Проф. Плочев: При лекарите се чувства умора, но никой няма да дезертира

Методът на плазмафереза вече е приложен върху четирима пациенти
12 май 2020 14:42, Анисия Иванова
29
Проф. Плочев: При лекарите се чувства умора, но никой няма да дезертира
Снимка: БГНЕС

При лекарите вече се чувства умора, но никой няма да дезертира, каза проф. Камен Плочев, ръководител на Първа клиника по Инфекциозни болести, ВМА.

"Чувства се умората в някои от нас - това е вече 67 дни. Тази умора е не толкова заради обема на работата, колкото заради социалната изолация, на която и ние сме подложени. Нашият живот включва леглото на болния, след това събличане на костюма, хранене, сън и отново леглото на болния", обясни той пред БНТ.

Ситуацията във ВМА по отношение на болните е под контрол и сравнително добра. Няма хора, изискващи включването на най-тежката артилерия в медицината, каза още професорът.

Той обясни, че умората може да доведе до две грешки - първата е правилни диагностични и терапевтични решения, за която са взети мерки да не се допуска.

Вторият фактор обаче е опасността от снемане на защитната бариера, което вече е рисково. Всеки пациент, независимо какъв е, е потенциално заразен и всеки сам пази себе си, категоричен е проф. Плочев.

Това е война и според мен няма фронт и тил, всички сме под опасност и въпреки умората и натоварването медиците ще издържат, категоричен е професорът.

"Ние ще издържим, материално сме обезпечени, имаме подкрепа на ръководството на всякакви нива. Никой няма да дезертира от бойното поле - поне от колегите, с които аз работя. Имаме страшно много доброволци", обясни проф. Плочев.

Няма болест - има болен човек, при всеки се постъпва индивидуално, заяви специалистът относно методите на лечение.

Методът на плазмафереза вече е приложен върху четирима пациенти. При единия се е стигнало до летален край, но според проф. Плочев това се дължи на левкемията, с която е бил диагностициран. Останалите пациенти се чувстват добре, включително интубираният, който вече е в съзнание и е разпознал съпругата си.

"Не мисля, че най-сложното предстои. Вкарахме нещата в един порядък, ние свикнахме, изградихме професионални навици. Очакваме, че може да имаме втора и трета вълна, не сме неподготвени", каза още той и допълни, че нещата вървят умерено към по-добра насока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Кои лекари бе ***! Тия дето се крият по кабинетите и не приемат никого защото ги е страх за жалкия им животец ли, а като лапат от здравната каса са първи на опашката!?!
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изморително е ,дълги смени,все трябва да си нащрек-да се пазиш,не е лесно.Да се надяваме ,че бързо ще отмине.
23
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 3 години
До Анонимен 23 И говори па руски.Никой няма да дезертира. За 30г няма променя в България.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с това ВМА в УМБАЛ варна от доста време в някой отделения блъскат като роби,те полека почнаха и да се спасяват .
21
1
 
4
 
! Отговори
ужас преди 3 години
И какво точно правят, че дават някакви безумни смени по 12часа? Няма излекувани, а оздравели. 650 пациента в цяла БГ!!! а И РУШВЕТИТЕ НАМАЛЯХА...
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко протеста на лекари сте видели досега ,когато имаше толкова много протести които Б.Б потушаваше уж с раздаване на пари-лекарите кога протестират когато вече наистина им е дошло до гуша от малоумието на политиците .Никой лекар не е поискал 1000лв за това че ще работи със заразно болни -това пак го изтъпани нашият мин.председател защото така е свикнаб да раздава там едни пари и ако на 15000полицаи за един ден работа по КПП раздаде по 625лв колко даде на лекари по време на грип.епидемии
19
0
 
7
 
! Отговори
Смях преди 3 години
А те от кога са дезертирали по чужбина!Пак глупости!
18
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уморително е - за първи път на някои им се налага да работят нещо. Това са цели 200 души на болнично лечение в цяла държава. А и далаверката временно спря, щото са блокирани другите дейности - това е много уморително.
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква умора, по 12 часа като сложат защитните дрехи няма сваляне, няма ядене, няма нищо? Чувства е нежно казано. Няма да се откажат, защото имат съвест. Но не е човешко.А освен Ковид 19, другите спешни случай си вървят.
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***. В ТАЗИ ДЪРЖАВА ВСИЧКИ ДЪРТАЦИ СЕ ИЗЖИВЯВАТ КАТО СТАРШИНИ И МИЛИЦИОНЕРИ
15
6
 
9
 
! Отговори
AZ преди 3 години
Който не е доволен от българските лекари да ходи да се лекува при европейските.
14
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
koi e umoren, da si sedi doma...:-)
13
1
 
9
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 3 години
Основна дейност на мафията са хотели и заведения. Няма изненада, че мафията си намалява ДДС-то.
12
3
 
5
 
! Отговори
реалнафантазия преди 3 години
Това само означава, че ако бяхме два месеца като Италия нямаше да сме подготвени да се справимМай господ наистина е българин, че ни пази до момента! :)
11
5
 
11
 
! Отговори
иванов преди 3 години
Прогнило съсловия и нищо повече- това е здравеопазването ...Представете си все още има понятие ИЗБОР НА ДОКТОР... Това значи избор на ???? На всички лица ТОТАЛНО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ ДА ОЦЕНЯВАТ нещо което го върши компютъра....Къде е кодекса на труда ...Това е кастова система за РАЗТУРВАНЕ и то тотално.... Били на първа линия . Ами магазинерката в кауфланд на КОЯ ЛИНИЯ е ...Кога някой медик се заразил то чудо и приказ - ГОЛЯМА РАБОТА...Минава и заминава.. Някои дори им пляскат...
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как няма да се чувства умора като вече два месеца сте ги впрегнали всички за 200 човека в болница.
9
5
 
10
 
! Отговори
Стефанов преди 3 години
За каква умора става дума ...*** в една поликилиника в БГ... След 13 часа НЯМА НИТО ЕДИН. Това ли ти е умората и лечението...Още нещо - 430 болници - от които 150 СА ИЗЛИШНИ...Вместо да водиш глупава пропаганда - кога тази пасмена ще се ликвидира. Разни шуробаджанашки заведения- даже и вериги за точене на пари...Тази каста краде като за световно.. Всички лица нямат ОБРАЗОВАНИЕза да оценят работата с техниката КОЯТО ИМ ВЪРШИ РАБОТАТА....
8
1
 
2
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Очаквате европейски реформи за добро Здравеопазване ?!Объркали сте държавата !
7
6
 
11
 
! Отговори
Ганев преди 3 години
С тези приказки може да си център на внимание на пазара...А програмисти - инженери - архитекти , които ВЪРШАТ С МИЛИОН ПЪТИ СЛОЖНИ НЕЩА - сигурно не се уморяват...Престанете с приказките ЧЕ СЕ ЛЕКУВА .. Този вирус минава и заминава.. Раздаването на разни хапчета за това и онова - ТОВА ЛИ Е СЛОЖНОТО..Още нещо - ДОКТОР преглед не прави - за това има техника, която не се прави с ХАПЧЕТА - консултации и изследвания
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сестричките, те как са?