Армията ни не е спряла да води бойна подготовка

Явор Матеев: Тя е гарант за националната сигурност
22

Честваме Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май, Гергьовден. Но заради пандемията от Ковид-19 тази година българите нямаха възможност да се насладят на военния парад.  За първи път в 100-годишната си история той се проведе не в София, а в Националния военен университет във Велико Търново.

"Не е като изминалите години, но Българската армия е достатъчно гъвкава така, както нашето общество показа, че е гъвкаво. По традиция тази година нещата не можеха да преповторят това, което българският народ и българският гражданин е свикнал да вижда през последните години. Но в тези условия Българската армия се постара с включване от Националния военен университет "Васил Левски" във Велико Търново и с директни включвания от Варна - база "Граф Игнатиево", както и полигона в Црънча", каза командирът на Специалните сили ген.-майор Явор Матеев в предаването "Денят ON AIR".

По думите му Българската армия както преди, така и сега изпълнява своите основни конституционни задължения.

"Тя е гарант за националната сигурност и суверенитета. В силите за специални операции на Българската армия ние продължаваме да изпълняваме всички дейности, свързани с нашите отговорности по носенето на различни дежурства, свързани с отговорности на територията на Република България. Също така свързани с наши отговорности към колективната отбрана на НАТО", допълни Матеев пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че продължава и участието им с военнослужещи в мисии и операции зад граница.

"Продължаваме, разбира се, съобразено с обстановката в страната, да водим бойна подготовка, всички онези неща, които са традиционни и съществува Българската армия. Ние за момент не сме спрели да водим нашата типична бойна подготовка. Ограничили сме максимално въздействието на този фактор върху ежедневния процес в казармата. Още с обявяването на извънредното положение реорганизирахме нашата работа във всички формирования", каза още ген.-майорът.

Матеев коментира, че екипите са разделени, така че да може минимум 2 екипа да водят независима подготовка.

"Българското общество трябва да бъде сигурно, че както и преди 100 години по време на войните за национално обединение всеки военнослужещ дава най-доброто от себе си, за да защита себе си, своя командир, своето военно формирование, интересите на своето семейство и интересите на родината", отсече командирът на Специалните сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яворе, Яворе...Пак ли ще чакаме руснаците, бе Яворе?Пак ли ще чакаме руснаците да дойдат и да променят нещо?Пак ли????