Борисов и Радев се изравниха по доверие, кой печели рейтинг в кризата?

"Алфа Рисърч" отчете 60% одобрение за работата на ген. Мутафчийски
631
Борисов и Радев се изравниха по доверие, кой печели рейтинг в кризата?
Последното публично единомислие на Радев и Борисов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Рейтингите на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов се изравняват на 40% след първия етап от кризата с коронавируса. Това отчита националното представително проучване на Алфа Рисърч, проведено сред 1000 пълнолетни българи чрез телефонно интервю в периода 28 април - 5-ти май.

Същевременно одобрението за работата на председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски е 60%. Нито положителна, нито отрицателна оценка посочват 25%, а отрицателна дават 15%.

Според социолозите спадът в персоналния рейтинг на държавния глава е в мащаб, който не са регистрирали през досегашния му мандат. Има ерозия на положителните оценки с 8 на сто (от 48% през декември до 40% в началото на май) и 10-процентен скок на отрицателните мнения – от 15 на 25 на сто.

За първи път от встъпването в длъжност на държавния глава, президент и премиер се изравняват по доверие (40% -  за Радев, 40% - за Борисов). Този паритет създава коренно различна динамика и интрига пред предстоящите през есента на следващата година президентски избори, за които до момента Радев беше най-силният кандидат, посочват социолозите.

Според тях макар и по косвен начин, завихреният от кризата с коронавируса танц на рейтингите може да повлияе съществено и на по-близките парламентарни избори, защото опозицията няма да може да разчита в такава степен на силата на един от малкото си говорители със способност да въздействат върху общественото мнение.

Повишаване на цялостния рейтинг на Бойко Борисов, като той достига вторите относително най-високи стойности след „златните“ първи години на първия му мандат – 40% положителни оценки за дейността му (ръст от 10 на сто спрямо декември), 31% отрицателни (спад от 8 на сто спрямо декември). Разгледано в малко по-краткосрочна ретроспекция, за последен път премиерът има позитивен рейтинг, но с минимален превес на одобрението над неодобрението (37%:35%) през юни 2018 г., в края на българското европредседателство.

Според анализаторите макар и да е още много рано да се правят дългосрочни изводи, може да се каже, че три съществени обществени нагласи обуславят това "насрещно движение" в рейтингите на двамата генерали.

Първо, необичайната за българската общество консолидация зад тезата, че има неща, в които можем да се справим не по-зле от много други страни. 40% са на мнение, че страната ни се справя по-добре от повечето европейски страни в борбата срещу COVID-19, според 38% - в едни направления се справяме по-добре, в други по-зле и едва 14% - смятат, че във всичко се справяме по-зле. Тази оценка логично подобрява позициите на изпълнителната власт, която пое отговорност за мерките, с които противодействаше на кризата, и обратното, влошава тези на президента, който беше един от основните опоненти и критици на предприетата стратегия.

Второ, за общественото мнение изходът от директните сблъсъци между премиер и президент е в полза на премиера. Предвид доскорошната дистанция в нивата им на доверие, това е доста сериозно обръщане на нагласите, дори и да е само временно. 34% одобряват позицията на Борисов относно мерките за ограничаване разпространението на коронавируса в първоначалната остра фаза от кризата, срещу 27% подкрепа за позицията на Радев. По-сближени са оценките за позициите им относно скоростта и подхода към икономическото възстановяване – 28% одобряват тезите на премиера срещу 24% - на президента.

Трето, независимо от шумно изразяваните крайни мнения, сечението на обществените нагласи показва сериозна подкрепа както за предприетите мерки през този период, така и за начина, по който хората са се възползвали от тях. 70% одобряват здравно-карантинните мерки, чувствайки се по-сигурни с тях. 60% - мерките в образованието и най-вече своевременното въвеждане на дистанционно обучение за децата им. 52% е подкрепата за лансираните социални мерки, насочени към най-уязвимите и рискови групи.

Преобладаващо критични настроения са налице единствено към все още неясните икономически мерки, които могат да се окажат факторът, който да наклони везните в следващите месеци. Ако погледнем към настоящите очаквания, ще видим също, че макар уморени, или изнервени от ограниченията, у хората все още доминират страховете и предпазливостта – предпочитат по-бавното и постепенно връщане към нормалността, в което да има по-малко люшкания и повече предвидими действия (40%), пред високата или много бавна скорост. В това отношение, до момента Борисов успя да съвмести и двете основни обществени настроения – на страха за личния и на близките живот и здраве, и на нетърпението за излизане от социална изолация.

Радев зае една по-идеологическа позиция в защита на „гражданина и икономиката“, която обаче „увисна“ откъм носители, тъй като неговите основни избиратели не са енергичните млади юпита, които са основните изразители на подобни настроения, а далеч по-рисковите и затова по-загрижени за собственото си здраве хора от по-високите възрастови групи. Което доведе и до спада в неговата подкрепа, обясняват от Алфа Рисърч.

Двата месеца извънредно положение водят до двоен негативен резултат и за основната опозиционна сила БСП. Лидерът й Корнелия Нинова губи 6 пункта подкрепа и рейтингът й спада до ниво от 15%. Съизмерими стойности е имал предишният председател на левицата Михаил Миков през 2015-2016 г., преди да бъде сменен на лидерския пост от Нинова. Още по-сериозно изглежда отражението върху електоралната подкрепа за БСП. Спрямо декември партията губи около една трета от потенциалните си избиратели (от 21.5% на 12.2%). Ако не преодолее този негативен развой през периода на очаквана икономическа рецесия чрез привличане на изпадналите във финансови затруднения избиратели, тя рискува да се превърне в донор на гласове за други политически сили.

