Доц. Мангъров: Трябва да се научим да живеем нормално с коронавируса

Затова трябва ум, трябва и опи, заяви медикът
Обновена: 3 май 2020 11:07 | 3 май 2020 11:07, Ния Христова
628
Доц. Мангъров: Трябва да се научим да живеем нормално с коронавируса
Снимка: БГНЕС
Важно е този, който води нещата, да е наясно какво се случва, да има опит. Не можем да стоим затворени година-две-три, защото няма да издържим. Трябва да намерим начин на фона на това, което се случва, да живеем нормално, но затова трябва ум, трябва и опит. Това каза началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров в ефира на БНТ. 
 
Според него се дават разнопосочни синали като това да се носят маски или да не се носят. "Това не е важно. Който го е страх, да носи маски. Важното е хората да спазват хигиена, да си мият ръцете", каза Мангъров.
 
"Ако не си наясно има ли антитела или няма, как ще можеш да убедиш хората, в това което говориш? Т.е. хубаво е тези, които задават ритъма да са хора, които са в час. Защото няма логика в това да можеш да си разхождаш в парка кучето, да не можеш да си разхождаш детето. Да можеш да седиш на столчето в метрото или в автобуса, да не можеш да седиш в парка. Има неща, които са важни. Важните неща трябва да бъдат определени и е хубаво да бъдат казани на хората по два, по три пъти, по сто пъти, докато не им влезе в главата. С нещата, които не са важни, няма смисъл да се занимаваш", коментира началникът на детското отделение в Инфекциозна болница. 
 
Той заяви, че в страната ни никога няма да се случи това, което се случи в Италия и Испания, защото те се намират на четвърто и пето място в света по продължителност на живота. У нас ги няма "сухите съчки", каза доц. Мангъров.
 
В двете най-засегнати страни в Европа в домовете за възрастни хора живеят по 200-300 души с един и същи персонал. Възрастните в България са в домовете си. 
 
Доц. Мангъров каза, че се чува с премиера, пише му СМС-и, но е на мнение, че около него има хора, които се страхуват, защото нямат опит - хирурзи, ортопеди, микробиолози.
 
Мангъров смята разхлабването на мерките за нещо хубаво, но смята, че парковете, стадионите и спортните площадкщи трябва да са отворени. 
 
"Трябва да се отварят шлюзовете постепенно, но не и безкрайно, защото тук става въпрос за месеци - едва ли не до Нова година. Няма нужда толкова дълго да бъде", каза още той.
 
"Когато съветваш, трябва да знаеш какво се случва, всеки да си гледа работата, да си знае специалността", добави доц. Мангъров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


628
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
519
1
 
0
 
! Отговори
Ако Онанимен преди 3 години
Стига се величахте. Досега нищо местесвършили великите микробиолози, вирусолози и др...
518
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Пичове, разберете се къде, кога, кой, кого, от какво, с какво е излекувал. 6 въпроса за всички чисти случаи дето нямат по 2-3 тежки придружаеащи и ще хванете нещо.Ама това си е сигурно за Професура. Само че преди това трябва да е Докторантура, преди това ...много други работи дето може и да са чисто административни.
517
0
 
0
 
! Отговори
баце преди 3 години
Кутията на Пандора ... N-ти епизод с поредното изтървано произведение на изкуството. Що барате там дето не трябва да се бара .
516
0
 
1
 
! Отговори
Онанимен преди 3 години
546, имам достъп до една от най-добре оборудваните микро-биологични лаборатории в България - тази в сградата на Биологичния факултет към СУ. Специализирал съм първо в Холандия, а после - в Австрия и Германия (потоците от двете държави учат и защитават докторат пред един и същи професорски състав). Магистратурата ми е от Холандия, докторската степен - Австрия. Учил съм толко много, колкото книги ти наведнъж не си и сънувал.
515
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...Това се вижда и под микроскопа - вируса,..." - Телефона ли използва за микроскоп, то го видя вируса или гледа снимки от уеб-а?Аман от рапони
514
8
 
9
 
! Отговори
Онанимен преди 3 години
В България вече имаме случаи, които са лекувани от корона вируса в началото на заразата, а сега (м. Април, Май) влизат отново в болница. Има и смъртен случай. Толко със стадния имунитет, проповедван от доцента.По-лошото е, че като доцент трябваше да отчете, че вируса ще започне да прави леки мутации, т.е. дори някой да го е изкарал, с мутация, вируса ще преодолява новоизградените антитела.Това се вижда и под микроскопа - вируса, който е заразил втория път, е с лека мутация.
513
6
 
