Кризата показала доста недъзи на социалната система

И все пак това щяло да е от добрите резултати от кризита
Обновена: 11 май 2020 21:48 | 11 май 2020 21:48, Екип на Bulgaria On Air
7

Правителството предложи увеличаване на минималното почасово възнаграждение за нощен труд. Идеята е той да бъде обвързан с минималната работна заплата.

"Поне от 5 години се говори на тази тема, доста е закъсняло. 13 г., откакто не е променяна тази надбавка, тя е 25 ст. на всеки час нощен труд. Увеличението сега изглежда впечатляващо - този 1 лев би трябвало да бъде въведен по-рано", каза за "Денят ON AIR" бившият социален министър Иван Нейков.

По думите му още "по-комична ситуация" в трудовото ни право е режимът на разположение, където възнаграждението на работника е 10 ст. на час.

"Има доста неща от Кодекса на труда, които кризата извади на повърхността. Това ще бъде един от добрите резултати от кризата", добави Нейков.

Според него въпросът не е дали ще се справим с безработицата, а кога и на каква цена. Бившият социален министър коментира, че с мярката 60/40 се запазва някаква част от работната сила, но трябва да се прецени дали това е достатъчно.

"Никога пазарът на труда не се е върнал при предкризисното положение, при която и да е криза. По-добре е да се готвим за ситуация, в която пазарът на труда ще иска други квалификации", посочи Нейков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Безработните у нас вече са над 100 000. Как може да бъде подобрена мярката 60/40?

"Тази мярка вече си изигра ролята. Вече няма време какво да бъде променяно в нея. Трябва коректно да признаем, че тя помогна част от работните места да бъдат съхранени. Не трябва да разчитаме повече на нея", изтъкна Иван Нейков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
2
 
! Отговори
Сега преди 3 години
Обещаните от министърката на социалното министерство 385 за родителите в неплатен отпуск е недостижимо да повечето родители в неплатен отпуск. На дъщеря ми, която е в неплатев отпус за отглеждане на дете до 3 години й исщат бележка, ме няма платен отпуск. Работодателят й в ИП не е пуснал никой в платен отпуск, защото няма приходи, а само разходи, въппеки, че зъ гази година тя има тяколко дена отпуск, а не 40 дена отпуск. Поредно безумие и недомислие на МС. И излиза, че тези помощи са да някои
4
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква социална система - всичко е пари - хищнически капитализъм, ръководен от законите на джунглата. Имаш пари - живееш, нямаш пари - умираш.
3
4
 
15
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
в България няма социална система!!! Днес гледах докуметален филм за соц. системата в YOUTUBE за социално слаби в Англия и Испания-по специално в Испания безплатно жилище (много по-добро от това в което аз живея в Стрелбище) и 450 евро на човек на месец в домакинството!!! Същото в Инглънд държа да отбелвжа, че храната в тези две държави е по евтина от България и имат безплатно здравеопзаване!!!!!!!. Каква социална система има България?????
2
7
 
18
 
! Отговори
истина е преди 3 години
Най-голямото нещастие на българите е ,че са родени в тази територия ,която се управлява от шайката !
1
6
 
14
 
! Отговори
истина е преди 3 години
Най-голямото нещастие на българите е ,че са родени в тази територия ,която се управлява от шайката !