Деца питат, Мутафчийски отговаря: Страх ли го е от коронавируса?

Този път най-малките имаха шанс да зададат своите въпроси към ген. Мутафчийски
Обновена: 10 май 2020 19:11 | 10 май 2020 19:06,
159
Деца питат, Мутафчийски отговаря: Страх ли го е от коронавируса?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

Ако и малцина да знаеха кой точно е шеф на ВМА преди месеци, то днес всеки знае кой е ген. Венцислав Мутафчийски. Страната следеше брифингите му, всички спазваме съветите му.

Днес обаче генералът обърна внимание и на децата, който имаха шанс да му зададт своите въпроси.

Още по темата


На колко е години и страх ли го е от коронавируса?

На 55 г., август месец ще навърша 56. Въпреки, че е невидим и мен ме е страх, няма човек, който да не го е страх, само децата не трябва да ги е страх. Тестван съм около 7 или 8 пъти досега, дори смятам, че е рядко. Ние непрекъснато се срещаме с много хора, би трябвало да сме отговорни към тези срещи.

Генералска или лекарска униформа е по-удобна?

По-удобно се чувствам в лекарските си дрехи, това е ежедневието ми от 30 г. насам. Там се чувствам в свои води. По стечение на обстоятелствата съм и военен лекар и генерал, гордея се с всичко това. В момента се чувствам повече генерал, отколкото лекар. Работата ми е повече организаторска. Нямам нито лекари, нито военни в рода, но това беше осъзнато желание.

Кога децата ще могат да гушнат бабите и дядовците си?

"Ужасно ми е мъчно, че децата са подложени на такова изпитание, без да разберат смисъла на това нещо. Децата не заслужават това нещо, което се случва сега. Бабите и дядовците им страдат за тяхната любов, то зависи от всички нас. Дали сега ще покажем самодисциплина, след като можем да ходим почти навсякъде. Няма никаква формула, която да се следва. Това е ново предизвикателство на света. Завиждам на мои колеги, които говорят, все едно им е ясно абсолютно всичко. Масово хората не знаят срещу какво са изправени, защото този вирус има повече неизвестни от известни в момента. Единствената формула, доказала успех е физическото дистанциране, но това спира целият социален живот. В други държави бяха прекъснати всякакви производства. Ние сме свикнали да ползваме всичките си удобства. Все още не може да се намери точната формула. Заради това казахме, че ще изповядваме метод на опит и грешка, това не е слабост - напротив.

Генерал Мутафчийски, искам да Ви кажа, че ми омръзна от тебе, ама мойта мама и тати ходят на работа, а мене трябва да ме оставят на село, за да ме гледат баба и дедо. Ама искам да ти кажа - искам да пуснеш детските градини, за да си ходят децата на детска градина. Искам и аз! А вече нямам търпение да ходя на детска градина.

Ето това е мъжка приказка. И на мен ми омръзна от мен си, но това е да носиш такава отговорност и като знам колко много хора трябва да разочаровам с такива непопулярни мерки.

Именно по повод последния въпрос ген. Мутафчийски обяви, че се готвят мерки за детските градини.

"Детските градини са ключов фактор за младите хора да отидат да работят. В момента смятам, че е опасно да се отварят, трябва да следим в други държави като Дания и Германия и да преценим", отговори Мутафчийски в bTV.

"В момента тенденцията се запазва, каквато беше. Заразяването е на клъстери и фамилно без данни за дифузно разпространение", каза той.

"За индивидуалните спортове няма проблем, физическият контакт е ограничен. В груповите спортове има рискове в съблекалните. Нашите отбори нямат възможностите на "Арсенал". Бундеслигата отварят в средата на месеца, около 25 футболисти имат данни за коронавирус. Ще проследим внимателно как се организира едно такова празненство. Трябва да взимаме най-доброто, което се случва в света. Плувните басейни имат редица изисквания. Ако виждате, че водата е бистра, тя има химия вътре. Във ВМА поддържаме 2 басейна в Хисаря. Ако не се добави химия, само за 24 часа басейнът зеленясва. Той има толкова дезинфектанти, които унищожават тези вируси", отговори генералът на спортните въпроси на децата.

"Вие не знаехте и преди това, че трябва да носите маска, не бяхте свикнали да пазите дистанция, не ви идваше в главата, сега хората имат рефлекс за това нещо. Хората знаят, че не трябва да пипат наляво надясно, че трябва в превозно средство да са с маска. Здравната ни система беше абсолютно неподготвена, а сега е доста по-подготвена, няма общо с това, което беше", отговори Мутафчийски на въпрос защо вече не се носят маски навън.

На въпрос защо слуша Бойко Борисов Мутафчийски отговори: "Премиерът е човек с много силен характер, но мисля, че се убеди, че и аз съм със силен характер. Моите колеги в щаба са професионалисти, аз единствено не съм в тази област. Но моите задачи в последните години са в организацията на военното здравеопазване. Едно нещо с което не съм бил съгласен с него е отварянето на заведенията и това не стана. Също и с детските градини - докато нямаме опит да не отваряме, той обяви публично, че това е нашето мнение. Не винаги се съгласявам с г-н Борисов.

Защо кака трябва да ходи на матурите, има ли опасност и другата учебна година да сме вкъщи?

"На матурите ще се носят маски от квесторите и учениците. Надявам се да свърши коронавирусът скоро. Много лекари казват, че топлото време ще повлияе, много казват, че това няма да се случи. Трябва да се научим да живеем с коронавируса. Изработени са механизми да не се нарушава учебния процес и децата трябва да се научат да се пазят", каза още той.

