Българите песимисти за икономиката, но одобряват Оперативния щаб

1/3 от българите смятат, че ще ни трябва повече от година, за да се възстановим
7 май 2020 18:45,
92
Българите песимисти за икономиката, но одобряват Оперативния щаб
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Над половината българи (57%) споделят песимистични нагласи спрямо развитието на икономиката в следващата една година. Най-голям дял (31%) посочват, че ще е необходимо повече от една година, за да се завърнем към нормалния начин на живот, а 9% заявяват, че никога няма да се върнем към него. 68% посочват, че биха се притеснявали да посещават места, където има много хора.

63% от интервюираните посочват, че Националният оперативен щаб срещу разпространението на коронавируса в България се справя с работата си, а 27% са на противоположното мнение, сочи проучване на Тренд.

Още по темата


Стадният имунитет

В публичното пространство продължава дебатът по отношение на мерките взети в България и другите държави, и предприетата стратегия от страна на Швеция за изграждане на „стаден имунитет“. Мнението на интервюираните е разпределено на три равни дяла. 33% посочват, че стратегията на Швеция е правилна. Същият дял (33%) са на противоположното мнение и смятат, че тази стратегия не е правилна. 34% не могат да преценят.

Доходи, работа, психично здраве

В проучването бяха зададени редица въпроси свързани с усещането на хората за психическото и физическото им състояние, доходи и работно място, както и определени притеснения.

Липсата на социални отдушници, както и липсата на работа при някои, води до високи дялове на негативно влияние върху психическото и физическо състояние на хората. Малко над половината от интервюираните (52%) посочват, че повечето време прекарано вкъщи влияе негативно върху общото им психическо и физическо състояние. 18% са на противоположното мнение. Едва 5% посочват, че по-скоро отчитат положително влияние върху общото им психическо и физическо състояние.

23% посочват, че не стоят вкъщи повече време от обикновено. Необходимо е да се направи уточнение, че разхлабването на мерките в последните дни и повечето възможности за излизане, ще доведат до динамика в тези данни.

Песимисти за икономиката

По-скоро песимистични са нагласите по отношение на икономиката в следващата една година – 42% най-голям дял споделят това мнение. 15% са много песимистично настроени. Въпреки това 31% са по-скоро оптимистично настроени и 6% са много оптимистични спрямо развитието на икономиката. 22% от интервюираните са на мнение, че доходите им ще намалеят чувствително в следващата една година, а 24%, че по-скоро ще намалеят. Ниски дялове се отчитат по отношение на нагласите за повишаване на доходите.

Битка за нормалния живот

Очакванията на българите за завръщане към нормалния начин на живот, който имахме преди пандемията, показва осъзнаване на продължителната битка, която ни очаква. Най-голям дял (31%) посочват, че ще е необходимо повече от една година, за да се завърнем към нормалния си начин на живот. 14% смятат, че това ще се случи между 1 и 3 месеца. Същият дял (14%) са на мнение, че това ще отнеме между 3 и 6 месеца. 9% от интервюираните са на мнение, че никога няма да се върнем към нормален начин на живот.
 
Именно усещането, че тази криза няма да бъде преодоляна много бързо се потвърждава и от притесненията на хората. 68% посочват, че биха се притеснявали да посещават места, където има много хора. 28% са на противоположното мнение. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант/ кафе, а 39% не биха се притеснявали. 64% изпитват притеснения да пътуват в чужбина, 29% не биха се притеснявали. Две от тестваните опции имат по-висок дял на липса на притеснение – ходенето на работа – 59% посочват, че не биха се притеснявали, а 32% посочват, че биха се притеснявали. 48% от своя страна не биха се притеснявали да отидат на море това лято, докато 43% посочват, че биха се притеснявали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Trend са по-големи стъкмисти на властта и от галъп интернешънал ( които нямат нищо общо с галъп...) герберастка работа...
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите не одобряват Оперативния щаб.Одобряват го само Герберската банда и техните примитивни подръжници, а те не са Българи.
47
3
 
7
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 години
Всеки народ заслужава съдбата си!!!!Латинска сентенция..........заслужавате си БОКО ТИКВАТА, ПСЕВДО-ЩАБА,АБСУРДИТЕ,НЕДОИМЪКА,НЕСИГУРНОСТТА ЗА УТРЕШНИЯ ДЕН,РАЗЧИСТВАНЕТО НА СМЕТКИ С НАЙ-ДИВАШКИТЕ МЕТОДИ НА ДС,ГЛАСУВАНИЯТА ПОД СТРОЙ......и още много други неща........никои "***" не е по-силен от ФАКТИТЕ!!!!!
46
1
 
