Заведенията отварят след 6 май, но какво притеснява собствениците?

Някои ресторанти имат готовност да отворят веднага
4 май 2020 07:20, Нели Христова
54
Заведенията отварят след 6 май, но какво притеснява собствениците?
Снимка: БГНЕС

След 6-ти май ще направим поредната крачка за връщането си към нормален живот - заведенията на открито ще могат да отворят, но спазвайки строги мерки. Разстоянието между масите трябва да е не по-малко от 2 метра, а на една маса могат да сядат до четирима души или членове на едно семейство. Масите и столовете трябва да се дезинфекцират след всеки клиент, а персоналът задължително трябва да е с предпазна маска, дори и на открито. В заведенията задължително трябва да има и диспенкъри с дезинфектанти, които да се ползват от клиенти.

Някои собственици на ресторанти са готови да започнат работа веднага, след като получат разрешение за това.

Според решението на правителството и Националният оперативен щаб първо ще отворят само част от заведенията-тези на открито и с летни тераси. Това ще става при ясни правила,които вече прилагат и други държави.

„Дали на 10 квадрата- 4 човека, дали ако е семейство на една маса.Това допълнително ще бъде описано,за да могат хората да го изпълняват. И всяко едно от тези неща важи до момента, до който се спазва. Ако не, отменяме заповедта”, предупреди премиерът Бойко Борисов.

Ирена Маркова от 4 години има семеен ресторант в Бургас. С лятна градина. Има готовност да отвори, въпреки че е наясно, че ще работи на 50 % от възможностите. Иска още яснота.

„Ако имам резервация от 6 и повече души, а трябва да ги настанявам на двойки или на четворки, това са реални загуби за мен”, пресмята Ирена Маркова пред NOVA.

Защото изискването е за разстояние между масите. Другото притеснение идвало и от ограничението да се използват само летните градини.

„При едно лошо време и дъжд и при направена от вас резервация, аз ще имам ли или няма да имам възможност да ви преместя във вътрешните си помещения, където пак ще ви осигуря минимално разстояние между масите”, чуди се още Маркова.

Премиерът увери, че още днес заповедта ще бъде изготвена.

„То няма как да се опишат всички възможни ситуации, тъй като те са стотици видове, но ще дадем основните правила”, обясни доц. Ангел Кунчев.

И ръководителят на Националният оперативен щаб припомни, че отново разхлабването на мярката е при спазване физическа дистанция, дезинфекция и защитни средства за персонала.

Предвид сериозните загуби до момента и предстоящите месеци с ограничения ресторантьорите предлагат да се обмисли намаляване ДДС-то на храните като цяло на 5%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Хой преди 3 години
До БаиМожеш да хванеш и един правописен речник, за да не се излагаш.
38
2
 
2
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Които не иска няма да ходи на кафе - никои не го кара насилаЛично ас с нетърпение чакам да отворят заведенията - вирус мога да хвана и в претъпканото и супер мрьсно метро , реисове в магазина
37
2
 
2
 
! Отговори
лекар до 37 преди 3 години
Вярно всичко може да се постигне.Който си поръча кафе ще му се сервира венозно ампула кофеин и банка глюкоза.Като бонус може и ампула Ноотропил!Абокат по желание-жълт за по капризните,син-стандартен и розов или зелен за бързащите!За клиентите с главоболие-бонус Аналгин(ако не са алергични) .Всичко това в кръга на шегата.А ако говорим сериозно-отварянето на заведенията сега е опасно!
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да няма повече по 5 лв за кафе и по още 5 за парченце паста. Кожодери вируса е вашето наказание!
35
0
 
1
 
! Отговори
pp преди 3 години
До 20 по Новаза вторите не е сигурно )
34
0
 
1
 
! Отговори
pp преди 3 години
До Хмм 27принципно сте прав, но все пак заведенията им бяха винаги пълни. Но те работят с методика и тя им се отплаща
33
2
 
3
 
! Отговори
Бай Гечо преди 3 години
До 37. Като го пипнеш ше ти стане баят просто.
32
3
 
8
 
! Отговори
Толкова е просто! преди 3 години
Какво е необходимо:1.Заведение-самолетен хангар или цялостен покрив на Витошка;2.Пейки,разчертани в милиметри;3.Маси с флагчета и плексигласови разделители;4.Всеки клиент попълва декларация,че това е семейството Му,а не това на любовницата;5.Силна аспирация,недопускаща смесване циркулиращия въздух(мярка за ефективност-косите на клиентите да са изправени);6.Маски с клапан,през който със сламка да се пие и консумира храната(веганското се пасира);7.Сервитьори-лаборанти;8.Лице с водоструйка.
31
1
 
