Можем без футбол и театър, вирусът показал съществените неща в живота

Това смята икономистът проф. Боян Дуранкев
7 май 2020 10:28,
97

Европейската комисия очаква българската икономика да се свие до 7,8% през 2020. Но възстановяването ще протече по-бързо и ще има ръст със същите проценти догодина.
Още по темата

"Това, което се случва в момента, се нарича двойно наказание. Още в края на миналата година започна икономическа криза, сега с COVID-19 получаваме именно двойното наказание - затваряне принудително на т.нар. несъществени сектори и спускаме надолу. Веригите на доставки са прекъснати и свободното движение на хора и стоки също е нарушено", каза икономистът проф. Боян Дуранкев в ефира на "България сутрин".

Той припомни, че Европейската комисия ни дава 7% спад, 7-8% безработица, но какво точно ще стане, ще може да знаем октомври, ноември, защото сега е прекалено рано.

"Преди няколко дни Международният валутен фонд ни подсказа за 4% спад, но със сигурност ЕК има по-точни данни от МВФ. Кои са съществените сектори, които в момента са най-важните, от едната страна една медицинска сестра, която работи в болница, а от друга страна един футболист от "А" група. Веднага става ясно кой е същественият сектор. На първо място това е здравеопазването, храната също е съществена", допълни проф. Дуранкев пред Bulgaria ON AIR.

Икономистът допълни, че вирусът всъщност ни е показал кои са съществените сектори.

"Ние може спокойно да минем без да ходим на мачове, на театър и т.н. Селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, транспортът и търговията, както и информационните услуги. 2020 година е доста по-различна от 2007 г., когато беше предишната криза", каза още проф. Боян Дуранкев.

Той посочи, че със сигурност ще има голяма промяна в икономическата политика на бизнеса и държавата.

"Европейската комисия подсказва в доста свои указания, че България трябва да промени драстично съотношението между доходите на най-богатите и най-бедните, няма средностатистическо - има най-богати и най-бедни, малка средна класа", категоричен е икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
2
 
! Отговори
до 73 преди 3 години
Мноого париЗаплата на санитар=минималнатаСестра 50 лв отгореЛекар 200лв над санитарНаправо манна небеснаПише го в КТД на Министерството и всеки може да го прочете в момента
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От дэлжо време има телевизионен театърФутболът също си намери начин да се приспособи към условиятаХубавото е,че се лишихме от представленията на футболните агитки.Те не липсват на обществото.Досега нито един фен не изяви желание да е доброволец в болница или в структурите на БЧК
88
0
 
2
 
! Отговори
На сърдитите преди 3 години
И театърът и футбола са от едно тесто.... ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩАА някога театърът е бил за възхвала и прослава на боговете...днес промотира греха и разгула....
87
1
 
1
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Херо Мустафа -той е нашия герой, -той донесе свободата,да се гушкаме с децата.
86
0
 
6
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
Хм, а без професори _икономисти дали можем?)
85
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да,но и футбола получават огромни милиони,тук се наливат пари в частни отбори,в коя държава в ЕС е така
84
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно от хубавите неща на казармата беше, че се събираха момчета с най-различен произход и социален опит. Спомням си думите на едно момче: " Какво е това , бе - всеки ден месо на ядеш!". Като прибавиш неограничено топла вода и спане на пран чаршаф, направо си мислеше че е умрял и попаднал в нирвана.
83
1
 
7
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Нормалните хора не се били интересували от футбол... А от какво се интересуват нормалните хора!? Наливане с бира пред народен и слушане на чалга ли???
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И без пишман-анализатори можем.
81
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ауууууууууу, горките театрални актьори, ауууууууууууууууу
80
7
 
6
 
! Отговори
Явно преди 3 години
Когато вирусът почне да коси като чумата в 14-ти век тогава ще се разбере коя професия е важна и коя не. Явно сега не е такова положението.
79
10
 
1
 
! Отговори
Верчето преди 3 години
От театри няма нужда, прав е човека. Ама кината са важни, да разпусне човек, не съм изпуснала премиера миналата година и все не водят, бес пари ми излиза
78
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е точно така професоре. Може да не умрем без футбол,кино,аз театър не харесвам,но само за малко. Липсват на много хора.
77
1
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
ай сектир вееее как без футбол!!! ... а театъра го има във футбола също, така че и без него не може!
76
4
 
6
 
! Отговори
Какъв професор ? преди 3 години
На този фамилията му отговаря на акъла - Дуранкев = Дурак
75
4
 
6
 
! Отговори
До 72 преди 3 години
И кой ще определи кое е жизнено важно за обществото - ти ли?
74
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко, тъжно и примитивно! На първо място къде сложихте театъра и футбола в една ниша??? Това само показва интелектуалният багаж на изказващият се. На драпащите да оцелеят и да не Омрат ще кажа едно, стойте си в къщи и си мишкувайте, кой пък ви пречи и се интересува от вас...
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12Ауууу, какъв страх лъха само! Как живееш със себе си и заслужава ли си?
72
1
 
5
 
! Отговори
медиавист преди 3 години
До КътюПравилно. Ще се върнем в Средновековието....
71
4
 
4
 
! Отговори
До 59 преди 3 години
Ако целта ти е да печелиш много пари няма да си държавна работа, ще излезеш на пазара и понеже си много качествен ще купят труда и идеите ти скъпо - капиш? А държавното здравеопазване се изсипват огромни средства, в много пъти повече отколкото генерираните от футболните клубове средства, но се изразходвват неефективно, потъват в едни бездънни джобове и за тпва материалната база е лоша.