Медици готови на протест заради разпределението на обещаните 1 000 лв.

В Центъра за спешна помощ в Бургас допълнителното възнаграждение са получили само 37 души
Обновена: 2 май 2020 14:22 | 2 май 2020 14:15, Елка Василева
177

Сред медиците у нас зрее напрежение заради разпределението на обещаните 1000 лв. за борба на първа линия с коронавируса. След края на извънредното положение се подготвят протестни действия с искане на оставката на здравния министър. В болница в морския град медицинският персонал - лекари и медицински сестри - са около 600 човека, едва 70-80 от тях са взели обещаните 1000 лв., предаде Bulgaria ON AIR.

От началото на пандемията Евелина Костадинова работи в Спешния център в Бургас на първа линия в борбата с коронавируса. Разбира, че тя и още 9 медицински сестри няма да получат обещаните от министъра 1000 лв.

"Влизала съм в изолатора, работила съм с хора, които са били под карантина, но съм страшно обидена от факта, че никой не ме повика да ми обясни причината в тази демократична държава, по която аз няма да ги взема тези пари", споделя медицинската сестра.

Методиката, по която се разпределят средствата на медиците на първа линия, предизвика гняв в част от тях. Според тях критериите са скандални.

Още по темата

"Пациенти с COVID трябва да има в болницата, за да ги получи персоналът тези средства , след това се оказа, че работещият с пациенти с COVID трябва да има поне 12 часа работено, това е унизително", каза председателят на синдиката на медицинските сестри Мария Николова.

В Спешната помощ в Бургас допълнително възнаграждение са получили едва 37 души.  "След анализ на всички повиквания сме определили списък на служителите, които отговарят на определените критерии и те са получили тези 1000 лв", разясни директорът на Центъра за спешна помощ в Бургас д-р Асен Кърджиев.

От Здравното министерство обясниха, че 1700 медици в 34 лечебни заведения, където се лекуват пациенти с COVID-19, ще получат допълнителни възнаграждения от 1000 лева за месец март. Общата заделена сума за целта е 2 600 000 лв. Останалите до 6 млн. лв. ще получат служителите в регионалните здравни инспекции, спешната помощ и националният център за заразни и паразитни болести. Медиците готвят протести.

"Сред извънредното положение да се обявят протестни действия с едно единствено условие - оставката на министъра защото на нас търпението ни се изчерпа", коментира Климентин Милчев от ЦСМП-Бургас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти им викай сребролюбци, ама немците и англичаните ще им дадат кинти и ще драснат натам. И следващия път сам ще си шиеш апандисита, примерно.
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз наистина не разбирам. Милиардния бюджет на нзок, с който се възстановяват разходи по клинични пътеки, как се дели, за да не стига до лекарите реално? Разходите за консумативи, уреди и тн едва ли са в размера, в който се възстановяват от нзок. Да не говорим каква част от апаратурата е дарение и реално бошниците имат само договори за поддръжка. Значи парите влизат и проблемът е в разпределението? Има ли работещ лекар да поясни реално какво се случва? За мен като страничен наблюдател е нелогично
11
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оплакват се дезертьорите, които подадоха оставки пред лицето на врага.
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първа втора петнадесета линия какво значи това? В болниците ходят болни хора и на никой на челото не е написано дали има хемороиди или коронавирус. На първа линия знаеш какво очакваш и вземаш предпазни мерки. Колко ще ти помогнат не се знае. А останалите които приемат всички останали болни как да се предпазят и как да не отнесат евентуална зараза в домовете си?Парите за здраве се раздават за кави ли не помощни средства и чудеса но не и на медиците.
9
2
 
32
 
! Отговори
Това е Реалноста преди 3 години
Наивниците никога не свършват.На вас трябва да ви татуират на челата историята за магарето и моркова. След като всички излезем и ви пляскаме с ръце за да изразим уважениети си ... което ,естествено няма да ви сложи храна на масата или да ви създаде условия да си починете след тежката смяна.п.с. В моя град преди много години дойде френски екип да работи в завода ни.Имаше някакво неуточнение за заплатите .НЕ ВЛЯЗОХА ДА РАБОТЯТ ДОКАТО ГРЕШКАТА НЕ БЕ ПОПРАВЕНА.А ние го караме на юнашко доверие.
8
7
 
29
 
! Отговори
До касов апарат преди 3 години
Айде не приказвай глупости, ходи ти работи без пари. Минималната заплата на лекар трябва да бъде 6 хиляди лева. На който не му харесва, да се лекува сам.
7
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Касов апарат", ти да не си някой НАП-аджия или мазен чиновник - вашата наглост вярно клони към безграничност, ама все пак...
6
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама тези медици наистина ли са повярвали на приказките и са очаквали тези възнаграждения?...
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горете сатана Ананиев
4
47
 
10
 
! Отговори
Касов апарат преди 3 години
Не били лекари а сребролюбци. Паднаха маските и им се видя истинското лице.Да си сменят професията, истинския лекар лекува със сърце безусловно. Не с портофейл.
3
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистинали има наивници които са повярвали в лъжите на един Умен и Красив баш Софиянец от Банкя. Много сте наивни бе племето. Не случайно 30 години ви подават дебелия с котешката глава да го сму, кате.
2
1
 
37
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е ТУК преди 3 години
всички лекари на първа ама чрез ТОМБОЛА едни взимат 1000 а ДРУГИ ГЛЕДАТ, ама ПРО ст герб да бяха обещали на всички по 300-400 и така
1
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов , как върви авто-родеото ти днес???