297 100 души са безработни у нас

Това е със 113 000 повече от миналата година
10 май 2020 14:01,
119
297 100 души са безработни у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

297 100 са вече безработните у нас. Със 113 000 повече от миналата година по същото време. Данните са на Министерството на труда и социалната политика. Безработицата все още се увеличава, като през последните дни са се регистрирали около 1300 души на ден в цялата страна.

Още по темата
 

Междувременно от началото на извънредното положение свободните работни места са 19 070. Най-много са в преработващата промишленост - 4 689, след това в държавния сектор - 3724, и в търговията и ремонт на автомобили - 2180.  Според експертите темпът на нарастване на безработицата се забавя.

"Това, което се случи на пазара на труда през месец март, не е установявано през последните 30 години. От условие на недостиг на работна сила и търсене във всички сектори на икономиката, за няколко дни се премина към съкращаване, затваряне на много обекти. През този месец и половина този процес продължи, но вече с едно затихване. Има и много работодатели, които обявяват работни места и се търсят хора, както в преработваща промишленост, така и в селското стопанство, и строитеолството", обясни Елка Димитрова, директор на дирекция "Политика на пазара на труда и трудова мобилност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Palna laja, raboteshtite v turizma po moreto sa samo300000....Jurnalista koito pishe tezi gluposti1 da se informira.No nali jiveem pod opekatana kradcite i lajcite ot Gerb i kompanIanishto ne ni u4udva
96
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждам, че програмистите пак са налазили коментарите за да се хвалят. Скъпи пичаги, има поне сто по-платени от програмист НАЕМНИ професии, но не пишат никъде и даже гледат да не се набиват на очи. 2000-3000лв вече не са за хвалба. Казвам го със съжаление, защото знам колко е трудно на пенсионерите с 300-400/мес, дето децата им са в Италия и т.н.
95
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Към тези безработни има нерегистрирани артисти,художници все на свободна практика професии,хора които се самоосигуряват,плащат данъц...те са поне 200 000."ЛЪЖА!Не плащат нито данъци, нито осигуровки, дори и здравни осигуровки не плащат; затова и не получават нищо, дори безлихвен заем не могат да вземат, защото НЕ са се осигурявали. Певците и артистите на свободна практика също не се осигуряват, после - пенсиите им били ниски или пък архивът бил изгорял, които е абсолютна ЛЪЖА
94
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И се иска 15 години стаж
93
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 67 социалната пенсия не е е 161 а е 132 лв
92
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
64 не е от НПО, нито е от етноса.Той сигурно е от онези трайно безработни, които са заявили на мама и тате, че няма да започнат работа, преди да намерят позиция с начална заплата минимум 3000 лв,без изискване за предишен трудов стаж, в офис и началото на работното времеда не е преди 10.00 ч..
91
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Половината ако не и повече са завърнали се от странство имащи право на обезщетение за безработица и много,много хиляди които поради карантината не могат да изпълняват служебните си задълженият.е.не могат да джебчийстват,проституират,просят,крадат понеже пък хората са си у дома.Карантина дрогари и то много по-строга ИМА В ЦЯЛА ЕВРОПА,но вашите ТИК/ВИ не го проумяват защото сте ТИКВЕ/НИЦИ или платени драскачи.
90
10
 
5
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
До този момент от ранни зори вилнея по морето. Нахвърлях се като прасе. Плащах като арабин. Нека оживее българският ресторантьорски бизнес. Тези хора с нищо не са виновни, че станаха жертва на отмъстителни, неуки и подли същества.
89
7
 
8
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
Бате, не ги определям аз заплатите. Заплатата ти се определя от 1. Опита ; 2. Познанията. Както казах, за три месеца курс познанията ти ще са базови, опит няма да имаш. За junior без опит 2к ще видиш в payslip-а на колегата ти, дето бачка от 2-3 години на тази позиция.
88
6
 
10
 
! Отговори
До Глупости преди 3 години
Интересно как има още наивници които смятат, че еди кой си може да взима толкова, по старши-повече. Всичко опира до това колко пари ще изкараш на работодателя си днес. Ако си кадърен и действаш правилно и му изкарваш предоволно ще взимаш яка заплата. И обратното, ако си някой ***, който се опитва да мине по тънката лайсна, както са повечето българи, рано или късно ще те разпознаят и съответно си заминаваш...
87
0
 
4
 
! Отговори
До № 64 преди 3 години
До До 61Ти от кое НПО си?
86
3
 
7
 
! Отговори
Кико преди 3 години
До ПомнещЯвно не си помнещ, защото щеше да помниш безработицата и глада при Лукановата зима; хиперинфлацията, празните магазини и глада при Виденовата зима, фалитите на банки и ограбването на спестяванията на българите;фалита на КТБ и гласуваните закони в полза на божков и други лотарийни босове при Орешарски, при това без падемия или икономическа криза. Ти не си помнещ, ти си лъжещ.
85
2
 
5
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
Мнгоо слабо един junior developer взима 2к чисти. Не е вярно това. Без никакъв опит - около 1.5к. Абсурд е да минеш тримесечен курс за JS и да почнеш на 2к. Няма фирма, която да ги дава тия пари за junior-и. Аз взимам 2.8к чисти, не съм програмист, макар да съм в сферата и ако трябва да почна на 1.5к само за да пиша код и да стоя на тази заплата 2-3 години, не мерси.
84
1
 
15
 
! Отговори
Кашона преди 3 години
И Аз съм програмист, мога да превключвам програмите на телевизора за стартова заплата от 2000лв
83
7
 
23
 
! Отговори
Хммм преди 3 години
Като говореше президентът, че гладът ще победи страха - величаехте ББ и пудела му Мутафчийски. Епидемия с 1900 вирусоносители и 400 болни взе хляба на стотици хиляди. С бюджетни пари от нашите данъци се подпомогнаха фирми близки до властта, че даже и футболисти от Лудогорец.Затвориха ни с карантина, плашеха ни с морги и трупове, та да мълчим и трупаха рейтинг от страха.Ама дойде глада. Кой беше прав?
82
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Помнещ Като не са се хванали в детските заведения, кой им крив. Там безработни няма
81
4
 
20
 
! Отговори
Барба Ганьос преди 3 години
Божков нищо не може да направи. Няма кой да свали ББ, защото е американски човек. ББ и Шиши притежават цялата власт и не виждам как ще я пуснат. Загубихме 10 години развитие под ГЕРБ и поне още толкова ще загубим. Ужаси без край.
80
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 84 Тя си има методи да разкарва хората от там.
79
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си търсиш работа и да си без работа са различни неща!На държавата и отърва да е така иначе са много повече
78
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са само регистрираните в бюрата по труда. Стъкмистиката само тях отчита. Релно са поне 3 пъти повече!