11
 
! Отговори
Доцентааа преди 3 години
Много му харесва на Доцентааа, да се появяваааа.Каквото и да стане, той винаги го е предвидиииил. И всички са му признателни за неординарните му виждания.Сета е мнооого търсен, а това е добре дошло за частната практика на така наречения доктор СМЪРТ.
512
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквито и изменения да има-остава основният проблем-това е вирус,който медицината "не лекува" и който си стои и не се кани никъде да ходи.Изкарват го много хора,повечето, всяка държава го отчита-безсимптомно.Смъртността не е над 1%,най-често се говори за 0.5%. Сега ако се самонавивате, можете да си решите,че е и 50%, но това си остава за вас. Истината е доста различна. Грешката е криенето и мишкуването в опит да избягате на нещо, от което не можете.Вие сте си избрали това, но не го налагайте.
511
6
 
8
 
! Отговори
Онанимен преди 3 години
Първата грешка на доцента е, че не отчита видоизменената РНК структура на вируса. След като не я отчита, изводите, които прави, са сходни с практиката МУ с вируси.От тук произлизат 2 грешки:- практиката на доцента не обхваща 100% от вирусните заболявания в света;- ако беше погледнал под електронен микроскоп вируса и оригинала, щеше да разбере, че този, който ни удари, е биологично оръжие. С биологично оръжие няма как да се борим с конвенционални методи, т.е. неговите изводи за стаден имунитет
510
1
 
3
 
! Отговори
Онанимен, преди 3 години
"536, както казах, *** без образование няма как да разбере каквото и да било. Не разбрах само дали си полу-грамотен и за това имаш самочувствие да пишеш, или си изцяло неграмотен и пишеш заради самото писане."Да, идеално ти пасва.Бягай сега и остави специалистите - вирусолози, да сочат пътеките. Ти си гледай твоята си работа.Дано скоро ти мине пренапрежението, че явно много ти е дошло лежането на дивана и денонощното информиране от НОЩ.Върви, потичай на стадиона, разходи се в планината.
509
1
 
7
 
! Отговори
Онанимен преди 3 години
За тези, които си мислят, че с google-ване ще станат лекари, вирусолози и каквото там психичната им болест иска: няма да станете. За да станете професионални вирусолози и микробиолози, имате обучение (със специализациите) от около 10 години.
508
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Онанимен,Това беше за 528, не за теб, сори. :))))
507
3
 
2
 
! Отговори
Онанимен преди 3 години
536, както казах, *** без образование няма как да разбере каквото и да било. Не разбрах само дали си полу-грамотен и за това имаш самочувствие да пишеш, или си изцяло неграмотен и пишеш заради самото писане.Сега разбра ли?
506
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ъъъДо след малко (но под друг псевдоним?).:)
505
1
 
4
 
! Отговори
Онанимен, преди 3 години
голяма гьоч си съ творил, наистина.Бегай да се лекуваш. Не от вируса, той не се лекува с препарати. При психолозите намини, докато не си станал за психиатър.
504
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 530Я се опитай да си формулираш поста в едно изречение, че не ти се разбира какво искаш да кажеш.
503
2
 
5
 
! Отговори
Онанимен преди 3 години
За тези, които се ме срещали в сходни теми в dnes . bg, сигурно помните, че ви дадох номера на патенти на корона вируса, който ни удари, заедно с пълното описание на РНК структурата му. След това ви цитирах и протеини, които в оригиналния вирус ги няма, но за които е документирано (!) дори през коя година са били добавени. В примерите ви бях дал двата протеина за респираторни заболявания и пневмония.
502
1
 
3
 
! Отговори
Онанимен, преди 3 години
Няма какви аргументи да "дадеш", понеже нямаш такива.Виж там от някой лелински сайт - лелите паникьорки може да са измислили нещо. Карай на готово, като не можеш да сътвориш твоя идея. Не забравяй да я пуснеш тук, да се посмеем, че скоро не са ни радвали с циркаджията Плевнелиев.
501
1
 
0
 
! Отговори
ъъъ преди 3 години
Мерси за информацията, и за психоанализата също. Определено в България не ползват, поне не масово, тия медикаменти, но също имаме много "излекувани". Приключвам тоя спор едностранно, че имам да "мисля".
500
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 528Появяваш се и няма никакви аргументи. Май това което говориш се отнася до самия теб.