В края на извънредното положение, ГЕРБ прекрачва прага на очакваната „нормализация“ със сериозно преимущество на полето на електоралните нагласи. Запазвайки позициите си от преди кризата почти без промяна (20.8%), само поради ерозията на БСП (до 12.2%), той получава почти двойна електорална преднина пред нея. На трето място остава хипотетичната формация на Слави Трифонов. Реалните електорални позиции на тази партия обаче, ако се яви на избори, могат да се окажат доста еластични и това да доведе до размествания и при други политически сили. При останалите политически субекти съществени промени няма. Почти всички те губят леко от кризата, включително малкият коалиционен партньор Обединени патриоти, които остават в сянката на големия управляващ.

Така рекапитулацията от първия етап от кризата сочи, че подобно на много други страни и в България подкрепа получиха политиците, които поставиха като приоритет ограничаването на здравните последици от пандемията, дори и с цената на рестриктивни за ежедневието на хората мерки. Това време обаче, поне на този етап, приключва, а позитивите от досегашната ситуация изглеждат вече изконсумирани. Оттук нататък паралелната битка ще е за личното физическо, но и за икономическото здраве на обществото. Този, който има по-ясна визия, предложи по-работещи мерки и съумее да балансира различните интереси на отделните социални групи, ще получи новото стратегическо предимство, смятат анализаторите.


631
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
523
0
 
3
 
! Отговори
Боко катъра: преди 2 месеца
Аз съм ммутрооолигарх и си имам държава
522
3
 
2
 
! Отговори
Додо преди 2 месеца
Критикуващите Мyн Чo не сте прави! Я какви набирания на лоста прави човека!
521
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Работата на бойкото е да нареди на
тази алфа рисърч едно фалшиво
проучване и готово -- сега може да си
продължава спокойно да прислужва
на америконските си господари.
520
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Борисов вече надмина рейтинга на Радев - така е като нарича държавата "зайчарник" !
519
12
 
8
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Радев, за да получи предимство пред Борисо, трябва да се постарае да изглежда много по прост от него, което няма как да стане! Държи се прекалено конвенционално и възпитано, запазва спокойствие е показва изключителни нерви, което е скучно за публиката. Народа не се вълнува от изрядно поднесени факти и проблеми, а от шоуто! Много по атрактивно е да се срещнеш с бизнеса по жълто черна тениска на раета, отколкото да даваш изявления във фрак в Гербовата зала на президентството!
518
10
 
13
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
До злобен безделник,интересно,защо не коментираш,институцията на тиквата,който не само ,че срина държавата,но и я затри,с некадърното си управление.
517
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ТОВА ПОДОБИЕ НА ПРЕМИЕР ИМА ЛИ РЕЙТИНГ
516
9
 
12
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
До Ти да видиш, ти чакай тиквата ,да ти докара инвестиции.
515
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Борисов и Радев се изравниха по доверие, кой печели рейтинг в кризата?"

На времето др. Сталин казваше:"Не е важно кой как гласува, важно е кой брои гласовете!"
Та така по въпроса за рейтинга на ББ!
514
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Защо тогава другарите, бойко и румен се радват на висок рейтинг от 40%,а останалите 60% не ги одобряват.
513
0
 
7
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 2 месеца
Ако се информирам от "алфа рисърч",това означава да съм заблуден(както повечето хора),манипулиран (да не си избирам правилно източниците на ДОСТОВЕРНА ИНФОРМАЦИЯ)!!!Към тази тенденциозно поднесена информация трябва да се добавят и някои зависимости и се получава това "облъчващо" обществото и " възхваляващо" определени "наши хора"(кукли на конци) "проучване"!!!!Свободата на словото в България е на "екзистенц минимум"!!!!!!!
512
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тиквата става само за хамалл. Той е катър - много силно животно, но е ялово!
Радев, макар и с никакви правомощия, пак постига много повече от тиквата! Справка - форума в Петербург, 2019г.
Хората не сме слепи - можем да се сравним с останалите в Европа, а там сме дъното :((((
511
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На бойко стъкмистиката.. алфа рисърч се държи от бъчварова
510
0
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Еееее от ТВ атака ми изпълниха поръката от вчера. От сутринта пак пускат атомните бомби и анимационните ракети :))))))))))))))))))))))))))))))))))))) И затлъстелия "репортер" пак сам си отговавя на въпросите :)))))))))))))))))))))))
509
4
 
14
 
! Отговори
seira преди 2 месеца
"СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ ПРОУЧВАНИЯ" = "ГОЛЕМ СМЕХ!"

ДОКОГА ЩЕ НИ ЛЪЖАТ?!

НАРОДЕ!!!!!
508
1
 
3
 
! Отговори
Бозо преди 2 месеца
СМЕШЕН СЪМ ОТ МАЛЪК
507
4
 
5
 
! Отговори
Ситуационен рейтинг преди 2 месеца
Това е ситуационен рейтинг. От сутрин до вечер по всички медии все за коронавирус се приказва. Това не е нормална обстановка за оценка на политици, а до изборите има много време. Догодина всичко ще си е вече на мястото, на което е било преди епидемията.
506
5
 
5
 
! Отговори
Тонката преди 2 месеца
До Я глей. .....

На Бакикян сайтовете не вярваме:):):):)
505
12
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Важното е, че БСП-то пак ще ядат шланга на изборите :))))))))))))))))))))))))
Другото е бошлаф.....
504
9
 
10
 
! Отговори
Я глей. ..... преди 2 месеца
А времето в БарЦелона било хубаво ....
Испанската полиция още разследва "Барселонагейт" ......
https://segabg/hot/category-bulgaria/ispanskata-policiya-oshte-razsledva-barselonageyt