10
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 години
Колко лесно "манипулируем" е българският народ!Щом БОКО ТИКВАТА по този "елементарен" "способ" "успява" да се "възползва",a това е благодарение на ниската информираност на обществото и непознаването на проблема!Една световна медия "разконспирира" този "скалъпен" "псевдо-щаб" и този "коремен хирург"!В този "щаб" вместо "специалисти" в дадената област е "пълно" с "наши хора",които по цял ден " бълват" лъжи,в които се "оплитат" ПОСТОЯННО!Много жалко е всичко което се случва в момента.....
45
2
 
10
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Мен никой не ме е питал !!! Не одобрявам повечето мерки!!! Съжалявам !!!!Аз съм свободен човек !!! Макар че нищо не ми пречи да стоя затворен месеци наред вкъщи ,просто такъв ми е начина на живот!!
44
2
 
9
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
До Анонимен: Знаеш ли как е прякорът на мутафчията във ВМА? Казват му плазмодия. Самият велик *** каза на живо как като негов човек е назначен за шеф на ВМА. И затова човечето е в щабчето, защото е обвързано с мръкотийка. Този човек е всичко друго, само не и пример за каквото и да било.
43
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хейтърчета,а вие какво предлагате?Имате ли изобщо мнение?Знаете ли,че,когато се мрънка,съди и критикува насреща трябва да има позиция и реалистична гледна точка!Най-лесно на две ракий от дивана,да оправите България като отричате всичко.Да ама не!За да не ме изтрият за полова дискриминация,ще ви кажа прилично,че точно вие,които обиждате Мутафчийски изглеждате като скакалци пред него,които скачат наляво-надясно,пънат се,а той без да ви забелязва,просто вървейки напред ви смазва с подметката си !
42
0
 
5
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
"Били песимисти, но одобрявали". Ако не схващате безумието на това, значи отдавна сте в 1984-та на Оруел. Не само сте *** и ***, но сте Ботевото "А Вий,вий сте ***"
41
1
 
8
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Тренд=Галъп! Стъкмяват си рейтинги и прочее! Кога Галъп са познавали изборни резултати?! Взели са някой лев!Управниците ни не работят съгласно закона за защита на населението от бедствия и аварии! Не го и споменават! В този закон достатъчно добре са разписани правата и задълженията! КОВИД си е бедствие отвсякъде! Проблем за някои е, че в този закон няма НОЩ! Този щаб няма властови ресурс и може само да говори! Министрите са тези, които носят отговорност!
40
2
 
6
 
! Отговори
цанко преди 3 години
До Аз одобрявам Щабаси си .. освен това очевидно не си виждала xxx от доста отдавна ..
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко и на тях е платил да представят така нещата както той ги сънува !
38
21
 
6
 
! Отговори
Аз одобрявам Щаба преди 3 години
Аз одобрявам щаба и нито съм умствено изостанала, нито толупова мисирка, очевидно има и други които мислят като мен, това е изследване на Тренд, чийто собственик е и на Галъп, а както всички знаем Галъп е към БСП и моля в този форум да пишат от средно интелигиентни нагоре, ако е възможно
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото що желая е еднопосочен навън, не ми се слушат бай-***
36
5
 
23
 
! Отговори
Абориген преди 3 години
Аборигените от сайта колко пари взеха да напишат тази платена статия ?? Едва ли има и един човек освен ако не е умствено изостанал който да подкрепя каквото и да е а още по малко измисленият щаб ...
35
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щабът се одобрява най-вече от Мисирките и от герберастията. Но те не са българи.Мен също никой не ме е питал дали харесвам Щаба.
34
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точка-1 - Факт е, че българите си харесват Тулупа Барба Ганьос, както и Щабът му от некадърни лакеи.Точка-2 - Също така е факт, че по-просто племе от българите няма никъде по света.Точка-1 потвърждава точка-2
33
1
 
9
 
! Отговори
още нещо преди 3 години
Фънди намекна за вдигане на данъци.Верно е, има година до плащането на нови данъци,но догодина, до амина = яка да ви е гърбина.
32
2
 
16
 
! Отговори
seira преди 3 години
УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ = ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!!!НАРОДЕ!!!!!
31
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мен никой не ме е питал дали одобрявам щаба.
30
0
 
4
 
! Отговори
f преди 3 години
За болните от коронавирус,антимагнитите реотановата печка с графит и електрическия контакт в който е включена, и изобщо цялата ел.мрежа, топлината вече няма да пари, допирате се , включвайки печката на макс, топлината убива коронавируса, но една истинска положителна топлина, която не пари и изгаря!