Решено е! Чадъри и шезлонги с поне 50% по-евтини

Концесионерите трябва да уведомят Ангелкова за цените до 25 май
Обновена: 12 май 2020 21:51 | 12 май 2020 20:17, Веселина Йорданова
82
Решено е! Чадъри и шезлонги с поне 50% по-евтини
Снимка: БГНЕС

Поне с 50% по-евтини ще са чадърите и шезлонгите на плажа тази година спрямо цените за 2019 г.

Това приеха окончателно депутатите на днешното извънредно заседание като мерки за стимулиране на туризма, предаде "24 часа".

Още по темата
Концесионерите трябва да уведомят министъра на туризма за цените на плажните си принадлежности до 25 май.

Съответно министър Николина Ангелкова ще върне отговор на концесионера доколко ще му бъде намален наемът на плажа, като това пряко зависи от цените на които той предлага наема на чадърите и шезлонгите. Идеята е тези, които ги предлагат безплатно това лято, да не плащат наем на плажа.

Концесионерите, които не намалят плажните си принадлежности с поне 50%, ще трябва да платят глоба - имуществена санкция 50 хил. лв., а при повторно нарушение двойно - 100 хил. лв.

Със закона се дава възможност и наемателите на плажове да обособят специални зони с цел превенция на летовниците. За да се облекчат разходите на концесионерите пък, спасителите може да са само по един на пост, приеха още депутатите.

Удължава се срокът за категоризацията на ресторанти и хижи до края на годината. Също до 31 декември се удължава и срокът за сертифициране на СПА центровете.

Комисията за енергийно и водно регулиране може да отложи с до два месеца решението си за нови цени на електроенергията, реши още парламентът.

Ползваният през 2020 г. неплатен отпуск до 60 работни дни пък ще се зачита за трудов и осигурителен стаж.

С края на извънредното положение отново заработват и съдилищата. Със 7 дни отсрочка, т.е. от 20 май започват пак да текат и процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, както и давностните срокове, с изтичането на които се погасяват или придобиват права от частноправните субекти.

7-дневната отсрочка ще се отрази и на забавянето за плащане на битови сметки за ток и вода. За тях имаше 20 дни, в които потребителите можеше да забавят плащанията си, но след 20 май този компромис отпада.

По 35 евро на чужд турист, който идва на почивка у нас с български чартърен превозвач, ще получават туроператорите от държавата през следващите 2 г. Средствата ще се предоставят само за полети над 100 души.

С 12 месеца беше удължен срокът, в който туроператорите трябва да възстановят вече заплатени от туристи суми за почивки, които са провалени заради коронавируса. БСП поиска създаването на държавен гаранционен фонд, който да даде сигурност на потребителите, че те все пак ще получат парите си, дори ако някой туроператор фалира. Това обаче не бе подкрепено от управляващите. Не бе подкрепено и предложението на Валери Симеонов да има ваучери за почивка в българските курорти.

С два месеца се удължава забраната да се налагат запори върху заплати, пенсии и банкови сметки на граждани. Няма да се налага запор и върху банковите сметки на общините.

Още два месеца няма да има и наказателни лихви за длъжниците на т.нар. фирми за бързи кредити или хора, чиито дългове са прехвърлени на колектори. Облекчението обаче няма да важи за банкови кредити или такива от техните дъщерни фирми. За тях е в сила възможността за договаряне и разсрочване на задълженията до края на годината според приетия от БНБ мораториум.

До 30 септември социални помощи ще се дават, без да е задължително децата да посещават училище или детска градина. Вече няма да се иска и бележка за направени имунизации, за да се вземе помощта за отглеждане на дете до 1 г. Срокът на тези месечни семейни помощи, който изтича в периода от 1 февруари до 31 май, се удължава служебно до 30 юни.

Със закона се разписва още, че учебната година ще завърши онлайн.

С 2 месеца се удължава и възможността работодателят да възложи работа от дома или да прати служителите си в принудителен отпуск.

До 31 октомври в селското стопанство ще могат да се наемат безработни за сезонни работници с временни договори, които са по-дълги от един ден. Те може да са за до 14 дни в месеца.

8 часа продължи извънредното заседание на Народното събрание, в което депутатите приеха промените в Закона за здравето, както и мерките за излизане след края на извънредното положение.

С последните приети текстове в закона те приеха забраната за строителството по Черноморието това лято да е в интервала от 15 юни до 1 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
49
 
! Отговори
Добре де преди 3 години
Да питам.... с колко процента ще намалят чадърите и шезлонгите в Гърция, при условие, че миналото лято бяха безплатни ...Сега ми е ясно, КОЙ реже главите на плажуващите в БГ
13
1
 
35
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Искаха да си спасят сезона, но при това отношение, да не разчитат на мен!Не е заради парите. Заради нагласата е.
12
3
 
22
 
! Отговори
nexussss преди 3 години
А ще предлагат ли мутрите пибличен масаж на топките на посетителите на от мъжки пол? Щото това е единствения вариант да ме накарат да си дам парите за чадърите им, хотелите им и т.н. :)
11
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За догодина ще си помисля...Доколкото знам в момента има епидемия. Трябва да съм без грам мозък, че да тръгна по курорти...
10
2
 
31
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Вече не ме интересува, дори да са безплатни.Родните морски бизнесмени са ми ясни. Не са се променили.
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И концесия за плажовете няма да се плаща:) Хитреците няма да продават Бентлитата и Поршетата
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С. лабоумни решения.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДА ЖИВЕЕ НАШИЯТ ВЕЛИК ВОЖД И УЧИТЕЛ, НАШИЯТ МЪДЪР НАСТАВНИК И ВОДАЧ ПО ПЪТЯ КЪМ СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ, БИЙКО БОРИСОВ!
6
0
 
16
 
! Отговори
Сбогом, воня и бетон преди 3 години
Шъ мъ тресне вдъхновението и шъ зема да надраскам едни таквиз трогателни стихчета за Мутроморието. И шъ си дигна парцалките на чист въздух в планината. Има да си мечтаят за кинти ония охлюви това лято...
5
8
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Плажовете на Диневи Ветко,Миню,Банев,Бенчо,Люси Пернишки няма да опустеят:):):):)
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямам пари за глезотии.
3
1
 
20
 
! Отговори
1-n преди 3 години
шивайте се ве с тия чадърии без пари да са *** боли юха за наточените секири на местните аборигени...да са еват...има къде да отидемаре сиктир
2
0
 
29
 
! Отговори
истина е преди 3 години
Не злорадствам ,но сега да видят мафиотите ,как се вадят пари , като никой балък няма да посрещнат !
1
1
 
35
 
! Отговори
не лъжа преди 3 години
И вентилатори на пясъка да сложат ,няма да стъпя на БГ. море !