Позитивният PCR тест не означава, че има заразен с вирус

Мерките се облекчават, но да сме внимателни, съвета проф. Коста Костов
Обновена: 7 май 2020 17:10 | 7 май 2020 17:07, Анисия Иванова
16
Позитивният PCR тест не означава, че има заразен с вирус
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Трябва ни много време, за да стигнем до лечението на коронавируса. По отношение на ваксината сме още по-далеч". Това каза пулмологът проф. Коста Костов - консултант в болница "Св. Анна" в София и председател на Медицинския експертен съвет към министър-председателя.

Според проф. Костов позитивният PCR тест не означава, че има активен вирус и данните за това все повече нарастват.

"Регистрира се позитивен тест, регистрираме частици от вируса, но това не е вирус, който може да зарази", категоричен беше професорът пред БНР.

Той цитира данни от специализиран тест САЩ, според който "вероятността 10-и ден след началото на симптомите у нас да има жизнеспособен вирус, който да може да се репликира, размножава, който може да бъде култивиран, т.е., който може да заразява и да поразява, е малка".   

Проф. Костов посочи, че всички болни, които са доказани носители на Covid-19, трябва да стоят вкъщи не по-малко от 7 дни след началото на симптомите и не по-малко от 3 дни след заглъхване и пълно изчезване на температурата и кашлицата.

Той уточни, че общо 14 дни е периодът за карантина вкъщи на заразен човек.

Проф. Костов коментира идея на лекари от Южна Корея, че трябва да се премине към нова концепция - да се погледне към лекарствата, които има сега, и да се реорганизира тяхното приложение:

"Тези колеги са извадили около 24 лекарствени продукти, между които има и някои любопитни, които и ние можем да използваме". По думите на пулмолога е навременно облекчаването на мерките, защото е необходимо съхраняване на всички аспекти на нашето здраве, което включва и ментално и "социално благополучие", а не само отсъствие на болест и слабост.

"Трябва да бъдем много внимателни, защото това е коварен вирус, и да боравим добре със свободата, която сега ни е предоставена", посъветва той.

Според него бройката на новозаразените не дава пълна картина на ситуацията в страната, защото тя е концентрирана към рискови групи, които се изследват и тестват.

Проф. Костов посочи, че вече са направили 10 редакции на документа с препоръки, свързани с пандемията от Covid-19, който Медицинският експертен съвет създаде.

"Колегите лекари ги ползват и интересът е огромен", посочи професорът и добави, че текстът непрекъснато се актуализира - всяка седмица в част от главите се появяват нови допълнения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От утре да съобщават, 0 заразени, 88 починали по други причини.
14
1
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Е,за чий полов член тогава този фалшив тест струва 132 лв?!
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откога пиша, че тези тестове са фалшиви, но тук непрекъснато ми трият коментарите и ме блокират.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напомням, че НОЩ чакаше ЕДИН месец, за да съберат нужен брой тестове. И сега какво, ***?
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде сега всички тук вкупом да кажат как няма вирус и това е една грандиозна манипулация на Сорос,рептилете,кво още ,а елюменатете:)))
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи броят регистрирани може спокойно да се задраска. Защо беше цялата патърдия?
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой в света все още не е изолирал такъв вирус. Който желае да провери информацията.
8
1
 
3
 
! Отговори
Sata NATO преди 3 години
"вероятността 10-и ден след началото на симптомите у нас да има жизнеспособен вирус, който да може да се репликира, размножава, който може да бъде култивиран, т.е., който може да заразява и да поразява, е малка"------Сега ли го разбрахте това, биолози-смешници? Инкубационен период 20 дни и живи вируси в организма 28 дни след изчезване на симптомите... В такива неща може да вярва само етиопския Бонго-бонго, дето оглавява WHO.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Объркан гражданинЛукашенко също каза,че едни и същи проби на един човек са дали различни резултати с руски,южно корейски и китайски тестове. При едни е плюс,при други минус,а пробата е от един и същи човек.Голяма измама се оказаха тези тестове.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
PCR фалшификацията е разкрита и все повече хора разбират за нея. Информация трудно се спира. Целият театър се крепи на този тест.
5
0
 
10
 
! Отговори
Объркан гражданин преди 3 години
аз вече напълно се обърках - отрицателният тест не означава, че не си болен, положителният не означава, че си болен... не знам си къде в Африка направили експеримент и (ако това е вярно) - тест на коза, овца и плод папая са били положителни за Covid-19. За какво говорим? Някой явно се бъзика или дори бих казал е..ва с нас
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Досега слушахме едно за тестовете сега съвсем друго -след починалите медици с отрицателни РСR тестове нещо се изменкаха -кои да считаме за заболели тогава -дали един пациент с пневмония с пол бързи тестове и с отрицателен PCR се счита за COVID-19 или не -лекарите нямат такова напътствие -как щабът тогава брои положителните
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 10 дни във фейсбук имаше интервю с един германски доктор, много подробно обясни за тестовете. Според него вероятно 50% от т. нар. сигурни кръвни тестове са фалшиво позитивни. Там ако има и 1 молекула и я хваща, но не се прави лабораторно изолиране на вируса. Т. е. вие нямате реално жизнеспособен вирус, който да ви разболее. Той спомена също, че когато прави тестове за Инфлуенца /Грип А/, което е безобидно заболяване, и то излезе положително, обикновено и теста за корона излиза положителен
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"7 дни след началото на симптомите и не по-малко от 3 дни след заглъхване и пълно изчезване на температурата и кашлицата." Ами то значи не 14 дни трябва да е карантината, а поне месец+3дни след спиране на кашлицата, която впрочем може да продължи и месеци наред???!!!!
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но не означава и че няма вирус.За какво се вдига толкова шум с тия тестове тогава като нищо не е ясно?