Синдикатите и бизнесът искат втори пакет от икономически мерки

Ресторантьори и хотелиери заплашиха с протест
Обновена: 11 май 2020 19:15 | 11 май 2020 19:14, Камелия Цветанова
8
Синдикатите и бизнесът искат втори пакет от икономически мерки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Синдикати, бизнес и правителство обсъдиха антикризисните мерки след края на извънредното положение, като заседанието на Националния съвет по тристранно сътрудничество продължи над 5 часа. На този фон: ресторантьори и хотелиери заплашиха с протест в средата на месеца. Въпреки набелязаните мерки за справяне с икономическата криза безработицата у нас се увеличава. Акцент при дебатите е поставен именно върху обезщетенията за безработица. Все така разнопосочни остават и мненията за мярката 60/40.

"Останалите организации смятат, че 60/40 е достатъчно добра мярка и върши целите", посочи Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

А по-рано отново по икономическа тема на среща при премиера Бойко Борисов представителите на хотелиерите и ресторантьорите изложиха своите предложения за промени в икономическите мерки.  "Сваляне на ДДС за бранша, 60/40 до края на годината да отпадне за кандидатстването за всички мерки предлагани въпросната точко липса на данъчни задължения.

"Най-основното ни искане е това, което е на първо място - 5% ддс до 2021 г. за стоките от първа необходимост и заведенията", подчерта Лъчезар Захариев от Асоциацията на заведенията.

"За да има някаква перспектива, трябва да има и данъчна реформа", смята председателят на браншовата организация на ресторантьорите в София Атанас Димитров.

Хотелиерите заплашиха с протест на 18 май. Настояват и за това заведенията да отворят и вътре, а не само навън. "Ако знаем, че е първа крачка, това е хубаво, надяваме се и да започнем и вътре", коментира председателят на Асоциация на ресторантьорите Ричард Алибегов.

Въпреки набелязаните мерки работодатели и синдикати настояват да има втори пакет от икономически мерки.
 

Вижте още в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека да отварят и които няма акъл да ходи където иска! ХЕЙ и БАБХ трябва всеки ден да проверяват здравето на служителите и чистотана на хотелите и кухните. Никакво смъкване на ДДС за фирми във сивия сектор. Платили ли за 30%ДДС за 2019 щото беше добра година?
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата държава ще работи за шепа мутри и бандити, които бетонираха черноморието и го превърнаха в свърталище на *** от Европа, дилъри на дрога и ***. Да фалират дано тия гнусни изверги!!!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнес, синдикати, тристранки... МУТРИ И КОМУНИСТИ!!! РАЗГРАБИХА И СЪСИПАХА ДЪРЖАВАТА.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябват реформи в сектора, каквито имаше след кризата от падането на Берлинската стена. Загубихме пазарите си, нахлуха западните фирми и завладяха пазара на Източна Европа и Русия.Сега трябват същите мерки за реформа в сектора. Не държавни помощи. Реформи, преструктуриране, преквалификация и нови работни места в новата икономика.Всички провали в частните фирми ще обясняваме с Прехода към коронавирусизма.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя убавец Ричард що да не върви да бърка киреч зависи как се изкарват пари ,взел даде прави на интересен
1
1
 
5
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
А бе, нахалници, как ще отваряте и вътре. Нищо още не е минало. Ще стане мазало.