брой лица друго ще пишете.Да не забравите да щракнете с червения минус на този коментар.
68
1
 
10
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Тъкмо се научихте да не вярвате на обещания.
67
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви пари какви 1000 лв колко хора излекувахте и как ?Всички искате влизала била в изолатора колко пъти влезе и какво направи като влезе ? Колко излекувани излязоха от интензивното? Айде стига
66
0
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
учудвам се,че медиците се учудват!..Но така е..Докато не престанете да антропоморфизирате Съществото от Банкя,което бръщолеви празнословия "на конвейр" и което същество си живее в НЕГОВИЯ си свят,нямащ нищо общо с реалния,учудени ще има.."24/7"..
65
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха , няма да се учудя, ако по документи са ги получили тея пари , ноо, без да знаят за това. :)))
64
13
 
3
 
! Отговори
Каква Европа преди 3 години
Че ако и ние правим както тях нещата ще си дойдат на мястото. В момента лекарите реагират първобитното, а не европейски. Европейско е да изчакаш всичко да приключи, да се поздравиш с успех. Грешката е и в управляващите, че обещават нещо което не могат да изпълнят за всички.
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Режа си мадите ако Бойко не е успял да открадне пари по време на кризата.
62
0
 
15
 
! Отговори
Нане преди 3 години
А на еничарите дадоха ли им...Или пак ще има пиене на вода и пушене на пешеходните пътеки по.софето...
61
17
 
2
 
! Отговори
Даскалке преди 3 години
До "пенсионираната учителка" Подразбира се защо сте пенсионирана. Във МОН като са Ви видяли що за грамотност притежавате, съдейки по "грамотно написания коментар" по долу, бързо са се отървали от Вас.
60
0
 
12
 
! Отговори
ахам преди 3 години
До Истукан 53 За втората част си прав , никой не мисли за хората . ББ се интересува само от рейтинга си и следващите избори
59
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема е много по сериозен и не е от скоро, проблемите са трупани с години, освен теч на кадри и училища с делегирани бюджети, има липса на адекватно гражданско общество, което да изисква от тия крадци в парламента обяснение.
58
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление, благодарностите у нас са малко и закъснели - виж на критиките сме царе. Мъчно ми е за жената, но си давам сметка, че това е само началото. Понеже малцината, но шумни "специалисти" по отсъствието на вируса успяха да наложат гласа си, сега те трябва да ходят и да заместват отказващите се медици.
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква Европа,Ами именно, че не всичко е пари. Там, освен добрите пари, имат нормални условия на работа, достойно отношение и не на последно място - уважавани са. Стандарта не го мисли - факт е, че нищожен процент от тези хора се връщат обратно тук.
56
1
 
13
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
Ще остана и без пари. Вероятно ще играем карти и ще се чудим дали някой умрял от глад и безработица зомбиран няма да ни заколи на улицата след месец-два...
55
0
 
32
 
! Отговори
1111111 преди 3 години
До Hex 46 Борисов им го обеща . Те не са казали , дайте ни по 1000 лв,допълнително , иначе няма да лекуваме болни с Ковид . А както става почти винаги при ББ , само си приказва и обещанията му са празни приказки А после търсят лекари - доброволци за болницата във Видин . Еми никой няма да отиде Имаше статия за Вашингтон, там предлагат вече по 120 долара на час на мед .сестра
54
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Истуканми не е щото тези пари бяха обещани от тиквеника на тия хора и може би ако не беше този стимул половината нямаше да са на първа линия.