Банов спокоен за зрителя, отсече: Абсурдно е артисти с маски!

Подкрепят културата с още 5 млн. лв. за нови постановки
Обновена: 11 май 2020 16:19 | 11 май 2020 14:26, Веселина Йорданова
26
Банов спокоен за зрителя, отсече: Абсурдно е артисти с маски!
Снимка: БГНЕС

5 млн. лв. подкрепа за културата след разговор с премиера Бойко Борисов обяви ресорният министър Боил Банов на пресконференция в МС.

Още по темата
Ще се създават нови театрални постановки - с 500 хил. лв., също по толкова са предназначени за нови музикални и танцови постановки, и още 500 хил. за една съвсем нова програма - проекти в областта на визуалните изкуства.

С 800 хил. лв. ще бъде отворена малко по-късно програма за разпространение на театрални, музикални, танцови изкуства, тоест за вече готов продукт, обясни Банов.

Той припомни, че до момента вече е осигурена подкрепа от 2.5 млн. лв. за културата. 700 хил. лв. във Фонд "Култура" ще бъдат предназначени за единични артисти и целят да провокират изява чрез интернет, съобщи още Банов.

Той посочи, че отделно във Фонда има 1.9 млн. лв. за проекти и програми, някои от които вече са стартирали.

Като знак, че животът започва да възвръща нормалния си ритъм прие министърът на културата новата заповед на здравния министър Кирил Ананиев от днес, с която се позволява посещаемост на галерии, музеи, кина при спазване на здравни мерки и запълване на капацитета до 30%.

На въпрос как точно ще се осъществяват постановки на открито, той заяви, че е абсурдно да бъдат изкарвани артисти с маски и се дава възможност на самите колективи да решат въпроса. Банов посочи, че например може да се насърчат моноспектаклите, по-камерните заглавия. Министърът каза обаче, че ще е най-спокоен за зрителя заради мерките, които се предприемат.

Много е рано да говорим за театри, опери, филхармонии на закрито, каза още той и уточни, че за кината това е разрешено, защото няма артисти на сцената.

Министърът на културата напомни, че досега държавата пое издръжката на културните институти, като няма намаление на бюджетите в условия на коронакриза. Банов уточни, че се обсъждат и други мерки за подкрепа, които зависят от динамиката на ситуацията.

В момента сме като едно новородено, търсим правилните решения, разясни той.

В последните два месеца артисти и културни оператори изработиха и предложиха пакет от мерки за подкрепа на независимия сектор в условията на пълно блокиране на възможностите за творческа дейност. 

Тяхното изпълнение пряко зависи от увеличаването на бюджета на Министерството на културата с част от европейските средства за справяне с кризата. Културата беше определена от ЕС като един от 5-те приоритетни сектора, които се нуждаят от спешни действия, а Европейската комисия и Европарламентът многократно апелираха националните правителства да й обърнат специално внимание. 

Категорично се противопоставяме на опитите започналият диалог между независимия сектор и министерството да се поставя под заплаха, както и да се противопоставят едни гилдии на други. Моментът изисква максимална консолидация, а не разчистване на лични сметки. Смятаме, че имаме шанса да излезем от кризата с нови възможности и с програми, съответстващи на добрите европейски практики. Призоваваме българското правителство да вземе предвид призивите на европейските институции и да подкрепи Министерството на културата в усилията на екипа му да намери адекватни решения за подпомагане на творците от всички области на изкуството.

Секторът остава обединен зад възможността за диалог и бързи и целенасочени действия в синхрон с европейската перспектива и усилия за справяне с кризата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
8
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Култура е средата в която живеем и отношенията между нас.Защо бъркаме Изкуствата с Култура. Нека си повдигнем Културно цивилизационното ниво,като например да има тоалетна хартия по училищата,препарати,топла вода и в обществените тоалетни.Да няма бездомни животни по улиците и градската среда.Да не изхвърляме безразборно отпадъците си по улиците,градинките и сред природата.След това може да отидем на театър и кино...
3
1
 
2
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Ееех ваща .....,защо сме толкова БОЯЗЛИВИ,ЗАЩО...?!
2
0
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
300 000 безработни на борсата и още половин милион неофициално.Само културата ни е проблема !
1
0
 
18
 
! Отговори
Отличник преди 3 години
Интересно, древногръцката драма, първообраза на съвременния театър, е включвал маски за артистите, пресъздаващи емоциите които героите изпитват - пък според Банов не можело. Друг е въпроса че и евтини маски от Ку-Ку магазин вероятно са по-талантливи от повечето ни съвременни артисти