Д-р Цветан Станимиров за битките на медиците в камуфлаж

Глобална пандемия е сходна с Първата световна война
6 май 2020 14:24, Ния Христова
4

В Деня на храбростта Bulgaria ON AIR ни разказва история за смелостта като дълг и човешкия живот като кауза. Как се лекува, когато наоколо летят куршуми, и ще бъде ли спечелена световната война срещу коронавируса?
 
Д-р Цветан Станимиров през 2011 година заминава за Афганистан заедно с още 10 българи. И така повече година в базите в Херат и Кабул. Тою разказва, че работата в полеви условия и в болницата е една и съща. Животът в размирната страна обаче е различен. 
 
"Има правила къде може да се ходи, къде не може да се ходи като зони за сигурност и зони с ограничен достъп. Тези мисии са различни, всяка сама за себе си. Отидох с много хубав екип, с хора, на които може да се разчита за всяко едно нещо", разказа коремният хирург д-р Станимиров. 
 
Медикът в момента е на друг фронт, зад стените на ВМА. Врагът пред войниците в бяло е непознат и по-опасен. 
 
"Може би ситуацията, в която се намираме в една глобална пандемия – това е сходна ситуация с Първата световна война, когато за първи път се използват бойни отровни вещества", отбеляза д-р Станимиров.
 
Медиците се изправят срещу COVID-19 със знанията, които имат, опита и отговорността към пациентите, която винаги е една и съща – на бойното поле и в мирно време.
 
"Ние лекуваме и спасяваме хора, без значение дали те са с униформи или не – всички са хора", категоричен е д-р Станимиров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
0
 
! Отговори
Афганистан преди 3 години
Има големи залежи от Уран 235, който е дефицитен. За инфо само това е горивото, което може да изведе хората на Марс или другаде. Затова трябваше да се откъсне от Руско влияние с цената на ВСЯКАКВИ СРЕДСТВА. Е това докторе, да ме извинява, е едно от мъничките средства. Не си представя колко евтино е излвзъл на господарите си.
2
7
 
1
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
Глупости на търкалета!Няма никаква разлика дали ще те лекува военен лекар или друг лекар.Има значение дали този лекар е добър. Добрите лекари в момента са по частните болници, защото там плащат по-добре и си подбират кадрите.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези хора са отишли на частна мисия в Афганистан .Да правят каквото желаят.Трудът им с нищо не е по-различен от трудът на най-обикновен шофьор например.България няма никакви интереси в Афганистан за да се каже "те правили нещо заради родината,защото са родолюбци" Не е лошо ,не е добро.Просто работа за пари.