КЕВР намали цената на газа с 34 % за август и септември 2019 г.

Парламентът задължи регулатора да намали цените на газа с 8 месеца назад
Обновена: 11 май 2020 18:13 | 11 май 2020 17:30, Павел Гълъбов
11
КЕВР намали цената на газа с 34 % за август и септември 2019 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С над 34% е намалена цената на природния газ със задна дата от 5 август и за септември. Това стана с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание днес. Това е първата стъпка в поевтиняването на газа и парното 8 месеца назад, за да може хората, които са на парно и на синьо гориво да получат парите, които "Газпром" възстанови на "Булгаргаз" и те са по сметките на българското дружество.

Още по темата

С промени в Закона за енергетиката от 24 април  парламентът задължи регулатора да намали цените на природния газ с 8 месеца назад, след промяна на формулата за изчисление колко да струва газът и на споразумението между "Булгаргаз" и "Газпром експорт". Новият начин на изчисление дава превес на цените на газовите хъбове в Европа и той се прилага от 5 август 2019 г. Това налага наново изчисление на цените до 31 март тази година както на газа, така и на парното.

Това е първото решение на КЕВР за цената на газа със задна дата.

Така от 5 до 31 август 2019 г. поевтиняването на природният газ е с 34,79%, или с 15,62 лв. за мегаватчас, а цената е 29,28 лв. за мвтч. В нея  не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа.

С второ свое решение комисията утвърди и цената за от 1 до 30 септември 2019 г., тя е 29,49 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това е намаление спрямо действащата преди с 15,41 лв. за мегаватчас,  или с 34,32%.

През тази седмица КЕВР ще проведе закрити заседания, на които предстои да приеме окончателни решения във връзка с подадените от "Булгаргаз" заявления за утвърждаване на цени на природния газ и за други минали периоди - октомври, ноември и декември 2019 г. След приемането им решенията на комисията ще бъдат публикувани на интернет страницата на регулатора.

КЕВР извършва анализ на влиянието на променените цени на природния газ през периода от август 2019 г. до 31 март 2020 г. върху цените на топлинната енергия и на електрическата енергия, произведена от топлоцентрали с високоефективно комбинирано производство. В тази връзка регулаторът ще приеме отделно решение за изменението на цените на топлинната енергия и на високоефективната електроенергия за указания период.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 1 година
Тези май нещо се мотаят с намалението на сметките ни ! Май очакват да се вдигне цената на газа ,защото от вчера има скок с около 5стотинки на газта за автомобили !
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя никому ненужен КЕВР в който работят страни хора. Метресата на Шушулов се преквалифицирала и вече се е заела с газа. 10 г. учила археология и после и уредил професора диплома от Технически университет, че е смешно да е в тази комисия с археологията. Такива "специалисти" съсипват живота на всички. Как да им вярваш, като са такива неграмотници. До кога ще се шири това безумие. Тези хора ги издържа народа.
7
0
 
2
 
! Отговори
SILANCE преди 1 година
До алооуНе са али - бали, защото без "притурките", които не са започвали да изчисляват, цената е прах в очичките ти. Като си прибавят "разни такси" и ще има да додаваш! В най-добрия случай високосната цена през март ще ти се види поносима.
6
0
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 1 година
приказки за наивницитози филм сме го гледали
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахахаха комунисти!Монополисти!До всеки апартамент трябва да отива тръба и на входа на жилището измерителен уред,другото е социализъм!
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Топлофикация вече обяви колко ще бъде намалението за парно и топла вода ! - колосалните 2,35 % !Честито ! - обаче за зимния сезон се подгответе за увеличение , за компенсация на намалението.
3
0
 
7
 
! Отговори
танер преди 1 година
пирамиди фараони накрая парите къде отидоха от толкова дрънкане не разбрах колко ще плащам
2
0
 
6
 
! Отговори
алооу преди 1 година
Интересува ме колко ще ми падне сметката от Топлофикация. Другото са али-бали...
1
2
 
3
 
! Отговори
fhfhjf преди 1 година
Предателu!