"Децата зададоха най-смислените въпроси, които съм чувал досега, целувам ги и ги прегръщам", завърши Мутафчийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
3
 
! Отговори
? преди 3 години
И децата от 7ми клас питат: Как е възможно, лекар да ги изпраща в училищата заради една матура, въпреки големия риск от заразяване?
113
0
 
6
 
! Отговори
Яко предозиране преди 3 години
Това вече е нелепо и много грозно. Дечицата го били питали. Под строй и под диктовка. Няма да вадя исторически паралели кои хахави се наснимаха сред дечицата пропагандно. Няма да гласуваме за Мутафчийски, стига сте ни го бутали за политик, барабар със Слави Трифонов и разни други дето ужким да са новата бодра смяна
112
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Присмехулникти като си *** не може да съдиш, че и останалите са прости. никой не му завижда на тоя, просто го хванаха многократно да лъже и да се обръща като фурнаджийска лопата, това нормалните хора ги дразни, освен това си е злобно човече - като му зададат неудобен въпрос се цупи все едно са му взели бонбонките
111
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрисмехулникЗависи от гледната точка,защото Алеко е усмял точно управниците,изборите,оня печелбара с розовото масло а ти драги народа е ***,а управниците пращят от интелект и преливат от мозък,нали знаеш българина като иде на запад спазва всички норми защото там няма ала бала с правилата,този е наш човек другия ще го погнем.У нас е така защото рибата се е вмирисала от към главата,когато управата е гнила излагат се нон стоп всеки ден,как народа дето е като цвят има и теменужки и рози и боди
110
4
 
2
 
! Отговори
Присмехулник преди 3 години
Изчетох стоически всичките коментари и се убедих:ние сме един малък, мноого *** мноого злобен народ. И завистлив, и мързелив! Народ, който уби Алеко Константинов, защото го изтипоса точно каквото е! Народ, който омърсява всяко добро дело и всеки кадърен човек. Ето, такива *** сме!
109
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът на Танзания дал на межународна лаборатория намазки от екзотични плодове и зеленчуци.Папаята се оказала положителна.Вервам им.
108
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълно погрешна политика на целият щаб. Изпуснаха и то умишлено да тестват първо най-уязвимите: старческите домове ,всички лекари и в малките болници ,по границите където влизат от други страни ,ромските квартали където се завърнаха много болни от други държави а ЩАБА 1 се подготвяха че не били готови ,а ако е война кой ще ги чака да се подготвят, а това че се тестват само те страхливците колкото пъти кихнат ,съседката ми пенсионерка са я посъветвали да се тества и си е платила 30 лв.в София
107
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чухте ли го бе и този и Борисов ,бил си направил 7-8 теста защото той се движел между хората,да сте наясно защо не тестват народа,защото ги пазят за себе си тези пъзлъовци, как така обикновения човек дето още от сутринта с обществен превоз,където е наистина между хората а тези господа всички се движат сами с коли купени от народа ,хората в заводите където са на цели тълпи те не са ли между хората,а ромските квартали където сигорно гори от коронавирус те живеят по 15 души в стая.Този двоен аршин
106
1
 
9
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Никога не е късно да станеш зарезил и самият факт че си се превърнал в палка на Борисов е достатъчен !
105
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спомням си на една пресконференция, Бойко си тръгна, но изведнъж го викна тоя със силния характер като скочи и набегом се изнесе. *** жалък, всички разбрахме, че като даде интервю пред DW, че приземявал Борисов, оня моментални му би шута и отмени маса от ограниченията. Изобщо жалка работа, срамота за пагона.
104
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова ли изпадна..
103
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Причината българите да намразят Мутафчийски е, че е близък приятел на Борисов, при това от 20 години.А българите ненавиждат ГЕРБ, Борисов и всичко свързано с тях.Преди да се продаде и да смеси медицината с политиката може у да е бил добър човек, но вече е тотално компрометиран.
102
9
 
10
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
За ген. Мутафчийски имаше филм по БТВ още миналата година. Честно казано от него останах с много добри впечатления. За короната - справи се досега, на фона на здравеопазването, МВР и останалите, какво сте очаквали - да сме номер едно, цветя и рози, швейцарска точност, германска дисциплина, да няма хейт - наивници! Единствено Бай Борисов дето така го изложи с кандидатурата и подкрепата, ама човека постъпи интелигенто и само се усмихна, мазно или не - не мога да преценя, камо ли да робувам на слух
101
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щеше да е добре да обърне внимание и на възрастните, вместо да се скрие
100
4
 
7
 
! Отговори
До ШМАТКА преди 3 години
Явно не познаваш много хирурзи, а? Обекновено оперират по 3 макс 4 часа на ден. Другото е визитации, съвещания и прочие. Ама не пречи да злобееш, злобей си щом ти олеква.
99
4
 
11
 
! Отговори
до 65 преди 3 години
Плюя аз на такива "бизнесмени" дето реват за ДДС-то в този момент, а преди кризата когато гълтаха алчно, криеха оборот и държеха хората на минимална заплатка им беше екстра, нали? Баааси скапаняците. Кво искат - всичко и всички да работят за тях. Е, нЕма.
98
8
 
8
 
! Отговори
до 78 преди 3 години
хахахахха, иии къде са насрочени протести? Тези на които ше се съберете десет човека ли? :))))
97
12
 
11
 
! Отговори
ШМАТКА преди 3 години
А бе тоя кога ходи на работа и оперира кореми? Ми че аз като гледам той постоянно кисне в телевизиите!
96
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малките имаха шанс да задават въпроси на Мутафчийски,но големите нямаха този шанс.
95
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този генерал ми падна в очите в момента,когато бокич се хвалеше как той го е назначил,а тоя само се подсмихваше угоднически и не реагира подобаващо.Само дето не го плесна по вратлето като Плевнелиев.