Адвокат: Мерките ограничават основни права на гражданите

Безумно законотворчество с ниско качество, определи Мария Шаркова
8 май 2020 10:16, Анисия Иванова
77

Народните представители се събират на извънредно заседание, за да дискутират и гласуват на първо четене промените в Закона за здравето. С измененията в закона се дава възможност министърът на здравеопазването да въвежда "извънредна епидемична обстановка" на територията на страната или в даден регион, т.е. да разпорежда различни противоепидемични мерки, в това число и изолация, след отпадането на извънредното положение на 13 май.

Предвижда се със заповед да се обявява извънредна епидемична обстановка. Това каза за "България сутрин" адвокат Мария Шаркова и допълни: "Боя се, че издадените заповеди ще са противоконституционни, когато говорим за степен на опасност, трябва да имаме критерии".

По думите ѝ заразни болести има всякакви, току-виж на някой му хрумне да обяви степен на опасност.

"Не може законодателят със закон да делегира на министър да обявява такова положение сам, тези мерки ограничават основни права и свободи на гражданите", коментира тя за Bulgaria ON AIR.

Тя допълни, че за няколко дни, след заповедта за маските, са били образувани около 400 дела.

"Може в действителност да се увеличат делата. Мерките са важни за здравето ни, но това не оправдава това безумно законотворчество, ниско като качество. Два месеца бяха достатъчно време, за да се научим как да пишем закони и заповеди. Здравният министър беше ключов играч - 100-120 заповеди бяха издадени за два месеца. Досега бяхме в извънредно положение, сега ще сме само в положение", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
2
 
! Отговори
Колега преди 3 години
Адвокат Шаркова, да права сте!.......Обаче, за да се възползват от правата си едно от най-важните условия е гражданите да са живи!И ето, че точно тук идва ролята на приложените мерки.
57
1
 
3
 
! Отговори
Само преди 3 години
претенциозната многознаеща кифла е умната,останалите-безумни?А послеелате да ме лекувате.Аман от всякакви ***.оти,търсещи реклама.И каква етезата и?Куп професори,медицински светила излизат със стратегия,нонякаква(като онази,която зарази маса народ,в болницата е и казва,че невярвала,че има вирус)търси правата си свободно да се заразява и да носизараза.Да се заразява с ебола,ако иска,но няма право да заразява други.Моите права са такава твар да е далече от мен и с маска.
56
1
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До 64Да разбирам, че и ти смяташ, че безотговорното поведение е твое конституционно право?Конституцията не ти дава право да ме заразиш!
55
2
 
3
 
! Отговори
До 63 Програмист преди 3 години
Конституцията и законите трябва да се спазват, като законите не трябва да нарушават Конституцията. За това става въпрос.
54
3
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
От коментарите, които чета дотук разбирам едно : някои смятат, че безотговорното поведение е част от човешките им права, и никой няма право да го нарушава. Интересен възглед...
53
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
до 48 - ти си бай ***
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До славянинТулуп cмотан... я си налягай парцалите в мишата д'упка!
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не адвокат, ами куха пейка...Какви права на ***, които нямат грам съвест и отговорност...?
50
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната, която е решила да си направи 5мин реклама
49
3
 
14
 
! Отговори
до 47 преди 3 години
52, как да обясниш на един егоист и без никакво чувство за отговорност към останалите, че да носи маска и да спазва дистанция е елементарно уважение първо към останалите после към себе си.Не може да се обясни това на един ограничен човек.Е, заради такива като вас, които освен думата АЗ друго не знаят.Бягайте навън без маски перчете се колко сте велики, ревете, че е добре да умират стари хора, за да ви е добре на вас.И ползвайте услугите на адвокатката - тя за това се натиска.
48
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Адвокатката е на 100% права
47
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
факт: Мерките ограничават основни права на гражданите.
46
7
 
5
 
! Отговори
до 48 от славянин преди 3 години
За здравето си на първо място и даже изключително всеки трябва да се грижи сам и да не задължава всички останали да се грижат за него! Все едно аз да съм алкохолик и да настоявам другите да се грижат за здравето ми и пък да съм пушач, или пък наркоман! Аз от никого не искам да се грижи за моето здраве, ти защо искам другите да се грижат за твоето!? Защото си невеж, защото си мърляч или по каква друга причина!? В крайна сметка някой задължава ли те да излизаш от дома ти, за да се ''заравяваш''!?
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако много бяхте свободолюбиви и с чувство за отговорност нямаше 10 години да си трошите пръстите по клавиатурите, а да се борите както правят много други народи. Същите тези народи днес знаят, над народа им опасност и трябва да се обединят срещу общата заплаха. И си спазват ограниченията и знаят, че това е за общото благо.Протестирайте, бе!Излезте 100 000 и застанете на по 2 метра един от друг, както направиха в Израел и протестираха. Но спазваха дистанция, за да пазят другите.
44
9
 
6
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Да питам вярващите във маските, ваксините и прочее ''защити'' - защо настоявате и останалите да са с маски, ваксинирани и прочее, нали вие сте или ще бъдете и в такъв случай сте ''защитени''!? Май хем вярвате, хем не вярвате в тяхната ''защита''! Стойте си в дупките с маски и ваксинирани, нали това са вашите ''защити'' и вие им вярвате!?
43
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спомнете си след време за тези предупреждения!Ще плачете със сълзи, но ще е късно.
42
7
 
6
 
! Отговори
до 47 преди 3 години
КОЙ ти взема правата?Някой се интересува точно от твойте права.Такива като теб които само искат всичко нищо не получават.Да се откажеш от правата си, означава да се погрижиш за здравето и живота на другите. Това не всеки го съзнава. Да не говорим за бай Гaню като теб.
41
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
до 46 - кат ти земат правата , се моли за живота си , бърем се смилят
40
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено е, че ограничават.Ако бяхме хора на място и с чувство за отговорност, ние сами трябва да си ограничаваме правата, за да запазим себе си и околните.А иначе - бля-бля. Поредната кифла да се изкаже.
39
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Не ми говори на *** БЕ - много ли сме цивилизоване