Глобата от 5000 лв. за нарушена карантина ще остане

Правителството ще обявява извънредна епидемична обстановка
11 май 2020 08:20, Елка Василева
36
Глобата от 5000 лв. за нарушена карантина ще остане
Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Глоба от 5000 лева ще бъде записана в Закона за здравето за всеки, който е болен от заразна болест или заразоносител, който откаже да изпълнява задължителната изолация или лечение. Санкцията е в същия размер за лице, което е контактно на заразен или влиза на територията на страната от други държави.

Тези промени предлагат от ПГ на ГЕРБ за окончателно гласуване на поправките в Закона, което трябва да се случи във вторник, пише „Труд“. Утре правната комисия ще разгледа предложенията на депутатите между първо и второ четене на свое заседание от 13.00 часа. В новите текстове специално е допълнено и заболяването COVID-19, наред с досегашните като холера, чума, вариола, антракс, туберкулоза с бацилоотделяне и др.

Обявяване на извънредна епидемична обстановка ще се решава от правителството.

Извънредна епидемична обстановка ще може да бъде обявявана само с решение на Министерския съвет, а не както в първоначалния вариант беше записано в проектозакона за здравето – със заповед на здравния министър. Отново ще е важна оценката за епидемичния риск от главния държавен здравен инспектор, но окончателното решение ще е на кабинета.

Противоепидемичните мерки остават приоритет на здравния министър, като в новите текстове е казано, че те могат да включват ограничаване на движението в страната, както и временно спиране на работата на обществени обекти.

Допълненията от ВМРО касаят защитата на длъжници от банки и колекторски фирми и предложенията са да се удължи срокът с 2 месеца след извънредното положение – до 13 юли. Така частните съдебни изпълнители няма да налагат запори до 13 юли.

От ДПС предлагат да не се налагат запори на банкови сметки на общини за срок от шест месеца, както и всички вземания, възникнали във връзка със здравноосигурителни правоотношения, включително и неустойки и периодични плащания да се погасяват с изтичането на петгодишна давност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Divaka преди 3 години
Prosto niamam dumi. Neznam do koga 6ye.i darjat kato zalojnici ot kamiona bkashti. Tova sa narusheni choveshki pravia. Izduhvame se veche vseki moje da izleze anie sme pod karantina. Do koga
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, но правите ли разликата между заразен и просто прибрал се от някъде?Десетки хилади души са под карантина без да са болни, без тестове, без нищо.
31
1
 
4
 
! Отговори
Даниел Данаилов преди 3 години
Всичко е цирк, всеки си прави каквото си поиска, а проверяващите звънят предварително по телефона.А тия разиграват още цирка, защото няма как да кажат, че всичко е било фарс.
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Карантината за международните шофьори е абсолютно наказание нетърпими сте вече с простотията ви.Държите в къщи затворени хората благодарение на които имате какво да ядете. Щото нали те са опасни ама останалите членове на семействата им не са .Като нямат симптоми хората и са здрави защо трябва стоят затворени, ама иначе могат да ходят на работа .Не стига, че постоянно са далеч от семействата си прибират се за два дни ами да стоят и в къщи вече два месеца .
29
1
 
3
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 години
Колкото е по-близо крахът на империята,толкова по-безумни са законите й!!!! Цицерон........колко актуално е за България последните години......Пълно е с "неадекватници" в българския политически живот!!!!Това са "индивиди",кото действат без да мислят,защото за съжаление въобще не им се отдава!!!Какво са 5000 лева за нормалния гражданин????Тази сума въобще не отговаря на действителността в България!!Поредните "наши хора" без необходимата компетентност и познаване на проблемите на обществото.......
28
0
 
0
 
! Отговори
Hellios преди 3 години
До някой си Анонимен, под неотложна работа имам предвид, да погребеш някой от родителите ти.Капиш?Ето за такава работа, не трябва да има карантина, а да се правят тестове.Ей, тоя селянин от Банкя ви е изпържил мозъците.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е по-добре - десетина глоби по 5000 лева на месец за нарушаване на карантината или 50000-100000 глоби по 50-100 лева? Много е вероятно нарушенията на карантината на месец да са стотици хиляди, а може и повече от милион.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глобата, както всяка друга санкция, има смисъл само ако се налага при всяко нарушение или поне хората да са убедени, че е така. В България е точно обратното - глобите за нарушаване на карантината се налагат от дъжд на вятър и какъвто и да е размерът им, ефектът от тях ще е нулев, както е и сега.
25
0
 
6
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 3 години
Колкото повече закони,толкова по-малко правосъдие!!!!! Цицерон
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - За да има смисъл от дадена глоба или такса, те трябва да са на първо място поносими за по-голямата част от населениетоКакво означава "поносима глоба"? Такава, която можеш да си позволиш? Все едно да излезеш на вечеря в ресторант и да си платиш.Не, не и не. Дори и да не може да бъде платена, поради ниски доходи, то е достатъчно да то поводят по съдилища, запори разни, на *** да те направят...Ако е казано нещо да не се прави, то не се прави. Толкова.
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Hellios - човек се прибира от чужбина за да свърши неотложна работаЕй, се не спирате! Няма вече неотложни работи. Изобщо няма работи. Жизненият път ще е низ от случайни събития, когато зависи от теб и обществото ти го позволява, и подредена предопределеност, когато обществото ти отрежда място в него.Това е цялостната същност на действията в световен мащаб, и така трябва и да бъде. Нещата бяха подготвяни няколко години, идеите бяха изчистени. Доволен съм от прогреса.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - Задължително лечение?!!! Това ако не е фашизъм, кое е.Когато твоята болест е заплаха за обществото, то това е реализъм. Тук ти нямаш право на мнение, ако обществото е застрашено.
21
4
 
5
 
! Отговори
Hellios преди 3 години
Здрав човек се прибира от чужбина за да свърши неотложна работа в БГ, и трябва да стои в къщи 14 дни!!!Ега ти и тъпанарите сте!Още на влизане , да се правят тестове и ако е здрав, да си ходи да си върши делата.
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Международните шофьори са страшно не дисциплинирани и трябва да бъдат узаптени по някакъв начин. Карантината е затова и глобите също. Иначе си щъкат насам-натам и се обезсмисля спазването на мерките от другите хора. Нормалният човек трябва да уважава страховете и чувствата на всички около себе си. Като не става с молба ще стане с наказания.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задължително лечение?!!! Това ако не е фашизъм, кое е.
18
1
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
За международните шофьори карантината е пълен геноцид,ако има нужда спешно от зъболекар ще трябва да изчака 14 дена или да бъде глобен.На чущ гръб и100 тояги са малко.
17
0
 
1
 
! Отговори
Пипий преди 3 години
Правителството има право....разбирай Б.Б. има право.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента следенето на хората под карантина е на занижено ниво и заради това глобяват с 5000 с цел да стреснат хората.
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
оставка на некомпетентното правителство!
14
3
 
4
 
! Отговори
Праведен преди 3 години
А,БСП какво предлага, понеже правителството е негодно, трябва да си ходи,нали !