Без компенсация за винетките за времето, в което имаше КПП-та

Стикерите не са обвързани с брой на пътуванията или изминати километри
12 май 2020 12:41, Нели Христова
20
Без компенсация за винетките за времето, в което имаше КПП-та
Снимка: БГНЕС

Държавата няма да компенсира собствениците на винетни стикери, които заради извънредното положение и КПП-тата в страната не са могли да пътуват и да ползват пътищата, защото не знае как да компенсира едни без да ощети други.

Това става ясно в отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на парламентарен въпрос.

„Законът за мерките и действията по време на извънредното положение, обявен с решение на Народното събрание на 13 март, по същество не определя в нито една своя норма режим на неплащане на държавни такси, към които спадат и таксите за ползване на пътната инфраструктура на база време. Важен аспект на таксуването чрез винетки е, че този начин на таксуване не е обвързан с брой и дължина на всяко от пътуванията. Фактът, че Законът за мерките и действията по време на извънредното положение не засяга държавните такси, по наше мнение показва ясно волята на законодателя да осигури в момент на криза нормалното функциониране на държавата, на критичната инфраструктура, – железопътната, пътната, тази за пренос и доставка на ток, вода, както и доставката на храни и стоки от първа необходимост, които в голямата си част се доставят по републиканската пътна мрежа“, смята министърът на финансите.

Като се отчетат на практика въведените мерки по отношение на пътуванията, става ясно, че са ограничени единствено пътуванията с цел туризъм, социални контакти, култура, образование и спорт, смята още Горанов. Тези до работното място, снабдяването на храни и стоки, както и пътуванията с цел грижа за възрастни хора, са разрешени, допълва министърът.

След като не са ограничени напълно абсолютно всички пътувания, то министерството на финансите смята, че не съществува „изпълнима еквивалентна мярка под формата на компенсация за притежателите на винетки, която да не дискриминира една група потребители на пътя спрямо друга“.

Ако има мярка за компенсиране на продукт на база време, то това няма да осигури равнопоставеност на всички засегнати групи потребители на пътя, – например тези, които плащат винетка на база разстояние.

Повече от четири пъти е намаляло закупуването на годишни винетки за първите две седмици от извънредното положение, сочат данни на МРРБ. Ползването на седмичните и уикенд винетки е намаляло трикратно.

За периода от 13.03. до 01.04. са закупени 71 360 годишни стикера, 988 месечни, 1587 тримесечни, 36 192 седмични, и 9 140 уикенд винетки. За сравнение за същия период на миналата година са продадени над 130 хиляди годишни винетки, над 15 хиляди месечни, 2 463 тримесечни, близо 91 хиляди седмични, и близо 30 хиляди уикенд винетки.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството би трябвало да има водеща роля при обсъждането на компенсациите, завършва Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Смешници преди 3 години
Горанов, много добре се правиш на луд ама говоренето ти и нищонеказване с часове вече не минава.Не били ограничени всички пътувания. При закупуването на годишна винетка съм платил за 365 дни, 24/7 безусловен достъп до пътната мрежа. След като това не ми е осигурено по каквато и да е причина за даден период, е напълно логично е валидността да бъде удължена със същия период. Да заведем колективен иск в съда!
18
0
 
6
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 3 години
Мафията пари не дава, мафията само взима пари.Смешно звучи оправданието на този гepбepacт, че в закона не пишело нещо си. Законите се променят и в случая точно сегашното правителство трябва да предложи промените, след като е било некадърно и не се е сетило за винетките, когато е писало закона
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ohaa...traffic toll kat djendermeria gaz pykayat krai hrastite i dravetata, po gradinkite s trevichki, rozichki, peiki, masichki, konteineri za razdelno sabirane na europeiskya boychokluk...
16
0
 
5
 
! Отговори
Духаскуу без винетка преди 3 години
Затова нищо не се плаща, по примера на бойковия електорат. Както и няма сила на земята, която може да ти ги вземе.
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите от ГЕРБ не са свикнали на отстъпки!Само дране на тоя народ практикуват!А народа обаче пак си ги избира....
14
2
 
21
 
! Отговори
1 преди 3 години
абе умници от герб-комунисти,нали имаше забрана за пътуване,каква обвързваност с километри,ви гони,удължавате закупените годишни винетки,преди 13.03.до 13.05.с 2месеца,толкова е просто,и вие,от девет кладенеца,искате вода да докарате,както казва народа.
13
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямало дискриминация ли ?!28 областни града бяха затворени за 2 месеца. Това е почти окупация! Всички в рамките на тези КПП-та нямаха достъп до републиканската мрежа за която са платили. Потребителите по никакъв начин не са виновни, че е наложено ограничение, и АПИ следва да удължи с 2 месеца валидността на винетките, защото реално услуга не е предоставило!
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** от две години няма винетни стикери. Бъди малко по актуална.
11
1
 
27
 
! Отговори
????? преди 3 години
Що за обяснение от фин. министър!????? Това, което говори, няма нищо общо с напълно резонното искане, просто с два месеца да бъде удължен срокът! Все едно, ние самите сме си наложили такива ограния! Като ти налагат ограничения, сега са длъжни да осигурят удължаване на валидността на винетките! Иначе по нищоговорене и нищоправене, равни нямат!
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
e как ще компенсират, те толкова милярди наляха в тол, остава и да ги компенсират. Дори са се набутали цели два месеца без да се купуват винетки, нищо чудно да вдигнат цените на винетките скоро
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото е че когато се хваля за два акта които ми беха сложили че нямах сФинетка и гражданска и накрая изгоряха по давност без да съм платил 1 стотинка,болшинството Увце ме критикуват че не съм съвестен гражданин...затова само ГЕРБавия башибозук за вас нисши форми на живот!!
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кръв повръща пари не връща...
7
1
 
8
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Абсолютно същото щях да напиша и аз, много точно казано!
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да очакваме ли скоро шефът на АПИ да вика на площада?
5
1
 
12
 
! Отговори
svetlio преди 3 години
Тупайте чувала,все ще пусне!
4
1
 
20
 
! Отговори
лозунгът на едни там преди 3 години
Кръв повръщам,пари не връщам....А ти ми дай още!
3
1
 
26
 
! Отговори
обаче преди 3 години
обаче за хотелите на Пеевски и Домусчиев веднага се загрижиха и им свалиха ДДС-то
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма страшно. След опита с втечнените софийски улици от вчера (нещо, което днес.бг не отрази) може да очакваме скоро това да се случи и с междуградските пътища.
1
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що се правите на луди? Никой не иска компенсация а просто държавата да увеличи срока на закупените винетка с времето през което бяхме в Извънредно положение!