Хлебарите пресмятат щетите върху бизнеса при коронавируса

Очакваме да ни обяснят какво следва след 13-и май, обясни специалист
3 май 2020 17:15, Петя Славова
30
Хлебарите пресмятат щетите върху бизнеса при коронавируса
Снимка: БГНЕС

Рано е да се правят каквито и да било оценки за щетите. Очакваме финансистите на държавата, експертите на Министерството на икономиката и МФ, съветниците на премиера да ни обяснят какво следва след 13 май. Това заяви пред БГНЕС председателят на УС на Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

"Предстои влизането ни в икономическо състояние, което е изключително тежко – повишена безработица, понижено производство и висока инфлация. Как ще се справяме, накъде ще вървим. Очакваме мъдри държавни хора да го кажат. Защото, държавата е водеща сила и определя посоката на движение. Едва ли до нас ще стигнат изключителни грантове, които Европа ще даде на страните от еврозоната", прогнозира тя.

Според Кукушева към момента няма точни анализи за щетите в хлебарския и сладкарския сектор. „Анализ се прави след отминаване на едно събитие, а не по време на събитието. Но така или иначе загубите се трупат. Не мисля, че има бранш, който да е доволен от създалата се ситуация. Факт е, че себестойността на нашата продукция се покачи с оглед на извънредните мерки, които се вземат за ползване на повече дезинфектанти, на лични предпазни средства, заради покачената цена на суровини“

Благодарение на денонощния труд на хлебарите в България, в рамките на извънредното положение не са закъснели нито минута с доставките и нито един обект не е останал незареден, отбеляза Кукушева.

Към момента в ограничен мащаб се реализира продукцията в промишлеността със сиропирани сладкарски изделия. Една от причините за ниския оборот е затварянето на хората по домовете. Много домакинства са предпочели да правят домашни сладкиши, вместо да купуват такъв тип изделия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
9
 
! Отговори
65 преди 3 години
Защо ми се струва ,че наглеят?Останахме без маски,спирт,много дори не купиха витамини,но Хляб ,да.Срамота.Е ,баничарници пицария и др.-да.Но ще наваксат
17
1
 
10
 
! Отговори
алчни преди 3 години
Само хлебарите и фармацефтите се налапаха без да дарят за медиците.
16
0
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
няма какво да чакате от ес продаваите си имуществото което натрупахте за 30 годинии не просете от държавата продавате хляб 300 гр за 1.19 лв и искате от държаватапри 10 процента данък
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви щети ? Не са спирали производство, Симир вдигна хляба от 79 ст на 1,48 лв ...
14
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щети в хлебарският сектор? Айде да видим как ще обяснят че дават помощ на единствения сектор (хранителния) в които няма криза няма спиране. Още повече че горивото е намалило цената си. Оплакват се че трябвало да дезинфектират. Въпроса ми е : Какво са правили преди?? Не са ли чистили?? Не са ли дезинфектирали?? След карантината ли са започнали да спазват европейските здравни норми ??
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Горивата скачат-леба скача, горивата падат-леба скача.Да чакаш от частник да не брули клиентите...
12
0
 
9
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Гаанчееее, всеки ден едно и също ли бе
11
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
???? Хлебарите??? И те ли искат помощи? Че ния не сме спирали да ядем хляб. Какъв им е проблема при вируса? Просто всички искат да докопат парче от баницата. Може и да стане ако са хора на вожда.
10
0
 
33
 
! Отговори
Hex преди 3 години
Тия да не смятат много, че нафтата падна, а техните цени скачат.
9
0
 
13
 
! Отговори
Тим преди 3 години
Явно не е виновна кризата и тези който работят и не са затваряни и те щети от какво
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ся па и тия ...народа си яде леп..никой не спрял да консумира/..,,
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да свалят цените и ще им тръгне бизнеса!
6
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дезинфектантите покачили цената на хляба?????????Тези до сега да не произвеждали хляба в ???Не се ли произвежда хляб в стерилна среда или тези ходят до тоалетна в кофата зад пеща???????
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майко мила,ако и хлебарите се оплакват,че очакват големи щети,то останалите не знам какво ги очаква!
4
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
повишена безработица, понижено производство и висока инфлация ?!?!?!?WTF???Тоя говори ПЪЛНИ ПРОСТОТИИ!!!Ниско потребление и висока инфлация?!?!Само *** е способен да пренапише фундаментите на икономиката докато жули шльокавица в задното помещение.....
3
0
 
31
 
! Отговори
аз преди 3 години
Ха въобще цената на бензина не се срина нали? Въобще.
2
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И че цената на нафтата е с 1 лев надолу.. 1 ЛЕВ. Хората купуват хляб всеки ден. Това не е луканка или уиски, дето може без него. Как и те са на загуба. Измамници
1
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хм........тази булка защо забрави да каже, че цената на газа спадна с 50 % а тя формира не малка част от цената на хляба?