Отпускаме помощ на 12 държави за борба с коронавируса

Тя включва пари, защитни облекла, храни
28
Отпускаме помощ на 12 държави за борба с коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерският съвет отпусна 636 150 лв. хуманитарна помощ за 12 страни-партньори от Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство на ЕС.

Още по темата
С отпуснатите средства ще бъдат купени и предоставени 4 150 комплекта с предпазни медицински консумативи на обща стойност 369 350 лв. за Сърбия, Република Северна Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Армения, Грузия, Молдова, Украйна, Беларус и Ирак.

Комплектите съдържат специализирано защитно облекло, шлем и очила, предназначени за защита на медицинския персонал.

Помощта включва и 5 336 продоволствени пакета с трайни хранителни продукти, произведени в България на стойност 266 800 лв. Те са предназначени за Сърбия, Албания и Република Северна Македония.

Хуманитарната помощ се финансира по линия на официалната помощ за развитие, предвидена в бюджета на Министерството на външните работи за 2020 г.

С друго решение Министерският съвет отпусна 860 568 лева на международни организации с водеща роля в борбата срещу COVID-19. Сред тях са Международният комитет на Червения кръст, Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, УНИЦЕФ и Върховният комисариат на ООН за бежанците.

Официалната помощ за развитие, която България е длъжна да отпуска като член на ЕС, за развиващите се страни и най-уязвимите социални групи, сега е пренасочена за борба с пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
KolovoZz преди 3 години
Означава ли това, че в България има всичко за всеки?
26
0
 
2
 
! Отговори
Толуп Бг преди 3 години
Жена ми взема 110? пенсия ,тоя подпомага чужди държави! Ужас...
25
1
 
4
 
! Отговори
Велес преди 3 години
Шът... Да мълчите... И на нас помагат... Цял самолет с фурми ни дадоха... Или как беше...Дадохме зеленчуци и агнешко... Абе, карай бе...
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 18Съгласен съм с теб със забележката, че е чисто политическо решение.
23
0
 
7
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 3 години
Кът прочетъх заглавието,чех да си глътнем ченето от изненада!....
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Куция помогнал на сакатия, слепия видял това, глухия чул *** не разбрал, а немия викал за помощ ама никой не дошъл... Жалко подобие на държавица с още по жалък народ!
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16Това не е просто помощ така, а във връзка с Ковид. В Албания случаите вървят надолу, в Македония имат много малко случаи, в Сърбия забочват да спадат също, докато в България вървят нагоре. Та кой има нужда от помощ?
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Тиквата...това не е прoстoтия, а жалка история.
19
0
 
6
 
! Отговори
Тиквата преди 3 години
636 150 лева???Не е вярно! Отпуснал съм 636 150, 45 лева!То бива простотиииия!
18
7
 
2
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Понякога първо трябва да дадеш за да ти дадат и на теб. За случването на тези неща работят цели екипи, и утре, благодарение на този жест, пред тях ще са отворени повече врати, за взаимно изгодни договорки, по много направления. Остави държавните дела на държавници. Ако това не се случи, няма да станеш нито по богат, нито по умен.
17
0
 
9
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
На нас кога са ни помагали Сърбия, Република Северна Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Армения, Грузия, Молдова, Украйна, Беларус и Ирак ?
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е много, но се надявам да го оценят. Въпреки масовото крещене на *** и ***, ние се справяме. Нямаме масови неустановени огнища, здравната ни система е педантична по отношение на това кога е излекуван пациента, и хващаме на границата си при излизане дори такива, които са само под карантина. Справка Холандците които пускат болни в редовен полет.Така че лично аз нямам против, намирам го за акт на обра воля, особено към Македония и Албания. Сърбите също имат нужда от малко помощ.
15
7
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
Така се прави. Помагаш за да ти помогнат на тебе когато имаш нужда.
14
4
 
7
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
баш толупа обяснява как сме на ръба пред теглене на нов заем / милиарди евро/ ,а в същото време даряваме ????
13
3
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
"Сичко Мара фтасала,само помощи на другите не пуснАла"..(нар. поговорка)....Слугата и неговите слуги така се гаврят с вас,българи,както тручин не се е гаврил!ОСЪЗНАЙТЕ ГО!!!!
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отпускаме помощ на Албания,хахахаахааааа. Албания е по добре от нас бе х мани,имат и по малко заразени и по малко починали И ПОВЕЧЕ излекувани от нас.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А България ще поиска ли и ще получи ли помощ? Явно нещата в момента не са розови по болниците. Има доста заразени медицински работници, което говори за липса на адекватни предпазни мерки. Същото е и по домове за инвалиди, стари хора и т.н.Не трябва да се подценява ситуацията след като заразата не е овладяна и се рискува живота на пациенти и работещи в тия институции
10
5
 
16
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Така ще е докато си седите по диваните и се съобразявате с мутрата от Банкя, която ни окраде всичко! Стойте си още вкъщи, като останете без залък в устата си може и да ви уври акъла! Дотогава само *** мучите от време на време. Аз като бях на протестите 90 % от пишещите тук са си драпали макарите, ами сега като не останаха читави хора в България да ви видим какъв смешен протест ще направите! Сами сте си виновни! Избрахте дивана пред бъдещето си! Истински ***!
9
3
 
8
 
! Отговори
ohaa преди 3 години
Нали трябва да се налеят сега едни пари в едни наши послушни фирми дето уж правеха маски и облекла по време на кризата - сега ще ги нагушат с половин милион, а произведените продукти ще се дарят. Интересно ми е какво ще е качетвото им.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те ще оставят и за себе си процент, и тази сума е тройно или четворно по голяма.