8
 
! Отговори
приказка преди 3 години
Предстои да видим какво ще стане. Българинът свикна да ходи по заведения, ресторанти, хотели, почивки, у нас и в чужбина. Кафенетата по Витошка бяха пълни всеки Божи ден, дори и в работни дни и въпреки ревовете за ниски доходи плащаха кафета по 2-3-4 лв. Вижте фейсбук, кой ли не се похвали на какви острови е бил и какво си е напазарувал от там. Ще ми е интересно сега какво ще стане.
30
3
 
9
 
! Отговори
мак преди 3 години
Пак са недоволни. Ако не им отърва, да пускат кепенците и да се преквалифицират. Тровят живота на околните денонощно почти, а от маси и столове не мож да минеш, да не говорим за линейка или пожарна. Вместо да се радват, че могат да работят, те измислят проблеми и капризничат.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този вирус и карантината ви превърна в още по големи злобари В един ресторант няма само собственик има още куп хора които си иакарват прехраната и подържат семейство.
28
3
 
15
 
! Отговори
стига рИвеха преди 3 години
когато хората бяха недоволни от тъпите ви изцепки и среднощните зулуми, когато не можеше да се спи от вас, с яката музика дето дъни до среднощ и пияните ви клиенти, крещейки като откачени... на вас ви беше екстра. Колко пъти ми се е налагало да звъня на 112... Стойте си затворени!
27
3
 
17
 
! Отговори
не ми дреме преди 3 години
ич не ми дреме за тъпите кафеджии и т.н. В заведенията, когато одираха кожите на клиентите, им беше ок. Ами, нека ся повисят с празни маси, аз не знам кой разумен човек ще литне на кръчма в тази обстановка.
26
0
 
7
 
! Отговори
кафе преди 3 години
Във възможно най-идеалния случай трябва ресторантьорът да даде сума ти пари за маски ръкавици и дезинфектанти. В изобилие да ги има за екипа, както и за посетителите. Ако е с акъла си, да предлага истинска храна, а не замразени субпродукти. Сервитьорите - душ и дезинфекция преди и след работа. И чистене, чистене и пак чистене и дезинфекция на маси, столове, настилки, супермашини за миене на съдове.... А това са пари, много пари. И ще вдигне цените. И ходенето по заведения ще стане елитарно нещо!
25
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво искат всъщност. Да е като по-рано. И те знаят, че няма как. И дали работят кръчмите ми е последен проблем. Поне още 3-4 месеца ще пропусна да им ям полуфабрикатите. На повечето места заведенията ще отворят последни. тука им дават право и пак недоволни. Щели да са на загуба, ами не отваряйте. По-рано като криехте оборотите, не плащахте ДДС и осигуровки и персонал ви рабогеше по 12 часа беше нормално. Или като ги изхвърлихте без да им платите обезщетения-пак беше добре. Те ли са най-важните.
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Веско ХепиХепи е типична закусвалня с надути цени. Половината от манджите не струват. В Пловдив всичките селски гъзари, кифли и дошлите от околните села на мол туризъм се блъскат там. И да не забравиш официалният анцунг и маратонките, че не пускат.
23
3
 
20
 
! Отговори
пари от хеликоптер преди 3 години
Оказва се че не искат да работят при такива изисквания, по добре държавата да им дадела още пари и да си стоят в къщи. Типично за кръчмарите, те не са свикнали да спазват правила, принципно и данъци не плащат и не си осигуряват работниците, но иначе реват постоянно.
22
0
 
21
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
До Веско ХепиВинаги съм се чудил защо хората мислят Хепи за елитно заведение като това си беше заведение за бързо ядене а не елитен ресторант. Значи отварям едно хале, слагам финни девойки за сервитьорки, бацам цените с 1000% нагоре, окачвам некви картини от незнам автор и имам елитно заведение ли? Аз в закусвални не троша пари
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще отварят да можем да летим?
20
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз, ако бях кръчмар, нямаше да отворя поне още 2 месеца. Хем тъпанарите от герб ще напишат разпоредбите така, че да подлежа на глоба за това че съм с брада , а утре - за това, че съм без брада, хем хората ще ги е страх да идват. А през това време цъкат заплати, осигуровки, сот, счетоводител, договор със сервиз за касов апарат, договор със служба по трудова медицина... Не, мерси, не бих си го причинил!