Клисурска: По-ниско ДДС е подкрепа за най-уязвимите

Ще бъде ли намалена крайната цена на продуктите?
Обновена: 12 май 2020 22:25 | 12 май 2020 22:25, Веселина Йорданова
19

Нашата позиция по различни диференцирани ставки по ДДС е изключително последователна. Няколко години подред по време на гласуванията на бюджета ние правим такива предложения - за редуциране на ДДС ставките, каза депутатът от БСП Надя Клисурска в предаването "Денят ON AIR".

Тя посочи, че това е подкрепа за най-уязвимите сектори по време на извънредното положение.

"Още повече виждаме, че с намалението на ДДС ставката - по някакъв начин това ще окаже влияние и върху крайния потребител, като цената на основните хранителни продукти и лекарствата ще бъде намалена. Радвам се, че нашето предложение беше прието от другите политически партии. Надявам се, че това е първата стъпка към разумните консенсусни мерки, които трябва да бъдат предприети в НС, за да облекчим положението на хората, които са с все по-ниски доходи, както и фирмите, които са изправени пред фалит", допълни депутатът от левицата.

Надя Клисурска се надява, че мерките ще окажат влияние и върху туризма.

"След като ДДС-то се намали от 20% на 9%, се надявам искрено крайната цена на продуктите да бъде намалена с минимум 10%. Нашето предложение е намалението да действа отсега, защото колкото по-рано се случи, толкова по-добре ще се окаже влиянието върху крайния потребител.  Но то най-вероятно ще се случи от догодина", каза още тя пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът от БСП коментира, че едни от най-засегнатите сектори са туризмът и ресторантьорският бранш.

"Смятам, че мерките в тяхна подкрепа трябва са много целенасочени и да не свързани само с диференцираната ставка ДДС. Има много мерки, които още не са взети, но са крайно необходими.  Има голям дефицит на социално-икономическите мерки. В момента правителството прокламира мярката 60/40, но аз имам огромни опасения за нея, но и цялата парламентарна група. тази мярка покрива около 40 хиляди души, а в бюрата по труда излязоха над 105 000", посочи Клисурска.

Тя каза, че опашките пред Бюрата по труда не намаляват и няма целенасочена подкрепа към всички онези граждани, които са в неплатен отпуск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моя протест е: никакви български курорти, никакви ресторанти и да не гласувам за ГЕРБ!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП е много дясна партия. Станишев и Орешарски въведоха плоския данък, с който направиха реверанс на богатите и ощетиха тези с минимални заплати.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как госпожата стига до този извод? Подкрепяйки собствениците на вериги от ресторанти и хотели! Да бяха свалили ДДС на храни и лекарства!!!
14
0
 
1
 
! Отговори
Най уязвимите? преди 3 години
Тези най-уязвими (които ще подкрепяме) са собствениците на хотели и ресторанти, така ли?
13
0
 
5
 
! Отговори
Енгелсист преди 3 години
Капиталист-интелигент, който изповядва социалистически идеи.
12
2
 
3
 
! Отговори
БСП преди 3 години
като партия на пенсионерите, енгелистите и лупмен-пролетариата трябва да внесат предложение за въвеждане на прогресивен ДОД. Плоският данък не свърши никаква работа и обслужва единствено богатите. Данъчен рай само в мечтите на наивниците. Рай за корупционери и бюрократи. България както беше последна дупка на кавала в ЕС, така и си остана последна - само дупките станаха повече. Дори Македония и Албания ни задминаха по много показатели.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те хората само по кръчмите се хранят особено най-засегнатите.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха, сега пък догодина. Демек ако го преизберат Бибитко тогава ще го изпълнява или сърдете се на тези след мен ако не го приемат.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така, какво казва дупетатката - Намаляваме ДДС на туризма и кръчмите, но очакваме, като следствие на намалението, да паднат цените на зеленчуците, хляба, сиренето, яйцата, месото... Даже може да очакваме намаляване на цените на телевизорите...Как да повярвам, че в кварталната кръчма, отглеждат домати и кокошки, докато сглобяват телевизори или Варели, като виден хотелиер, гледа крави и прасета в двора на хотела си?Много интересна мотивация, за облекчаване на хотелиери и кръчмари!
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забележете от догодина !Ама до догодина може да не сте живи .Елементарна математика .Тате каза че ще ми купи колело ама друг път !То догодина няма да има ресторанти ни хотели .Вируса ще избие всички без изключения.
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оборотите на ресторантите с двойно счетоводство са минимални !Аз лично съм виждал по 7000 лева оборот.Едва ли обаче всичко минава през НАП .То с тея компютри и програми едва ли има ресторант които да плаща всичко .
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То заведенията не са за уязвимите от години .Аз не съм влизал в ресторант от години .Едва ли ДДС ето ще промени цените и надценките които слагат .Да не говорим че категоризация няма в ресторантите всеки си слага цени като на пет звезди хотел.Ама има три или четери .Порция сьомга е около 50 лева .
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе,другари,цени намалят ли се в частния сектор???!!!!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На острова в езерото Ариана имаше ресторант който се казваше Наше село. Сега се казва Il Siciliano... Ой гиди мискини - да си потърсят помощта от Италия...
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подкрепяли най-уазвимите?Ми да. Те пенсионерите ядат книги и спят по хотели.Въобще не биваше да се подкрепя туризма, който така или иначе след 2 месеца изчезва на 80%.
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свалихме данъците на сектора, който така или иначе не плащаше никакви данъци, защото нищо не се маркираше. От пусто в празно. Все тая. Следващите моля.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спомняйки си баснята за щуреца и мравката в който ресторантьорите са щуреца премиерът взима неправилно и недалновидното решение да ги подкрепи за сметка на други сектори които са производствени а не от услигите. Познавам хора които поради липсата на туристически услуги и питейни и хранителни заведения спестиха пари и си правят ремонти и си купиха нови мебели...